Bestemmingsplan ‘Ruimte voor Ruimte Ekerschot Noord’ en beeldkwaliteitsplan gewijzigd vastgesteld en besluit hogere waarde Wet geluidhinder

Logo Oirschot

Op 30 maart 2021 heeft de gemeenteraad van Oirschot het bestemmingsplan ‘Ruimte voor Ruimte Ekerschot Noord’ gewijzigd vastgesteld onder identificatienummer NL.IMRO.0823.BPOIEKERSCHOT-VAST waarbij afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing is verklaard. Daarnaast heeft de gemeenteraad besloten het beeldkwaliteitsplan ‘Stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan Ekerschot Noord’ gewijzigd vast te stellen en onderdeel te laten uitmaken van de welstandsnota. 

Gelijktijdig met de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad besloten daarbij geen exploitatieplan als bedoeld in artikel 6.12 Wro vast te stellen, omdat het kostenverhaal anders is geregeld.

Inhoud van het bestemmingsplan

Het bestemmingsplan maakt een woningbouwontwikkeling mogelijk in het noorden van Oirschot, genaamd Ekerschot Noord. Het plangebied is gelegen tussen de Peperstraat, Oude Grintweg en Kempenweg en biedt ruimte aan ruim 150 woningen. Er worden diverse soorten woningen mogelijk gemaakt: rijwoningen, twee-onder-één kapwoningen, zelfbouwkavels en appartementen. Daarnaast is er ruimte voor 24 zorgappartementen en verkennen we de mogelijkheden voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

Wijzigingen

Het ontwerpbestemmingsplan, dat van 10 juli 2020 tot en met 3 september 2020 ter inzage heeft gelegen, is naar aanleiding van binnengekomen zienswijzen gewijzigd. Een samenvatting van de zienswijzen, de reactie van de gemeente en de wijzigingen in het bestemmingsplan zijn opgenomen in de ‘Nota zienswijzen en ambtshalve wijzigingen ontwerpbestemmingsplan ‘Ruimte voor Ruimte Ekerschot Noord’’ dat als bijlage bij het bestemmingplan is gevoegd.

Er hebben ook enkele ambtshalve wijzigingen plaatsgevonden. Deze wijzigingen zijn ook opgenomen in bovengenoemd document.

Beeldkwaliteitsplan 

Voor bovengenoemde locatie is een beeldkwaliteitsplan vastgesteld. In dit plan zijn stedenbouwkundige en architectonische uitgangspunten opgenomen voor het plangebied. Nieuwe bouwplannen moeten hieraan voldoen. Het is het toetsingskader voor de Welstandscommissie ingeval van omgevingsvergunningaanvragen. Tegen het raadsbesluit tot vaststelling van het beeldkwaliteitsplan is geen bezwaar of beroep mogelijk.

Hogere waarde Wet geluidhinder

Tevens hebben burgemeester en wethouders besloten om een hogere grenswaarde op basis van de Wet geluidshinder vast te stellen voor diverse woningen vanwege het wegverkeerslawaai over de Kempenweg en de Oude Grintweg. Het besluit hogere grenswaarden en de bijbehorende stukken liggen gelijktijdig met het bestemmingsplan ter inzage.

Beroepsmogelijkheid

Wij leggen het bestemmingsplan en de daarbij behorende stukken en het Besluit hogere grenswaarden vanaf donderdag 29 april 2021 voor de duur van 6 weken ter inzage. U kunt het bestemmingsplan raadplegen via de website www.ruimtelijkeplannen.nl onder plannummer NL.IMRO.0823.BPOIEKERSCHOT-VAST. Ook kunt u het plan en het Besluit hogere grenswaarden op afspraak inzien bij het gemeentehuis aan de Deken Frankenstraat 3 in Oirschot. De beroepstermijn loopt met ingang van 30 april 2021 tot en met 10 juni 2021. Binnen de genoemde termijn kunnen belanghebbenden beroep instellen. Dit kan door een gemotiveerd beroepschrift in te dienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA in ’s-Gravenhage.

Er kan alleen beroep worden ingesteld door een belanghebbende:

 

  • 1.

    die op tijd een zienswijze bij de gemeenteraad heeft ingediend;

  • 2.

    aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij zijn zienswijze niet bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht;

  • 3.

    die beroep aantekent tegen de wijzigingen die de raad bij de vaststelling in het plan heeft aangebracht.

Crisis- en herstelwet

Op dit besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Voorlopige voorziening

Belanghebbenden die beroep hebben ingediend kunnen, naast het beroepsschrift, een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn, tenzij binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend. In dat geval treedt het besluit niet in werking, voordat op het verzoek is beslist.

Oirschot, 28 april 2021

Naar boven