Gedeeltelijke intrekking gemeentelijk voorkeursrecht ‘Haringvlietplein’ te Zierikzee

Logo Schouwen-Duiveland

Intrekking

Burgemeester en wethouders van de gemeente Schouwen-Duiveland maken op grond van artikel 7 lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat zij op 12 januari 2021 op grond van het bepaalde in artikel 8 lid 1 Wvg besloten hebben om het gevestigde voorkeursrecht op percelen grond aan het Haringvlietplein te Zierikzee (gedeeltelijk) in te trekken. De intrekking heeft betrekking op een aantal percelen grond gelegen binnen fase 1 van het project ‘Haringvlietplein’ te Zierikzee. Het betreffen de gronden kadastraal bekend gemeente Zierikzee, sectie M, nummers 884 en 660.

 

De betreffende percelen zijn nader aangegeven op de bij het besluit behorende kadastrale tekening met nummer 12-01-21-T001 en de daarbij behorende lijst van eigenaren en/of beperkt gerechtigden, één en ander naar de stand van de openbare registers van het kadaster per 23 december 2020.

 

Argumenten

De ontwikkelaar van het project “Haringvlietplein” te Zierikzee, heeft het verzoek gedaan het op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten (‘Wvg’) gevestigde voorkeursrecht in te trekken. Het betreft voornoemde percelen. Het voorkeursrecht is in 2012 gevestigd met het oog op de (her)ontwikkeling van de locatie aan het Haringvlietplein te Zierikzee. Op 31 maart 2017 is tussen de gemeente en de ontwikkelaar een samenwerkings-/exploitatieovereenkomst gesloten ten behoeve van de herontwikkeling van de projectlocatie “Haringvlietplein” te Zierikzee. Voornoemde samenwerkings-/exploitatieovereenkomst en het inmiddels op 17 mei 2018 vastgestelde (gewijzigde) onherroepelijke bestemmingsplan “Haringvlietplein en Schelphoekstraat Zierikzee” waarborgen dat de (her)ontwikkeling plaats vindt binnen de door de gemeente gestelde kaders en uitgangspunten. Bovendien zijn voornoemde kadastrale percelen in het kader van de beoogde (her)ontwikkeling van het project “Haringvlietplein” nu in eigendom van de gemeente of de ontwikkelaar. Hierdoor is het niet meer noodzakelijk dat het voorkeursrecht op deze percelen gevestigd blijft.

 

Gevolgen

Nadat het besluit van burgemeester en wethouders in werking is getreden, is het voorkeursrecht niet langer van toepassing op de (in het besluit) betrokken gronden en zijn de eigenaren en/of beperkt gerechtigden van de (in het besluit) betrokken gronden, wanneer zij tot verkoop van (hun rechten op) hun gronden willen overgaan, niet langer verplicht om (de rechten op) de gronden eerst aan de gemeente te koop aan te bieden alvorens verkoop aan een ander mogelijk is (de aanbiedingsplicht). Het intrekkingsbesluit wordt verwerkt in het gemeentelijke beperkingenregister en in de openbare registers bij het kadaster. Dit betekent dat de aantekening van het voorkeursrecht gemeenten in deze registraties wordt doorgehaald/verwijderd.

 

Ter inzage

Om te voldoen aan artikel 7 lid 1 Wvg ligt het collegebesluit van 12 januari 2021 tot intrekking van het voorkeursrecht met bijbehorende stukken, met ingang van 15 januari 2021 voor zes weken (digitaal) voor een ieder kosteloos ter inzage. Het collegebesluit met bijbehorende stukken is te raadplegen via https://www.schouwen-duiveland.nl/inwoners/ruimtelijke-plannen-en-projecten.

 

De eigenaren en/of beperkt gerechtigden met betrekking tot deze gronden worden per brief op de hoogte gebracht van het besluit tot intrekking.   

 

Bezwaar en voorlopige voorziening

Het besluit van het college van burgemeester en wethouders wordt aangemerkt als een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), zodat tegen dit besluit tot intrekking van het gemeentelijk voorkeursrecht op de gemelde gronden, het indienen van een bezwaarschrift mogelijk is.

 

Ingevolge de Awb kunnen belanghebbenden gedurende een termijn van zes weken, ingaande op de dag na deze publicatie, een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schouwen-Duiveland, Postbus 5555, 4300 JA, Zierikzee.

 

Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend en dient ten minste te bevatten:

a. de naam en het adres van de indiener;

b. de dagtekening;

c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

d. de gronden van het bezwaar.

 

Diegene die een bezwaarschrift indient, kan, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist, op grond van artikel 8:81 Awb tevens een verzoek om voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, Stationslaan 10, 4815 GW, Breda.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Ronald van Vooren, per e-mail via ronald.van.vooren@schouwen-duiveland.nl of via telefoonnummer (0111) 452 433.

 

Zierikzee, 14 januari 2021

Burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland

Naar boven