Kennisgeving ontwerpbesluiten gaswinning N05-A, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 23 april 2021 tot en met donderdag 3 juni 2021 liggen het ontwerpinstemmingsbesluit, de ontwerpvergunningen en het milieueffectrapport ter inzage. Iedereen kan gedurende deze termijn op het ontwerpinstemmingsbesluit en de ontwerpvergunningen reageren door het indienen van een zienswijze.

Wat gaat er gebeuren?

ONE-Dyas B.V. wil aardgas winnen uit het gasveld N05-A in de Noordzee. Om winning van het aardgas mogelijk te maken wil ONE-Dyas B.V. boven het gasveld een gaswinnings- en behandelingsplatform N05-A in zee plaatsen. De beoogde locatie van het platform N05-A bevindt zich in het Nederlandse deel van de Noordzee, ongeveer twintig kilometer ten noorden van Schiermonnikoog, Rottumerplaat en Borkum. Vanaf deze locatie worden maximaal twaalf putten aangelegd, waarvan een deel naar het gasveld N05-A en een deel naar een aantal naastgelegen mogelijke gasvelden (prospects) waarvan nog aangetoond moet worden dat ze aardgas bevatten. Ook wordt er een pijpleiding aangelegd vanaf het N05-A-platform naar de bestaande verzamelleiding NGT voor de afvoer van het aardgas naar land. Daarnaast wordt er een kabel aangelegd vanaf het N05-A-platform naar het windpark Riffgat in de Duitse wateren voor de elektriciteitsvoorziening van het N05-A-platform.

Het platform N05-A bevindt zich op circa vijfhonderd meter van de Duitse territoriale zee en zal volledig op windenergie werken. De effecten van de activiteiten strekken zich ook uit tot in het Duitse deel van de Noordzee. Om die reden is het Espoo-verdrag van toepassing. Het Espoo-verdrag regelt dat belangstellenden uit een buurland (in dit geval Duitsland) ook hun zienswijzen kunnen geven op het (ontwerp)-instemmingsbesluit en de (ontwerp)vergunningen in het land waar de activiteit plaatsvindt (Nederland).

Welke procedure wordt gevolgd?

Voor het plaatsen van een gaswinnings- en behandelingsplatform, het uitvoeren van diepboringen, de aanleg van de pijpleiding en de kabel en de productie van aardgas zijn vergunningen en een instemming van de Minister van Economische Zaken en Klimaat nodig. Deze vergunningen en de instemming worden gelijktijdig gezamenlijk ter inzage gelegd. De volgende ontwerpbesluiten en de ingediende aanvragen liggen nu ter inzage:

  • Een ontwerpvergunning op basis van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Ter voorbereiding op deze vergunningverlening is een milieueffectrapport (MER) opgesteld om potentiële effecten op het milieu gedegen te onderzoeken. De vergunning voor de Wet natuurbescherming (Wnb) wordt meegenomen in de Wabo-vergunning. Om de activiteit te toetsen aan de Wnb is een Passende Beoordeling (PB) opgesteld om de effecten op natuurgebieden en beschermde (dier)soorten in kaart te brengen. De Minister van Landbouw, Natuur en Voedsel­kwaliteit heeft een verklaring van geen bedenkingen afgegeven.

  • Een ontwerpvergunning voor het aanleggen van een pijpleiding en kabel op basis van het Mijnbouwbesluit.

  • Een ontwerpinstemmingsbesluit met het winningsplan op basis van de Mijnbouwwet. Voor deze vergunning zijn een winningsplan en een bodembewegingsprognose ingediend.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het ontwerpinstemmingsbesluit, de ontwerpvergunningen, het MER, de PB en de andere onderliggende stukken van vrijdag 23 april 2021 tot en met donderdag 3 juni 2021 digitaal inzien op www.rvo.nl/gaswinning-n05. In die periode kunt u op papier het voor­bereidingsbesluit inzien tijdens de reguliere openingstijden op de locaties:

  • Gemeente Schiermonnikoog, Nieuwestreek 5, Schiermonnikoog, telefoon 0519 53 50 50.

  • Stadt Borkum, Neue Strasse 1, Borkum (D), telefoon +49 (4922) 303-205.

  • Gemeinde Krummhörn, Rathausstraße 2, 26736, Krummhörn (D), telefoon +49 (4923) 916-0.

  • Gemeente Het Hogeland, gemeentehuis in Winsum, Hoodstraat W 70, telefoon 088 345 88 88.

U kunt alleen op papier de stukken inzien als u van tevoren telefonisch een afspraak hebt gemaakt. Neem contact op met het Bureau Energieprojecten als u de documenten niet digitaal kunt lezen en niet naar de gemeente kunt komen. Dan wordt in overleg gezocht naar een maatwerkoplossing.

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. In een zienswijze laat u weten wat u vindt van het ontwerpinstemmingsbesluit, de ontwerpvergunningen en het milieueffectrapport. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de ontwerpbesluiten of in het MER, de PB of andere documenten van de aanvraag?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u aangeven hoe?

  • Zijn er andere zaken die u naar voren wilt brengen?

Wij stellen het op prijs als u aangeeft op welke delen van het ontwerpinstemmingsbesluit, de ontwerpbesluiten, het MER, de PB of de onderliggende stukken u reageert en als u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

Voor belanghebbenden kan het indienen van een zienswijze belangrijk zijn voor mogelijke vervolgstappen: alleen als u een zienswijze op het ontwerp van een besluit heeft ingediend, kunt u later tegen dat besluit beroep instellen bij de Sector Bestuursrecht van de Rechtbank Noord-Nederland in Groningen.

U kunt een zienswijze indienen van 23 april 2021 tot en met 3 juni 2021. Dat kan op verschillende manieren:

Bij voorkeur digitaal via het reactieformulier op www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘Gaswinning N05-A’.

U kunt niet reageren per e-mail.

Per post door een brief te sturen naar:

Bureau Energieprojecten

Inspraakpunt Gaswinning N05-A

Postbus 142, 2270 AC Voorburg

Voor het opnemen van mondelinge zienswijze kunt u op werkdagen tussen 9.00 uur en 12.00 uur bellen met Bureau Energieprojecten via telefoonnummer 070 379 89 79.

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens en gebruiken deze alleen voor het doel waarvoor u ze heeft achtergelaten. Ook bewaren wij uw gegevens niet langer dan nodig is. U vindt meer informatie over het privacybeleid op www.bureau-energieprojecten.nl.

Hoe kunt u een vraag stellen?

Normaal gesproken worden er voor procedures zoals deze informatiebijeenkomsten georganiseerd. Vanwege de huidige maatregelen rondom het coronavirus is dit niet mogelijk. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat biedt de mogelijkheid om gedurende de terinzagelegging via de website vragen in te dienen. Dit kan via het contactformulier op www.rvo.nl/gaswinning-N05. Wij streven naar een reactie binnen vijf werkdagen.

Wat is de verdere procedure?

De ontvangen zienswijzen, reacties en adviezen worden betrokken bij het vaststellen van het definitieve besluit en de definitieve vergunningen. De Commissie voor de milieueffectrapportage brengt een advies uit over het milieueffectrapport.

Het definitieve besluit en de definitieve vergunningen worden vervolgens ter inzage gelegd. Dit wordt aangekondigd in onder andere de Staatscourant, in huis-aan-huisbladen en op www.rvo.nl/gaswinning-N05. Op dat moment start de beroepstermijn.

Naar boven