Gemeente Zoetermeer - kennisgeving van voornemen opstellen bestemmingsplan, mer-beoordelingsbesluit, samenspraakbesluit - 2e Partiële herziening - Stadscentrum/Dorpsstraat, Zoetermeer

Logo Zoetermeer

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 5 januari 2021 de volgende besluiten genomen:

  • 1.

    Voornemen tot het voorbereiden van een bestemmingsplan;

  • 2.

    M.e.r.-beoordelingsbesluit;

  • 3.

    Samenspraakbesluit

Ligging plangebied

Het betreft een gedeeltelijke herziening van het bestemmingsplan ‘Stadscentrum/ Dorpsstraat’, waarbij een aangepaste regeling wordt voorgesteld voor alleen de Dorpsstraat.

Inhoud

De gemeenteraad heeft op 18 maart 2019 de Detailhandelsnota 2019-2023 met beleidsuitgangspunten vastgesteld. Voor de Dorpsstraat is een beleidsopgave vastgesteld, ‘Compacte en Levendige Dorpsstraat’, met als doelstelling het realiseren van een compact winkelgebied in de Dorpsstraat door een uitsterfbeleid voor detailhandel te voeren in de aanloopstraten, zodat een krachtig, levendig, gezellig en divers kernwinkelgebied overblijft met een aantal aanloopgebieden.

Met deze herziening van het bestemmingsplan wordt in de Dorpsstraat een onderscheid gemaakt tussen het ‘kernwinkelgebied’ en de ‘aanloopstraten’. Alle overige bestemmingen blijven onveranderd.

  • 1.

    Kennisgeving voorbereiding bestemmingsplan

Het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer maakt bekend, ter voldoening aan het bepaalde in artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening, dat een nieuw bestemmingsplan wordt voorbereid voor de Dorpsstraat te Zoetermeer.

Over dit voornemen worden op dit moment geen stukken ter inzage gelegd en er wordt nu nog geen gelegenheid geboden om over dit voornemen een zienswijze naar voren te brengen. Ook wordt geen onafhankelijke instantie gevraagd om advies over dit voornemen uit te brengen. Te zijner tijd kan op het ontwerpbestemmingsplan worden gereageerd. Wanneer en hoe op het plan kan worden gereageerd zal door middel van een openbare bekendmaking worden aangekondigd in onder andere het Gemeenteblad.

  • 2.

    Mer beoordelingsbesluit.

Tevens wordt bekendgemaakt dat het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer op 5 januari 2021 een beslissing heeft genomen ten aanzien van de vormvrije m.e.r beoordeling voor deze partiële herziening.

Op basis van het bepaalde in de Wet milieubeheer en het Besluit milieueffectrapportage (Besluit m.e.r.) moet beoordeeld worden of de activiteit belangrijke nadelige gevolgen heeft voor het milieu. Uit onderzoek dat is opgenomen in het voorontwerpbestemmingsplan “2e partiële herziening Stadscentrum/Dorpsstraat”, blijkt dat er geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu zijn te verwachten. Burgemeester en wethouders delen daarom mee dat zij hebben besloten dat het opstellen van een milieueffectrapport voor deze activiteit niet nodig is.

Terinzagelegging

Dit m.e.r.-beoordelingsbesluit ligt vanaf 15 januari 2021 ter inzage bij de Omgevingsbalie in de publiekshal van het Stadhuis, Stadhuisplein 1, Zoetermeer. Het besluit en het voorontwerpbestemmingsplan kunt u inzien op de website van de gemeente Zoetermeer:

https://www.zoetermeer.nl/inwoners/ruimtelijke-plannen_46745/item/2e-partiele-herziening-bestemmingsplan-stadscentrumdorpsstraat_122304.html

Wilt u het besluit bij de Omgevingsbalie inzien dan dient u eerst een afspraak te maken door een digitaal afspraakformulier in te vullen via de website van de gemeente Zoetermeer: https://afspraakmaken.zoetermeer.nl/date-and-time

Indienen van bezwaar

Het m.e.r.-beoordelingsbesluit moet worden aangemerkt als een voorbereidingsbesluit als bedoeld in artikel 6:3 van de Algemene wet bestuursrecht waartegen geen bezwaar of beroep openstaat, tenzij deze beslissing de belanghebbende los van het ontwerpbestemmingsplan rechtstreeks in zijn belang treft. Met ingang van 15 januari 2021 kunnen belanghebbenden die rechtstreeks worden getroffen door het besluit gedurende een termijn van zes weken een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer, Postbus 15, 2700 AA Zoetermeer. Andere belanghebbenden kunnen bezwaren tegen dit besluit kenbaar maken door een zienswijze in te dienen wanneer het ontwerpbestemmingsplan ter inzage wordt gelegd.

Verzoek om voorlopige voorziening

Degene die bezwaar heeft gemaakt kan een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank ‘s-Gravenhage, Sector Bestuursrecht als er sprake is van onverwijlde spoed gelet op de betrokken belangen. Het verzoek om voorlopige voorziening moet worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank

‘s-Gravenhage, Sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag.

  • 3.

    Samenspraakbesluit

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat zij op 5 januari 2021 heeft besloten geen samenspraak te houden over het voorontwerp bestemmingsplan. In artikel 2, lid 7 sub d van de Samenspraakverordening is bepaald dat kan worden beslist om geen samenspraak toe te passen als al samenspraak over het onderwerp heeft plaatsgevonden. Dit is het geval. Voorafgaand aan de vaststelling van het Detailhandelsbeleid heeft samenspraak plaatsgehad. Op 15 juli 2019 is het samenspraakverslag door de gemeenteraad vastgesteld.

In artikel 2, lid 7 sub e van de Samenspraakverordening is bepaald dat kan worden beslist om geen samenspraak toe te passen als er zienswijzen kunnen worden ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan. Dit is het geval.

Dit besluit ligt met ingang van 15 januari 2021 gedurende een termijn van zes weken ter inzage bij de Omgevingsbalie in de publiekshal van het Stadhuis.

Indienen van bezwaar

Tegen dit besluit om geen inspraak te verlenen, kunnen belanghebbenden met ingang van 15 januari 2021 gedurende een termijn van zes weken, een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer, Postbus 15, 2700 AA Zoetermeer.

Verzoek om voorlopige voorziening

Degene die bezwaar heeft gemaakt kan een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank ‘s-Gravenhage, Sector Bestuursrecht als er sprake is van onverwijlde spoed gelet op de betrokken belangen. Het verzoek om voorlopige voorziening moet worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank ‘s-Gravenhage, Sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag.

Informatie

Heeft u naar aanleiding van deze publicatie een vraag dan kunt u terecht bij de Omgevingsbalie in de publiekshal van het Stadhuis, Stadhuisplein 1 te Zoetermeer. U dient eerst een afspraak te maken door een digitaal afspraakformulier in te vullen via de website van de gemeente Zoetermeer: https://afspraakmaken.zoetermeer.nl/date-and-time.

Deze publicatie is ook digitaal raadpleegbaar op de website van de gemeente Zoetermeer:

https://www.zoetermeer.nl/inwoners/ruimtelijke-plannen_46745/item/2e-partiele-herziening-bestemmingsplan-stadscentrumdorpsstraat_122304.html

Zoetermeer, 14 januari 2021

Burgemeesters en wethouders van Zoetermeer,

de secretaris

B.J.D. Huykman

de burgemeester

M.J. Bezuijen

Naar boven