Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 11 januari 2021, kenmerk 1808905-216736-WJZ, houdende wijziging van de Mandaatregeling VWS en de Volmachtregeling VWS in verband met het instellen van de Dienst Testen

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Besluit:

ARTIKEL I

De Mandaatregeling VWS wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 10, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel i wordt geletterd tot j.

2. Er wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

i. het hoofd van dienst van de Dienst Testen;

3. In onderdeel j (nieuw) wordt ‘, genoemd onder a tot en met h,’ vervangen door ‘, genoemd onder a tot en met i,’.

B

In artikel 14, eerste lid, onder c, wordt ‘artikel 10, eerste lid, onder b tot en met e en h’ vervangen door ‘artikel 10, eerste lid, onder b tot en met e, h en i’.

C

In artikel 16, tweede lid, wordt ‘artikel 10, eerste lid, onder a tot en met h’ vervangen door ‘artikel 10, eerste lid, onder a tot en met i’.

ARTIKEL II

De Volmachtregeling VWS wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 10, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. De onderdelen i tot en met l worden geletterd tot j tot en met m.

2. Er wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

i. het hoofd van dienst van de Dienst Testen;

3. In onderdeel m (nieuw) wordt ‘, genoemd onder a tot en met k,’ vervangen door ‘, genoemd onder a tot en met l,’.

B

Artikel 16 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid, aanhef, wordt ‘artikel 10, eerste lid, onder a tot en met k,’ vervangen door ‘artikel 10, eerste lid, onder a tot en met l,’.

2. In het tweede lid, onder a en b, wordt ‘artikel 10, eerste lid, onder l’ telkens vervangen door ‘artikel 10, eerste lid, onder m’.

ARTIKEL III

Het besluit van de Secretaris-Generaal van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 10 november 2020, kenmerk 1776510-213721-OBP, houdende het verlenen van ondermandaat en ondervolmachten aan de kwartiermaker van de Dienst Testen in oprichting wordt ingetrokken.

ARTIKEL IV

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2021.

Dit besluit zal, met de toelichting, in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

TOELICHTING

Sinds april 2020 coördineert Het Landelijke Coördinatie Team Diagnostische Keten (LCDK) de landelijke teststromen voor COVID-19 vanuit de GGD’en naar de laboratoria. Het Laboratoriumteam van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), dat zich bezig houdt met de inkoop van testmaterialen, is nauw verweven met het LCDK.

Zowel het LCDK als het LCH is als samenwerkingsverband een losse constructie die geen juridische status heeft; rechtspersoonlijkheid ontbreekt. Medewerkers van beide constructies beschikken niet over mandaat en/of volmacht van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en kunnen dus geen besluiten namens de minister nemen of privaatrechtelijke handelingen verrichten, zoals het aangaan van overeenkomsten.

Gelet op deze knelpunten, heeft de Minister van VWS in de ‘Stand van zaken brief COVID-19’ aan de Tweede Kamer van 13 oktober 2020 (Kamerstukken II 25 295, nr. 656) aangekondigd dat de activiteiten van het LCDK worden ondergebracht in een uitvoerende dienst van de Rijksoverheid: de Dienst Testen. Het LCH team Lab Inkoop wordt ondergebracht bij de Dienst Testen.

Per 1 januari 2021 is deze Dienst Testen formeel als organisatieonderdeel van het Ministerie van VWS van start gegaan.

Met dit besluit wordt geregeld dat het hoofd van dienst van de Dienst Testen mandaat heeft om namens de Minister van VWS besluiten te nemen, ten aanzien van verweer en beroepschriften ten behoeve van procedures bij de bestuursrechter en de machtigingen om de minister daarin te vertegenwoordigen en volmacht heeft privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten voor zover deze betrekking hebben op het werkterrein van de Dienst Testen.

Het besluit van de Secretaris-Generaal waarmee aan de kwartiermaker van de Dienst Testen in oprichting een bijzonder ondermandaat- en ondervolmachten is verleend wordt, gelet op het vorengaande, ingetrokken.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Naar boven