Regeling van de Minister voor Medische Zorg van 8 april 2021, kenmerk 1851929-220394-PG, houdende wijziging van de Subsidieregeling PrEP in verband met diverse aanpassingen ten behoeve van 2021

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling PrEP wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 4 wordt gewijzigd als volgt:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • a. is gericht op personen die behoren tot de groep van mannen die seks hebben met mannen en transgender personen, met een verhoogd risico op hiv;

  • b. bestaat per persoon in ieder geval uit één intakeconsult en één vervolgconsult dat een maand na die intake plaatsvindt en daarnaast maximaal vier vervolgconsulten per kalenderjaar en het naar aanleiding van een consult ter hand stellen van PrEP aan de desbetreffende persoon.

2. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Het aantal personen dat medisch wordt begeleid bedraagt ten hoogste:

    • a. 3.510 in de provincies Noord-Holland en Flevoland;

    • b. 1.189 in de provincies Overijssel en Gelderland;

    • c. 348 in de provincies Friesland, Drenthe en Groningen;

    • d. 641 in het deel van de provincie Zuid-Holland, bestaande uit de gemeenten Delft, Den Haag, Leidschendam/Voorburg, Midden-Delftland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer;

    • e. 1.094 in het overige deel van de provincie Zuid-Holland, bestaande uit de gemeenten die geen deel uitmaken van de provincie Zuid-Holland genoemd onder d;

    • f. 826 in de provincies Zeeland en Noord-Brabant;

    • g. 460 in de provincie Limburg;

    • h. 432 in de provincie Utrecht.

B

Artikel 5, tweede lid, wordt gewijzigd als volgt:

1. Onder Pi., wordt ‘een bedrag van € 192,70’ vervangen door ‘€ 210’ en onder Pv. wordt ‘een bedrag van € 136,00’ vervangen door ‘een bedrag van € 150’.

2. Onderdeel U., aanhef, komt te luiden:

U. het bedrag voor de coördinatie van de medische begeleiding, dat voor 2021 ten hoogste € 10.000 bedraagt per uitvoerende GGD in het desbetreffende verzorgingsgebied, en per verzorgingsgebied ten hoogste bedraagt:

C

In artikel 8 wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel g door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

h. de gemeentelijke gezondheidsdiensten binnen het verzorgingsgebied die medicatie voorschrijven aan een persoon, diens huisarts en apotheker informeren, mits die persoon daarmee instemt.

D

Na artikel 10 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 10a

De minister kan een of meer bepalingen van deze regeling buiten toepassing laten of daarvan afwijken voor zover toepassing gelet op het belang dat de desbetreffende bepaling beoogt te beschermen, zal leiden tot een onbillijkheid van overwegende aard.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2021.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, T. van Ark

TOELICHTING

Algemeen

Op grond van de Subsidieregeling PrEP (hierna: de Subsidieregeling) kan subsidie worden verstrekt aan coördinerende GGD-en voor de medische begeleiding bij het preventief gebruik van hiv-remmers, Pre Expositie Profylaxe (hierna: PrEP), door personen die behoren tot de groep mannen die seks hebben met mannen (MSM), en transgender personen met een verhoogd risico op hiv.

Met de onderhavige regeling wordt de Subsidieregeling op enkele punten gewijzigd, alsnog ten behoeve van het lopende subsidiejaar 2021. Naar aanleiding van de eerste jaarrapportage van het RIVM over de voortgang van de PrEP-verstrekking (uit november 2020) is met de politieke besluitvorming over hoe de Subsidieregeling voor 2021 precies voort te zetten nog enige tijd gemoeid gegaan. Dit heeft geresulteerd in onderhavige wijzigingsregeling. Ten behoeve van 2021 heeft het ministerie van VWS reeds subsidies verleend. De coördinerende GGD-en dienen naar aanleiding van de onderhavige wijzigingsregeling een herziene aanvraag voor subsidiejaar 2021 in. Op basis daarvan zullen de besluiten tot subsidieverlening voor 2021 worden herzien.

Het RIVM en de GGD-en hebben gewezen op de toegenomen vraag naar het preventief gebruik van PrEP en medische begeleiding, vanuit de doelgroep en de financiële knelpunten in het beschikbare budget voor de PrEP-verstrekking.

De onderhavige wijzigingen zien dan ook onder andere op het verruimen van die doelgroep en het actualiseren van de tarieven ten behoeve van 2021. In het onderstaande licht ik dit nader toe.

Artikelsgewijs

Artikel I

A

Artikel 4, eerste lid, bepaalt de doelgroep en de inhoud van de medische begeleiding. Onder a is verduidelijkt dat onder de doelgroep ook transgender personen worden verstaand. Dit is materieel evenwel geen verandering, maar een bevestiging van de bestaande praktijk en sluit aan bij de multidisciplinaire richtlijn PrEP die door de betrokken beroepsgroepen is opgesteld (https://nvhb.nl/wp-content/uploads/2019/04/PrEP-richtlijn-Nederland-versie-2-dd-15-april-2019.pdf).

Onder b is de inhoud van de medische begeleiding verduidelijkt.

In het tweede lid zijn de aantallen personen geactualiseerd die in het kader van de Subsidieregeling maximaal kunnen worden begeleid, per verzorgingsgebied in 2021.

B

In artikel 5, tweede lid, zijn de normbedragen voor het intakeconsult, voor het vervolgconsult en het bedrag voor de coördinatie van de medische begeleiding geactualiseerd voor 2021 Bij dat laatstgenoemde bedrag gaat het om een bedrag van ten hoogste € 10.000 per uitvoerende GGD in het desbetreffende verzorgingsgebied, zo volgt uit de aanhef van onderdeel U., wat per verzorgingsgebied neerkomt op de bedragen die onder 1º tot en met 8º al waren bepaald.

C

In artikel 8 is een nieuw onderdeel h opgenomen, dat een aanvullende subsidieverplichting betreft. Deze verplichting houdt in dat de coördinerende GGD’en erop toezien dat de GGD’en binnen zijn verzorgingsgebied, indien zij medicatie voorschrijven aan een persoon, zij diens huisarts en apotheker informeren, mits de desbetreffende persoon daarmee instemt.

D

Artikel 10a betreft een hardheidsclausule. Op grond daarvan kan in geval van bijzondere, zwaarwegende omstandigheden worden afgeweken van één of meer bepalingen uit deze regeling, als het belang van de desbetreffende bepaling(en) niet zwaarder weegt dan de gesignaleerde onbillijkheden.

Artikel II

In afwijking van de systematiek van vaste verandermomenten bij regelgeving (VVM) treedt deze regeling in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt deze terug tot en met 1 januari 2021. De regeling wordt zo spoedig bekendgemaakt. Voor deze terugwerkende kracht is gekozen omdat de wijzigingen betrekking hebben op het hele lopende subsidiejaar 2021.

De Minister voor Medische Zorg, T. van Ark

Naar boven