Besluit van de Minister van Financiën en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, (nr. 2021-61266), van 29 maart 2021 houdende een individuele uitzondering op het wettelijk bezoldigingsmaximum op grond van artikel 2.4 van de Wet normering topinkomens betreffende De Nederlandsche Bank N.V. en de heer dr. S.J. Maijoor

De Minister van Financiën en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Handelend in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad;

Gelet op artikel 2.4, eerste lid, van de Wet normering topinkomens;

BESLUITEN:

Artikel 1

  • 1. De Nederlandsche Bank N.V en de heer dr. S.J. Maijoor hebben toestemming om, in afwijking van artikel 2.3, eerste lid, van de Wet normering topinkomens, voor de vervulling van de functie van directeur van De Nederlandsche Bank N.V. een bezoldiging overeen te komen overeenkomstig dit artikel.

  • 2. Met ingang van indiensttreding per 1 april 2021 bedraagt de bezoldiging van de heer dr. S.J. Maijoor ten hoogste € 370.000,– per kalenderjaar bij een voltijdse aanstelling.

  • 3. Het bedrag, genoemd in het tweede lid, kan telkens per 1 januari van elk jaar worden geïndexeerd overeenkomstig de wijze zoals bepaald in artikel 2.3, tweede lid, van de Wet normering topinkomens.

Artikel 2

Dit besluit vervalt met ingang van de dag waarop de heer dr. S.J. Maijoor niet langer de functie, genoemd in artikel 1, eerste lid, vervult.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

Dit is een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Op grond van die wet kunt u tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Minister van Financiën, ter attentie van de directie Bestuursondersteuning en Advies, Postbus 20201, 2500 EE Den Haag. Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend en dient ten minste het volgende te bevatten:

  • a. naam en adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt;

  • d. een opgave van de redenen waarom u zich met het besluit niet kunt verenigen.

TOELICHTING

De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) valt onder de Wet normering topinkomens (WNT). Topfunctionarissen bij DNB zijn onderworpen aan de maximale bezoldiging, bedoeld in artikel 2.3 WNT. Op grond van artikel 2.4 WNT is een hogere bezoldiging op individuele basis mogelijk. De Minister van Financiën en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben conform artikel 2.4, eerste lid, WNT, in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad, besloten dat de heer dr. S.J. Maijoor, in verband met de vervulling van de functie van directeur van DNB, op individuele basis in aanmerking komt voor een hogere bezoldiging dan de maximale bezoldiging, bedoeld in artikel 2.3 WNT.

DNB is de onafhankelijke centrale bank van Nederland en als zelfstandig bestuursorgaan tevens prudentieel toezichthouder en nationale resolutieautoriteit van Nederland. Haar nationale taken bestaan onder meer uit het uitoefenen van het prudentieel toezicht op financiële ondernemingen, het beslissen over toelating van financiële ondernemingen tot de financiële markten alsmede het – zo nodig – afwikkelen van bepaalde financiële ondernemingen. Ook bevordert DNB de goede werking van het betalingsverkeer en de stabiliteit van het financiële stelsel.

Naast deze nationale taken heeft DNB ook monetaire taken. DNB neemt als centrale bank deel aan het Europees Stelsel van Centrale Banken (ESCB). Ter uitvoering van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (Verdrag) heeft DNB als doelstelling het handhaven van prijsstabiliteit en in dat kader ondersteunt zij het algemene economische beleid in de Europese Unie. De onafhankelijkheid van DNB voor deze taken is Europeesrechtelijk verankerd.

De directie van DNB dient op grond van de Wet op het financieel toezicht (Wft) te bestaan uit personen wier betrouwbaarheid buiten twijfel staat en die geschikt zijn voor de uitoefening van hun functies. Overeenkomstig artikel 12, derde lid, van de Bankwet 1998 stelt de raad van commissarissen van DNB, de directie gehoord, een functieprofiel op ten behoeve van een vacature in de directie van DNB. Dit functieprofiel dient te passen in de profielschets van de directie als geheel (verplicht op grond van artikel 1:27a, derde lid, van de Wft) en bevat onder andere de benodigde deskundigheid, ervaring en vaardigheden. Gezien de bijzondere complexiteit van taken die bij DNB zijn belegd (centrale bank, toezichthouder, resolutieautoriteit) en de supranationale dimensie daarvan (Europees o.a. ESCB, Single Supervisory Mechanism, Single Resolution Mechanism, en mondiaal o.a. Bank for International Settlement en Internationaal Monetair Fonds), is het van belang dat de directie van DNB uit personen bestaat met kennis, gezag en ervaring in de sector.

De functie van de directeur Toezicht banken vereist onder andere actuele en aantoonbare kennis van de bancaire sector, alsmede op het gebied van prudentieel toezicht op financiële instellingen en het toezicht op de bestrijding van financiële criminaliteit. Tevens behoort de directeur Toezicht banken te beschikken over kennis van de verzekerings- en pensioensector en/of van financiële stabiliteit, de (internationale) financiële markten en van betalingsverkeer. Voorts is voor deze functie een brede oriëntatie en ervaring en een relevant nationaal en internationaal netwerk op de voor DNB relevante aandachtsvelden vereist. Hierbij behoort de directeur Toezicht banken inzicht te hebben in bestuurlijke en juridische vraagstukken, alsmede affiniteit met de publieke sector. Ook verwacht de raad van commissarissen management- en leidinggevende ervaring binnen een complexe organisatie. Bij dit alles dient de directeur Toezicht banken onafhankelijk en integer te zijn.

In het kader van de onderhavige vacature voor de functie directeur Toezicht banken heeft de raad van commissarissen van DNB gezocht naar personen met een zeer specifiek functieprofiel waarin specialistische, inhoudelijke kennis (over de sector) gepaard dient te gaan met een zeer ruime leidinggevende en/of bestuurlijke ervaring. Door deze hoge geschiktheids- en betrouwbaarheidseisen die aan het functieprofiel toezicht banken worden gesteld, zijn kandidaten die hieraan voldoen uiterst schaars. DNB concurreert voor deze functie voornamelijk met internationale marktpartijen, zoals banken, verzekeraars, pensioenfondsen alsook Europese financiële instellingen, waarbij de bezoldiging veelal veel hoger is dan de maximale bezoldiging onder de WNT.

De heer dr. S.J. Maijoor beheerst deze verscheidenheid aan kennisgebieden en eigenschappen, en is daarom bij uitstek geschikt voor de vervulling van de functie. Hij heeft een academische achtergrond als doctor in de bedrijfseconomie, waarbij hij promoveerde op regelgeving inzake accountancy. Betrokkene doceerde meer dan tien jaar accounting, control and audit als hoogleraar, onder meer aan de Universiteit Maastricht. De kandidaat beschikt over relevante bestuurlijke en inhoudelijke ervaring. Zo heeft hij als voorzitter van de European Securities and Markets Authority (ESMA) en als lid van het bestuur van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de afgelopen jaren zeer relevante en specifieke bestuurlijke en inhoudelijke kennis opgedaan. Als voorzitter van ESMA beschikt de heer dr. S.J. Maijoor over actuele en relevante kennis van de werking en regulering van de (Europese) financiële markten en het geïnternationaliseerde speelveld waarin toezichthouders opereren. Betrokkene begeleidde vanaf 2011 de succesvolle overgang van het Committee of European Securities Regulators tot ESMA. Als lid van het bestuur van de AFM heeft hij zich gericht op het toezicht op de financiële markten, toezicht op financiële verslaglegging en auditing, en integriteitstoezicht, wat ook in het bankentoezicht van DNB een speerpunt is. De ervaring die hij opdeed bij de versterking van de internationale coördinatie van het toezicht en bevordering van een gelijk speelveld, maakt hem een gerenommeerd speler op het sterk geïnternationaliseerde speelveld van DNB. Het toezicht op banken kent sinds 2014 in sterk toegenomen mate een internationale dimensie. Als beoogd vertegenwoordiger van DNB in de Supervisory Board van de ECB, zal de heer dr. S.J. Maijoor de gezaghebbende positie van DNB binnen het Single Supervisory Mechanism verder kunnen versterken. De voorgestelde bezoldiging is netto ruim lager dan de honorering die de kandidaat voor zijn huidige betrekking als voorzitter ESMA ontvangt.

De kennis en expertise en de mate van gezag, onbesproken gedrag en ervaring van de heer dr. S.J. Maijoor zijn voor DNB in haar verschillende hoedanigheden van groot belang. Gelet op de bijzondere omstandigheden van het geval, in het bijzonder de unieke combinatie van hoogwaardige kennis, expertise, gezag en ervaring waarover betrokkene beschikt, gepaard met de netto terugval in bezoldiging ten opzichte van zijn huidige functie, is een uitzondering op basis van artikel 2.4, eerste lid, WNT gerechtvaardigd.

Naar boven