Reageren op ontwerpbestemmingsplan, ontwerpbesluit hogere geluidwaarden en ontwerp omgevingsbesluit ’Friesestraatweg 181’

Logo Groningen

Wij zijn van plan om een vergunning te verlenen voor het bouwen van 575 woningen aan de Friesestraatweg 181. Er komen 500 studio’s voor jongeren en een flatgebouw met 75 ruimere appartementen voor de sociale huur. De woningen komen op de plek waar vroeger het bedrijf Gembeton zat. Dat is vlakbij de Westelijke Ringweg, midden in de Reitdiepzone.

Voor dit project hebben we het bestemmingsplan “Friesestraatweg 181’ gemaakt. Een bestemmingsplan regelt wat er wel en niet mag op het gebied van bouwen en gebruiken van grond of water. Als u het niet eens bent met deze veranderingen dan kunt u nu reageren. Hieronder leest u waar en wanneer u de stukken kunt bekijken en hoe u kunt reageren.

Geen veranderingen vergeleken met het voorontwerpbestemmingsplan

U kon op de ‘proefversie’ van het bestemmingsplan, het voorontwerpbestemmingsplan, reageren. Dit kon van 20 februari tot en met 18 maart 2020. Hierop zijn een aantal inspraakreacties ingediend. Het bestemmingsplan is niet veranderd door de reacties. U kunt nu reageren op de officiële versie van het bestemmingsplan. Dit noemen we een ontwerpbestemmingsplan. Uw reactie heet een ‘zienswijze’. De gemeente bekijkt alle zienswijzen en neemt daarna een definitief besluit.

Wat moet u nog meer weten?

De nieuwe woningen worden dicht bij de Westelijke Ringweg gebouwd. Het gevolg is dat het geluid van het verkeer in de woning iets hoger wordt dan is toegestaan door de wet. Om dit toch toe te kunnen staan is een besluit voor hogere geluidwaarden nodig. U kunt ook op dit ontwerpbesluit reageren. Het college neemt daarna een definitief besluit op het verlenen van de hogere grenswaarden.

Voor de ontwikkeling van dit bouwproject gelden de Crisis- en herstelwet en de Coördinatieregeling.

Deze regelingen zorgen ervoor dat het proces voor bouwprojecten sneller klaar is. Onder andere doordat wij het proces van het bestemmingsplan, de hogere geluidwaarden en het besluit voor de omgevingsvergunning combineren. De gemeenteraad is op 26 juni 2019 akkoord gegaan met het gebruiken van de Coördinatieregeling voor het bouwen van nieuwe woningen in de Reitdiepzone.

Waar en wanneer kunt u de stukken bekijken?

U kunt met ingang van 29 april tot en met 9 juni 2021 het ontwerpbestemmingsplan, het ontwerpbesluit hogere waarden en de ontwerp omgevingsvergunning met de stukken die daarbij horen, bekijken. Dat kan op deze plekken:

• U kunt het digitale bestemmingsplan bekijken op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Het nummer van het bestemmingsplan is NL.IMRO.0014.BP602Friesestrw181-ow01.

• Op de gemeentelijke website gemeente.groningen.nl/actuele-bestemmingsplannen.

• Bij het gemeentelijk Loket Bouwen en Wonen, Harm Buiterplein 1. Op werkdagen van 9.00 uur tot 13.00 uur. In verband met corona kan dat alleen op afspraak via gemeente.groningen.nl/bezoekadressen-en-openingstijden.

Hoe en wanneer kunt u een reactie geven?

Met ingang van 29 april tot en met 9 juni 2021 kunt u een zienswijze indienen. Dat kan op de ontwerpen van het bestemmingsplan, het besluit hogere waarden en de omgevingsvergunning en de stukken die daarbij horen. Dat kan alleen op deze drie manieren:

• U vult het ‘online zienswijzeformulier’ van het bestemmingsplan in op de website gemeente.groningen.nl/actuele-bestemmingsplannen. U krijgt direct een bevestiging van ontvangst.

• U stuurt een brief naar de afdeling Ruimtelijk Beleid & Ontwerp, Postbus 7081, 9701 JB Groningen.

• U gaat in gesprek met de planjurist van de afdeling Ruimtelijk Beleid & Ontwerp. Bel voor een afspraak naar het algemene telefoonnummer 14050 van de Gemeente Groningen.

Groningen, 28 april 2021

 

Naar boven