Inspraak pre-omgevingsplan Leeuwarden - Buitengebied Zuid

Logo Leeuwarden

Vanaf 14 januari tot en met 24 februari 2021 ligt het pre-omgevingsplan Leeuwarden - Buitengebied Zuid met bijbehorende stukken ter inzage.

Plangebied Leeuwarden – Buitengebied Zuid

Het pre-omgevingsplan gaat over het zuidelijke deel van het buitengebied van de gemeente Leeuwarden. Hierbij horen ook de dorpen Reduzum, Eagum, Friens, Idaerd, Warten en Warstiens.

De dorpen Grou, Jirnsum en Wergea liggen ook in dit gebied, maar vallen buiten dit pre-omgevingsplan (en het uiteindelijke omgevingsplan voor dit gebied). Voor deze dorpen zijn de bestemmingsplannen veel nieuwer en ook digitaal te bekijken. Hierdoor is het niet nodig om nu al een nieuw plan te maken.

Waarom een omgevingsplan?

Het omgevingsplan Leeuwarden - Buitengebied Zuid vervangt een aantal plannen die nu nog van kracht zijn in dit gebied. We hebben ervoor gekozen deze werkzaamheden en de aanpak samen met de inwoners en andere belanghebbenden aan te grijpen om ervaring op te doen met de nieuwe Omgevingswet die naar verwachting per 1 januari 2022 van kracht wordt.

Vanaf dat moment is een omgevingsplan de nieuwe manier om vast te leggen wat er mag in de omgeving. In een omgevingsplan staan alle regels voor de (fysieke) omgeving bij elkaar. Hierdoor wordt het veel duidelijker wat ergens wel of niet mag.

Eerste stap: het pre-omgevingsplan

Een omgevingsplan binnen gemeente Leeuwarden is nog niet eerder gemaakt. Het is een nieuwe manier van werken en denken. Het pre-omgevingsplan is een eerste uitwerking van belangrijke keuzes voor wat we in het plangebied willen regelen en ook wat we juist niet meer willen regelen. Dit plan is, zoals het woordje ‘pre’ al doet vermoeden, een eerste uitwerking van het uiteindelijke omgevingsplan Leeuwarden -Buitengebied Zuid.

Inwoners, ondernemers, andere gebruikers en overige belanghebbenden van het Buitengebied Zuid kunnen reageren op de voorgestelde keuzes en uitgangspunten. De reacties gebruiken we voor de volgende fase, waarin het ontwerp-omgevingsplan wordt gemaakt. Dit plan legt het college van burgemeester en wethouders naar verwachting begin 2022 ter inzage (als de Omgevingswet in werking is getreden). Ook hierop kan en mag iedereen reageren. Uiteindelijk stelt de gemeenteraad het omgevingsplan vast.

Ontwikkeling

Het plan maakt, afgezien van de al bestaande (bouw-) mogelijkheden in de oude plannen, geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Wel worden er minder regels en simpelere, korte procedures voorgesteld. Ook is het in een aantal gevallen mogelijk om zonder vergunning zaken mogelijk te maken als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan (bijvoorbeeld een bêd & brochje). Er is gekozen om, in plaats van tientallen bestemmingen, te gaan werken met gebiedstypen en functies. Hierover heeft de raad in het eerder vastgestelde Richtinggevend document al een uitspraak gedaan. Het gaat om vier gebiedstypen voor Leeuwarden-Buitengebied Zuid, namelijk: Dorp, Agrarisch, Veenweide en Natuur.

Online dialoogbijeenkomsten

We nodigen u van harte uit voor onze online dialoogbijeenkomst(en) op donderdag 4 februari 2021: - van 15.00 tot 17.00 uur voor organisaties en medeoverheden - van 19.30 tot 21.30 uur voor inwoners en andere belangstellenden Graag praten we u tijdens de online bijeenkomst bij over de inhoud van het pre-omgevingsplan. Wij vragen u uw mening te geven over de voorgestelde keuzes voor de dorpen, landbouw, veenweide en natuurgebieden. Vanaf 5 februari 2021 is de bijeenkomst ook online terug te zien via leeuwarden.nl/omgevingsplan. Ook kunt u dan online uw mening geven via een vragenlijst.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden tot uiterlijk 3 februari 2021 om 16.00 uur via leeuwarden.nl/omgevingsplan of telefonisch via 14058. Na aanmelding ontvangt u via uw email een link waarmee u online kunt deelnemen op 4 februari 2021.

Inzage

Het pre-omgevingsplan Leeuwarden - Buitengebied Zuid met bijbehorende stukken kunt u inzien:

  • in het Gemeentehuis, Oldehoofsterkerkhof 2, Leeuwarden. Hier kunt u ook vragen stellen over het plan en de procedure. In verband met corona kunt u alleen langskomen op afspraak. Neem hiervoor contact op met ons callcenter via telefoonnummer 14058. Het dragen van een mondkapje is verplicht in het gemeentehuis

  • via Google Chrome: https://Leeuwarden.tercera-go.nl/MapViewer/Default.aspx?id=NLIMRO0080PreOP-VO01

Reageren

In de periode waarin het pre-omgevingsplan ter inzage ligt kunnen inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden reageren. Dit kan in de periode vanaf 14 januari tot en met 24 februari 2021schriftelijk, digitaal of mondeling. U geeft aan met welke punten u het wel of niet eens bent en waarom. Het college van burgemeester en wethouders kan deze punten dan afwegen en meenemen bij het opstellen van het ontwerp-omgevingsplan.

  • Schriftelijk of digitaal:

    • Schrijf een brief aan de gemeente Leeuwarden, t.a.v. het college van burgemeester en wethouders, Postbus 21000, 8900 JA Leeuwarden.

    • Stuur een mail naar gemeente@leeuwarden.nl, t.a.v. het college van burgemeester en wethouders.

      Vermeld in uw brief/mail:

      • inspraak pre-omgevingsplan Leeuwarden - Buitengebied Zuid

      • waarom u een reactie indient

      • de datum

      • uw naam, adres, woonplaats en uw telefoonnummer

      • in geval van een brief uw handtekening

  • Mondeling: maak een afspraak via 14058 (ma. t/m vr. 08.30 - 17.00 uur).

Naar boven