Openbare kennisgeving Milieueffectrapportage bestemmingsplan “Buitengebied, Buffer zuid” en wijziging bevoegd gezag

Logo Emmen

 

 

De gemeente Emmen is voornemens een 500 meter brede bufferzone aan de zuidzijde van het Natura2000 gebied Bargerveen tussen de Kerkenweg en de Duitse grens in te richten. Hiermee zal de waterhuishouding in het Bargerveen verbeteren. Om de bufferzone mogelijk te maken worden het bestemmingsplan en een plan-m.e.r. opgesteld.

Onderzocht moet worden of de activiteiten voor Buffer zuid mogelijk belangrijke nadelige gevolgen hebben voor het milieu. Om deze reden moet voor het bestemmingsplan “Buitengebied, Buffer zuid” een milieueffectrapport (plan-m.e.r.) worden opgesteld. Het doel van de plan-m.e.r. is om bij de besluitvorming van het bestemmingsplan “Buitengebied, Buffer zuid” het milieu een volwaardige

plaats te geven. Dit gebeurt door de afweging van een aantal inrichtingsvarianten voor de buffer, waarna een keuze voor een voorkeursalternatief is gemaakt

 

De gemeente Emmen is nu het bevoegd gezag voor de m.e.r.-procedure

Het plan voor Buffer zuid en het onderzoek naar de milieueffecten loopt al veel langer. In 2014 was het MER gekoppeld aan het lnrichtingsplan Herinrichting Nieuw Schoonebeek en het provinciaal lnpassingsplan Zuidzijde Bargerveen. Daarom was de provincie Drenthe het bevoegd gezag, die de Bestuurscommissie Bargerveen-Schoonebeek opdracht heeft gegeven het inrichtingsplan en het inpassingsplan op te stellen en de resultaten van het MER hierbij te betrekken.

Deze plannen hadden betrekking op Buffer Zuid en het omliggende landbouwgebied. Inmiddels heeft de provincie besloten om geen nieuw Herinrichtingsplan in procedure te brengen en het Ruilplan voor het vrijmaken van de gronden voor de buffer is inmiddels afgerond. De procedure is alleen nog van toepassing op de buffer zelf en niet op het omliggende landbouwgebied.

 

Om de bufferzone mogelijk te maken worden nu het bestemmingsplan “Buitengebied, Buffer zuid” en de plan-m.e.r. opgesteld. In deze m.e.r.-procedure is de gemeente het bevoegd gezag. Deze procedure wordt ondersteund door het waterschap Vechtstromen en de provincie Drenthe.

De provincie heeft de Bestuurscommissie Bargerveen-Schoonebeek opdracht gegeven om het bestemmingsplan voor Buffer zuid op te stellen en de resultaten van het MER hierbij te betrekken.

 

In dezelfde periode wordt ook het Projectplan water van het waterschap Vechtstromen opgesteld. Dit is van toepassing op het zogenaamde GGOR-gebied ten zuid(west)en van de Buffer Zuid. Dit plan heeft betrekking op hydrologische ingrepen (waterpeilen, aanpassingen aan sloten en kunstwerken). In onderlinge afstemming wordt het tijdstip dat u deze stukken kunt inzien en kunt reageren, gecombineerd met het bestemmingsplan en de plan-m.e.r...

 

De procedure

Deze publicatie kondigt het vervolg van de m.e.r.-procedure voor de bufferzone en het wijzigen van het bevoegde gezag aan. In 2014 is reeds bepaald wat de reikwijdte en het detailniveau van het MER wordt. Dit wijzigt niet. In 2014 heeft ook de ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau MER Bargerveen-Nieuw Schoonebeek’ (NRD) ter inzage gelegen en er konden zienswijzen worden ingediend. De zienswijzen zijn door de gedeputeerde staten van Drenthe beantwoord en een definitieve NRD is vastgesteld. Dit is afgerond. Indieners van een zienswijze en instanties die in 2014 geraadpleegd zijn, ontvangen een afschrift van deze kennisgeving.

Vervolg

De volgende fase is het in procedure brengen van het ontwerp-bestemmingsplan “Buitengebied, Buffer zuid” en de plan-m.e.r.

Rond november 2021 worden het bestemmingsplan en de plan-m.e.r. 6 weken ter inzage gelegd. Dit wordt gepubliceerd. Tijdens deze termijn van inzage kan een ieder een zienswijze indienen.

De Commissie voor de milieueffectrapportage wordt over de plan-mer geraadpleegd en zal in dezelfde periode een advies uitbrengen.

Mogelijk moet een passende beoordeling moet worden uitgevoerd voor een vergunning in het kader van de Wet Natuurbescherming. Een passende beoordeling houdt in dat nader wordt onderzocht of activiteiten nadelig effect hebben op het Natura 2000 gebied Bargerveen.

Besluitvorming over het bestemmingsplan “Buitengebied, Buffer zuid”, en de plan-m.e.r. zal in de loop van 2022 plaatsvinden.

Naar boven