Kennisgeving Windplan Blauw, fase 5 besluitfase, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 23 april 2021 tot en met vrijdag 4 juni 2021 ligt voor Windplan Blauw fase 5 het besluit, een omgevingsvergunning voor een wijziging van het kabeltracé, ter inzage. Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op een ontwerpbesluit kunnen beroep instellen.

Wat gaat er gebeuren?

Nuon en windvereniging SwifterwinT werken samen onder de naam Windplan Blauw aan de ontwikkeling van een windpark in de noordwesthoek van Flevoland, in de gemeenten Dronten en Lelystad. Met de komst van het windpark worden de 74 huidige windmolens in de polder vervangen door 61 (grotere) windmolens met meer vermogen. Deze wekken genoeg stroom op voor het totale elektriciteitsverbruik van ca. 125.000 Nederlanders. Met deze strategie van ‘opschalen en saneren’ worden verschillende doelstellingen bereikt: een duurzamere energiehuishouding, een mooier landschap en een sterkere economie. Inwoners van de gemeenten Dronten en Lelystad hebben de mogelijkheid tot financiële participatie in het windpark, zodat zij mee kunnen profiteren van hernieuwbare energie.

Waarom is dit project nodig?

Hoe we energie gebruiken, verandert. We stappen over van fossiele bronnen naar duurzame energie uit wind, zon en aardwarmte. Dat is nodig om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De doelstelling van het Kabinet is 14% hernieuwbare energie in 2020 en 16% in 2023. Windenergie is een belangrijke vorm van energie om die doelstellingen te bereiken. Rijk, provincies, de windenergiesector en natuur- en milieu-organisaties hebben met elkaar afgesproken om in 2020 6.000 MW aan windenergie op land te realiseren. De afspraak is een onderdeel van het Energieakkoord. De provincies hebben in overleg met het Rijk 11 grote gebieden aangewezen die geschikt zijn voor windparken van minimaal 100 MW. Het plangebied van Windplan Blauw maakt daar deel van uit.

Welke procedure wordt gevolgd?

In 2018, 2019 en 2020 zijn de eerste vier fasen voor de besluitvorming over Windplan Blauw doorlopen. In oktober 2018 zijn de besluiten genomen over het inpassingsplan, de omgevingsvergunning, de natuurvergunning (onderdeel gebiedsbescherming) en de watervergunning. In mei 2019 zijn de besluiten genomen voor de natuurvergunning (onderdeel soortenbescherming), de monumentenvergunning, de watervergunning (kabelkruising IJsselmeerdijk), de omgevingsvergunning (bouw onderstation) en de vergunning op grond van de wet beheer rijkswaterstaatswerken (kabelkruising A6). In 2020 is het besluit genomen voor een aanvulling op de eerder afgegeven monumentenvergunning in verband met kraanopstelplaatsen en het leggen van kabels en een werkweg. Tevens zijn wijzigingsbesluiten genomen betreffende het inpassingsplan en de omgevingsvergunning. Al deze besluiten zijn inmiddels onherroepelijk.

Fase 5 heeft betrekking op een wijziging van het kabeltracé. De wijziging heeft betrekking op het laatste stuk van het tracé, gericht op de aansluiting op het onderstation. Uit recente gesprekken met TenneT is het advies naar voren gekomen om deze wijziging aan te brengen. De reden hiervoor is de toekomstbestendigheid van het ontwerp en de toekomstige plannen van Tennet met betrekking tot het onderstation.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het besluit en de onderliggende stukken van 23 april 2021 tot en met 4 juni 2021 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl.

Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden inzien op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC Den Haag. Voor het inzien van de papieren stukken kunt u telefonisch een afspraak maken door te bellen via telefoonnummer 070 379 89 79 of het sturen van een e-mailbericht naar bureauenergieprojecten@minezk.nl (dan bellen we u terug).

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op een ontwerpbesluit kunnen tegen het inpassingsplan of dat besluit beroep instellen bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

De termijn voor het indienen van een beroepschrift is zes weken en start de dag nadat het ter inzage is gelegd. Dit betekent dat het indienen van een beroep­schrift mogelijk is van zaterdag 24 april 2021 tot en met vrijdag 4 juni 2021. Een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze heeft ingediend op het ontwerp van het desbetreffende besluit kan ook beroep instellen.

Op de besluiten is hoofdstuk 1, afdeling 2 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat u in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden u aanvoert tegen het besluit. Zonder beroepsgronden wordt uw beroep niet-ontvankelijk verklaard. Na afloop van de indieningstermijn kunt u geen nieuwe beroepsgronden meer aanvoeren. Wij raden u aan in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en dient ten minste de volgende onderdelen te bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de datum van ondertekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen u in beroep gaat;

  • de redenen waarom u het niet eens bent met het besluit.

U stuurt uw beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. We verzoeken u vriendelijk om een kopie van het beroepschrift te sturen aan:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

T.a.v. directie WJZ (D-passage 2)

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, laat de Raad van State u weten hoeveel dat precies is en wanneer en hoe u dat moet betalen.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Windplan Blauw en alle bijbehorende stukken vindt u op: www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen via telefoonnummer 070 379 89 79.

Naar boven