Kennisgeving vaststelling omgevingsvisie: ‘Nieuwegein verstedelijkt en vergroent’

Logo Nieuwegein

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Nieuwegein maken bekend dat, op 1 april 2021, de omgevingsvisie ‘Nieuwegein verstedelijkt en vergroent’ door de gemeenteraad is vastgesteld.

 

Omgevingsvisie Nieuwegein

In de omgevingsvisie ‘Nieuwegein verstedelijkt en vergroent’ staan de belangrijkste ambities en keuzes voor de Nieuwegeinse fysieke leefomgeving. Of beter gezegd: alles wat u in Nieuwegein om u heen ziet, voelt en ruikt. Denk aan de huizen en andere gebouwen, maar ook aan groen, water of wegen.

De kern van de omgevingsvisie is gerichte groei op de zogenoemde ‘ontwikkellocaties’: City, Rijnhuizen en de A12-zone. Voor bestaande woonwijken ligt de nadruk op het behouden van rust en groen en het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit. Bij die ontwikkelingen is er aandacht voor de drie hoofdthema’s: gezondheid, duurzaamheid en veiligheid.

 

Samen met de stad

Bij het maken van de omgevingsvisie is veel meegedacht door inwoners, ondernemers en samenwerkingspartners van de gemeente. Dat gebeurde in 2019 en 2020 met onder andere bijeenkomsten in noord-, midden- en zuid-Nieuwegein, aanwezigheid op de weekmarkt, een digitale enquête en de ‘dag van de omgevingsvisie’.

 

Vaststelling

Na de inzageperiode van het ontwerp van 4 november 2020 tot en met 16 december 2020 is de omgevingsvisie op enkele punten aangescherpt. Op 1 april 2021 heeft de gemeenteraad van Nieuwegein de omgevingsvisie gewijzigd vastgesteld.

U kunt de omgevingsvisie bekijken op www.nieuwegein.nl/omgevingsvisie, www.ruimtelijkeplannen.nl met plan id: NL.IMRO.0356.STVNG2020-VA02 of vanaf 19 april 2021 gedurende 6 weken bij de receptie op het Stadshuis (Stadsplein 1, te Nieuwegein). Op het Stadshuis kunt u iedere werkdag van 08.30 uur tot 17.00 zonder afspraak terecht en vragen naar het gewenste stuk. De omgevingsvisie treedt in werking de dag na bekendmaking. Er staat geen bezwaar- en/of beroepsmogelijkheid open over de vastgestelde omgevingsvisie.

 

De Omgevingswet

De omgevingsvisie is een belangrijk onderdeel in de voorbereiding op de Omgevingswet. Deze nieuwe wet treedt op 1 januari 2022 in werking. Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Een omgevingsvisie geeft een langetermijnvisie op de toekomst en de ontwikkeling van de leefomgeving. Zowel Rijk, provincies als gemeenten stellen een omgevingsvisie op voor hun grondgebied.

 

Nieuwegein, 14 april 2021

Burgemeester en wethouders van Nieuwegein

Naar boven