Gemeente Amsterdam - gewijzigde vaststelling uitwerkingsplan en vaststelling bijbehorende besluit hogere waarden Wet geluidhinder - Weespertrekvaart West – Bajes Kwartier

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikelen 3.9a jo. 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 110c van de Wet geluidhinder het volgende bekend:

Burgemeester en wethouders van Amsterdam hebben bij besluit van 20 april 2021, het uitwerkingsplan Weespertrekvaart West – Bajes Kwartier vastgesteld. Het vastgestelde uitwerkingsplan is ten opzichte van het ontwerpuitwerkingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, gewijzigd vastgesteld.

Bij besluit van 20 april 2021 hebben burgemeester en wethouders van Amsterdam op grond van de Wet geluidhinder, in relatie tot het uitwerkingsplan, besloten tot vaststelling van hogere waarden zoals bedoeld in deze wet.

Uitwerkingsplan

Het plangebied maakt deel uit van de Weespertrekvaartbuurt in het gebied Overamstel en ligt in het stadsdeel Oost. Het geldende bestemmingsplan Weespertrekvaart West voorziet in een gemengde bestemming met uitwerkingsplicht en een voorlopig bouwverbod. Met het voorliggende ontwerp uitwerkingsplan wordt het hele plangebied in één keer uitgewerkt met uitzondering van de kavel waar een middelbare school, sporthal en een jongerencentrum is voorzien. Deze ontwikkeling is via een aparte procedure (uitgebreide omgevingsvergunning) reeds mogelijk gemaakt. Het ontwerp uitwerkingsplan maakt de ontwikkeling van de nieuwe stadswijk Bajes Kwartier mogelijk, met een mix van stadswoningen, werkplekken, voorzieningen en een groene omgeving met fiets- en wandelpaden.

Voor een overzicht van de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpuitwerkingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, wordt kortheidshalve verwezen naar het collegebesluit tot vaststelling van het uitwerkingsplan van 20 april 2021.

Hogere waarden

Het plangebied ligt in de geluidszones van spoor, metro, de A10 en de Spaklerweg. In het plan worden geluidsgevoelige functies mogelijk gemaakt, waaronder wonen en maatschappelijke voorzieningen. De effecten van de geluidsbronnen op deze functies zijn onderzocht. Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat als gevolg van het spoorweg- en metroverkeer en het wegverkeer op de Spaklerweg en de A10 voor een groot deel van de gevels de voorkeurswaarden worden overschreden. Omdat geluidreducerende maatregelen onvoldoende doeltreffend dan wel bezwaarlijk zijn, is het noodzakelijk om hogere waarden dan de voorkeursgrenswaarden vast te stellen.

Terinzagelegging

Het uitwerkingsplan Weespertrekvaart West – Bajes Kwartier en het besluit tot vaststelling van hogere waarden liggen met bijbehorende stukken ter inzage met ingang van 29 april 2021, totdat onderstaande beroepstermijn is verstreken, op het volgende adres:

  • Het stadsdeel Oost:

Stadsloket Oost, Oranje-Vrijstaatplein 2 te Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op https://www.amsterdam.nl/contact/stadsloket-oost/. In verband met het Corona-virus verzoeken wij u te bellen met 14 020 voor het maken van een afspraak om de stukken in te zien.

Het uitwerkingsplan Weespertrekvaart West – Bajes Kwartier met de daarop betrekking hebbende stukken is digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.M1913BPGST-VG01.

Crisis- en herstelwet

Het betreft een project waarop afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing is. Op grond hiervan dienen alle beroepsgronden in het beroepschrift te worden opgenomen. Deze kunnen na afloop van de beroepstermijn niet meer worden aangevuld.

Beroep

Een belanghebbende kan met ingang van 29 april 2021 gedurende zes weken, beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het uitwerkingsplan en het besluit tot vaststelling hogere waarden bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Een beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Raad van State, ter attentie van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treden de besluiten niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het uitwerkingsplan en het besluit tot vaststelling hogere waarden treden in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

Amsterdam, 28 april 2021

Burgemeester en wethouders,

Peter Teesink

Gemeentesecretaris

Femke Halsema

burgemeester

Naar boven