Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 19 april 2021, nummer cvte-21 21.00581, houdende wijziging van de Regeling toegestane hulpmiddelen voor de centrale examens vo 2021 en de Regeling toegestane hulpmiddelen voor de centrale examens vo 2022 in verband met een aanpassing van de softwareversie van verschillende rekenmachines

Het College voor Toetsen en Examens,

Gelet op artikel 2, tweede lid, aanhef en onderdeel g, van de Wet College voor toetsen en examens;

Besluit:

ARTIKEL I

Bijlage 1b, paragraaf 3.2.3, van de Regeling toegestane hulpmiddelen voor de centrale examens vo 2021 wordt als volg gewijzigd:

1. De opsomming onder ‘Casio:’ komt te luiden:

Casio:

  • fx-9860GII(SD) (mits voorzien van examenstand): OS 2.11 en hoger;

  • fx-CG20 (mits voorzien van examenstand): OS 3.12 en hoger;

  • fx-CG50, versie OS 3.50 en hoger.

2. De volzin ‘Wij spreken daarbij de eis uit dat de examenstand wordt ingesteld door de examinator, aangezien de controle óf de machine in examenstand staat wel kan worden uitgevoerd zonder de leerling te storen maar niet of de machine in de juiste examenstand staat’ vervalt.

ARTIKEL II

In bijlage 1b, paragraaf 3.2.3, van de Regeling toegestane hulpmiddelen voor de centrale examens vo 2022 komt het onderdeel ‘Eisen toegestane grafische rekenmachine’ te luiden:

Eisen toegestane grafische rekenmachine

Voor alle typen grafische rekenmachines geldt dat de machine voorzien is van de minimale OS of firmwareversie die in maart voorafgaand aan het centraal examen voor de betreffende machine door het CvTE wordt gespecificeerd.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Het College voor Toetsen en Examens, de voorzitter, P.J.J. Hendrikse

TOELICHTING

Algemeen

De bijlagen bij de regeling worden gewijzigd, omdat de voorschriften voor de toegestane rekenmachines moeten worden geactualiseerd vanwege ontwikkelingen in de soft- en hardware die niet waren voorzien bij het vaststellen van de regeling. De wijziging moet ook mogelijk maken dat de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor het tegengaan van de verspreiding van het COVID-virus kunnen worden nageleefd.

Artikelsgewijs

Artikel I, eerste lid

Voor rekenmachines van het merk Casio wordt daarom de versie van het operating system (OS) die wordt voorgeschreven, gewijzigd. Het betreft de volgende wijziging ‘Alle uitkomsten van goniometrische berekeningen en berekeningen met wortels op de grafische rekenmachines moeten in decimale getallen worden weergegeven.’1

Hulpmiddelen die vaardigheden overbodig maken waarover de leerling volgens de syllabus moet beschikken niet zijn toegestaan. Zonder de nieuwste update geven de betreffende machines parate kennis, die leerlingen moeten hebben zoals beschreven is in de Syllabus, eenvoudig weer (zie bijvoorbeeld Syllabus VWO Wiskunde B, pagina 13, Domein D en Syllabus HAVO Wiskunde B, pagina 11 domein B). Bovendien bezaten niet alle toegestane machines deze functionaliteiten en was er dus sprake van een onterecht voordeel voor gebruikers van de betreffende machines.

Artikelen I, tweede lid en II

Het voorschrift dat de examinator de stand van de rekenmachine instelt, kan leiden tot een situatie waarbij de richtlijnen van het RIVM niet volledig kunnen worden nageleefd door de leerling en de examinator. Het komt daarom te vervallen. Dat de machine is ingesteld door de examinator wordt niet langer voorgeschreven. Wel moet zichtbaar zijn tijdens de afname dat de machine op de juiste examenstand is ingesteld. Wanneer de rekenmachine in de verkeerde stand is ingesteld tijdens de afname, kan de directeur oordelen dat sprake is van een onregelmatige afname van het centraal examen.

Het College voor Toetsen en Examens, de voorzitter, P.J.J. Hendrikse


X Noot
1

De wijziging geldt ook voor de HP Prime, maar voor deze machine is reeds in de regeling hulpmiddelen gespecificeerd dat deze voorzien dient te zijn van de meest recente OS. Hier is dus geen wijziging van de regeling nodig.

Naar boven