Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 23 april 2021, nr. 2021-0000217944, houdende wijziging van de Regeling aanwijzing TMG-functies in verband met de toevoeging van de functie van plaatsvervangend secretaris-generaal in plaats van de hoofddirecteur Financiën, Management en Control bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;

Gelet op artikel 6, onderdeel b, van het Uitvoeringsbesluit Ambtenarenwet 2017;

Besluit:

ARTIKEL I

In de opsomming van artikel 1, onderdeel b, van de Regeling aanwijzing TMG-functies wordt ‘hoofddirecteur Financiën, Management en Control bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat’ vervangen door ‘plaatsvervangend secretaris-generaal bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 april 2021.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

TOELICHTING

1. Algemeen

De topmanagementgroep bij de Rijksoverheid (hierna: TMG) omvatte tot 1 januari 2017 de functies van secretaris-generaal, directeur-generaal, inspecteur-generaal, thesaurier-generaal, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, ABDTOPconsultant en de directeuren van de planbureaus (het Centraal Planbureau, het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving). Met ingang van 1 januari 2017 zijn alle functies op salarisschaal 18-niveau aan de TMG toegevoegd, tenzij:

  • het een plaatsvervangend directeur-generaal of plaatsvervangend inspecteur-generaal betreft,

  • de functionaris een formatieve functie op salarisschaal 18 uitoefent maar geen lid is van de Bestuursraad, of

  • de functionaris een formatieve functie op salarisschaal 18 uitoefent maar niet eindverantwoordelijk is voor een ambtelijke dienst.

Met ingang van 1 april 2021 is de TMG-functie van hoofddirecteur Financiën, Control en Management (hierna: HDFCM) bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (hierna: IenW) vervangen door de functie van plaatsvervangend secretaris-generaal (hierna: pSG). In het verleden is de laatstgenoemde functie afgeschaft. De in 2017 (tijdelijk, voor drie jaar) geformaliseerde functie van Loco-SG is in 2018 gecombineerd met de functie van directeur-generaal Luchtvaart en Maritieme Zaken. Met de wisselingen in de bezetting van secretaris-generaal (hierna: SG) en van Loco-SG heeft een heroverweging plaatsgevonden. Gebleken is dat er behoefte bestaat aan een betere taakverdeling tussen de SG en de andere leden van de Bestuursraad. Door een herschikking is de functiebenaming van pSG beter passend dan die van HDFCM, ook in rijksbreed verband. De Regeling aanwijzing TMG-functies is om die reden aangepast.

2. Gevolgen voor de regeldruk

Deze regeling brengt geen regeldrukeffecten met zich mee.

3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de datum na plaatsing hiervan met deze toelichting in de Staatscourant en werkt terug tot en met 1 april 2021. Dat is de datum waarop de functie van pSG is ingesteld bij het ministerie van IenW. Dit zal ook in de CAO-Rijk1 worden vastgelegd. Afgeweken is van de eisen van artikel 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving met betrekking tot de vaste verandermomenten en de publicatietermijn van twee maanden voor inwerkingtreding. Dit is niet problematisch nu deze regeling technisch van aard is en geen gevolgen heeft voor burgers of bedrijven.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren


X Noot
1

www.caorijk.nl.

Naar boven