Besluit van de Minister van Financiën van 13 april 2021, 2021-0000067180, directie Financiële Markten, tot wijziging van het Aanwijzings- en mandaatbesluit Wwft 2018 in verband met de Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn

De Minister van Financiën,

Gelet op artikel 24, eerste lid, van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme;

BESLUIT:

ARTIKEL I

In artikel 1 van het Aanwijzings- en mandaatbesluit Wwft 2018 wordt ‘k en l’ vervangen door ‘j, k, o en p’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra

TOELICHTING

Als gevolg van de inwerkingtreding van de Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn1 is de Minister van Financiën op grond van artikel 1d, eerste lid, onderdeel e, van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) belast met de uitvoering en handhaving van de Wwft voor wat betreft de in artikel 1a, vierde lid, onderdelen g, h, i, j, k, o en p, Wwft bedoelde instellingen. Genoemde wet heeft (een deel van) deze categorieën Wwft-instellingen uitgebreid en aangepast.

Het toezicht door de Minister van Financiën vindt in de praktijk plaats door medewerkers van het onderdeel Belastingdienst/Grote ondernemingen, Bureau Toezicht Wwft, van de Belastingdienst (Bureau Toezicht Wwft); zij zijn daartoe op grond van artikel 24 Wwft en het Aanwijzings- en mandaatbesluit Wwft 2018 aangewezen door de Minister van Financiën.

In het Aanwijzings- en mandaatbesluit Wwft 2018 was de hierboven bedoelde uitbreiding en aanpassing van deze categorieën Wwft-instellingen nog niet verwerkt, waardoor dit besluit na de inwerkingtreding van de Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn niet langer aansloot op de bepalingen in de Wwft. Onderhavig besluit wijzigt artikel 1 van het Aanwijzings- en mandaatbesluit Wwft 2018 zodat de aanwijzing van het Bureau Toezicht Wwft weer in lijn is met de toezicht- en handhavingstaken die op grond van de Wwft bij de Minister van Financiën zijn belegd.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra


X Noot
1

Stb. 2020, 146.

Naar boven