Besluit van 14 april 2021, nr. 2021000534, tot wijziging van het Instellingsbesluit Nationale Groep Permanent Hof van Arbitrage

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Buitenlandse Zaken van 12 maart 2021, Min-Buza.2021.7634-8;

Gelet op paragraaf 3 van de Special Regulations for the award of the Nobel Peace Prize and the Norwegian Nobel Institute, artikel 1 van de Wet op de Commissie van advies inzake volkenrechtelijke vraagstukken en artikel 12 van de Kaderwet adviescolleges;

HEBBEN GOEDGEVONDEN EN VERSTAAN:

ARTIKEL I

Het Instellingsbesluit Nationale Groep Permanent Hof van Arbitrage1 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 4, derde lid, komt te luiden:

  • 3. De leden van de Nationale Groep kunnen, zowel individueel als gezamenlijk, voordrachten doen aan het Noors Nobelcomité van kandidaten voor de Nobelprijs voor de Vrede.

B

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. De Nationale Groep doet, op verzoek van Onze Minister, een voordracht aan Onze Minister van een kandidaat voor benoeming tot lid van de Commissie van advies inzake volkenrechtelijke vraagstukken.

C

Aan artikel 7, eerste lid, wordt toegevoegd: ‘De Nationale Groep kan hiervoor een besloten vergadering beleggen.’

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Onze Minister van Buitenlandse Zaken is belast met de uitvoering van dit besluit dat met de nota van toelichting in de Staatscourant zal worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 14 april 2021

Willem-Alexander

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok

NOTA VAN TOELICHTING

Algemeen

Deze wijziging van het Instellingsbesluit Nationale Groep Permanent Hof van Arbitrage heeft in de eerste plaats tot doel de Nationale Groep te betrekken bij de werving, selectie en voordracht voor benoeming van leden van de Commissie van advies inzake volkenrechtelijke vraagstukken. Naast de taak van de Nationale Groep bij internationaal juridische functies, wordt hun betrokkenheid, op verzoek van de Minister van Buitenlandse Zaken, ook gewenst bij nationale juridische functies. Daarnaast wordt dit wijzigingsbesluit nader gepreciseerd met betrekking tot voordrachten aan het Noors Nobelcomité van kandidaten voor de Nobelprijs voor de Vrede en het beleggen van besloten vergaderingen.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel I

Onderdeel A (artikel 4 Instellingsbesluit Nationale Groep Permanent Hof van Arbitrage)

In artikel 4 wordt verduidelijkt dat leden van de Nationale Groep niet alleen gezamenlijk, maar ook individueel voordrachten kunnen doen aan het Noors Nobelcomité van kandidaten voor de Nobelprijs voor de Vrede. Dit vloeit voort uit paragraaf 3 van de Special Regulations for the award of the Nobel Peace Prize and the Norwegian Nobel Institute.

Onderdeel B (artikel 5 Instellingsbesluit Nationale Groep Permanent Hof van Arbitrage)

Het toegevoegde (tweede) lid voorziet in de nieuwe taak van de Nationale Groep. Voor de achtergrond van deze nieuwe taak zij verwezen naar het algemeen deel van deze toelichting. Artikel 7 is op deze nieuwe taak van toepassing.

Onderdeel C (artikel 7 Instellingsbesluit Nationale Groep Permanent Hof van Arbitrage)

In artikel 7 wordt verduidelijkt dat de Nationale Groep een besloten vergadering kan beleggen voor de selectie van een voor te dragen kandidaat als bedoeld in artikel 4, tweede lid, of artikel 5. Een transparante procedure sluit niet uit dat op een bepaald moment in die procedure een besloten vergadering plaatsvindt om een beslissing te nemen. De vastlegging van deze mogelijkheid in het besluit onderstreept het belang van het onafhankelijk functioneren van de Nationale Groep.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok

Naar boven