Gemeente Amsterdam - gewijzigde vaststelling bestemmingsplan - besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, wijzigingsbesluit welstandsnota De Schoonheid van Amsterdam en besluit hogere waarden Wet geluidhinder - E-buurt Oost

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikel 3.8 en 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening, artikel 12a Woningwet en artikel 110c van de Wet geluidhinder het volgende bekend:

De gemeenteraad van Amsterdam heeft bij besluit van 6 april 2021 het bestemmingsplan E-buurt Oost gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zoals dat ter inzage heeft gelegen. Bij besluit van gelijke datum heeft de gemeenteraad besloten geen exploitatieplan vast te stellen. Bij besluit van gelijke datum heeft de gemeenteraad besloten de Welstandsnota De Schoonheid van Amsterdam te wijzigen.

Burgemeester en wethouders hebben bij besluit van 2 maart 2021 een besluit hogere waarden Wet geluidhinder ten behoeve van het bestemmingsplan E-buurt Oost vastgesteld.

Bestemmingsplan

Het plangebied van het bestemmingsplan wordt globaal omgeven door: aan de noord- en oostzijde de Daalwijkdreef en de Elsrijkdreef, aan de zuidzijde het Geldershoofd en Strandvlietpad en aan de westzijde Ekapa, Ekangala, Egoli en Eensgevonden.

Beoogd wordt te voorzien in een nieuwe planologische regeling voor de bouw van maximaal 550 woningen. De vigerende regeling maakt woningbouw al mogelijk tot een maximum van 400. Gezien de woningbehoefte is het gewenst om meer woningen te kunnen bouwen en voor een deel ook hogere bebouwing. In de plint van een aantal gebouwen zijn beperkt commerciële functies mogelijk.

De wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zoals dat ter inzage heeft gelegen heeft betrekking op een meer flexibele bestemmingsregeling ten aanzien van de situering van de gebouwen met behoud van de ruimtelijke structuur en bouwmassa zoals opgenomen in het ontwerp bestemmingsplan. In het vastgestelde bestemmingsplan is ook rekening gehouden met de magnetische veldzone die door een deel van het plangebied loopt. Voor een volledig overzicht van de wijzigingen wordt verwezen naar de Nota van Wijzigingen als bijlage bij het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan van 6 april 2021.

Exploitatieplan

De raad heeft besloten geen exploitatieplan vast te stellen, omdat de gronden in eigendom zijn van de gemeente Amsterdam. Het kostenverhaal is anderszins verzekerd, namelijk via uitgifte in erfpacht.

Hogere waarden

De voorkeursgrenswaarden voor geluid zoals aangegeven in de Wet geluidhinder zullen ter plaatse

van een aantal woningen worden overschreden. Omdat geluidsreducerende maatregelen onvoldoende doeltreffend dan wel bezwaarlijk zijn, is het noodzakelijk om hogere geluidwaarden vast te stellen. Deze hogere waarden hebben betrekking op wegverkeerslawaai van de binnenstedelijke wegen Daalwijkdreef, Elsrijkdreef en Provinciale weg en van de metro.

Welstandsnota

In de Welstandsnota wordt verwezen naar ‘Richtlijnen welstand E-buurt Oost en het Stedenbouwkundig Programma van Eisen Oost’. Dit is geschrapt omdat dit betrekking heeft op een verouderd stedenbouwkundig plan. Ook de bijlage met de richtlijnen is geschrapt.

Terinzagelegging

Het bestemmingsplan E-buurt Oost, het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, het wijzigingsbesluit Welstandsnota en het besluit hogere waarden Wet geluidhinder liggen met bijbehorende stukken gezamenlijk ter inzage met ingang van 15 april 2021 op de volgende adressen:

14 020 of kijk op www.amsterdam.nl/adressengids/stadsloketten/stadsloket-zuidoost

Het bestemmingsplan E-buurt Oost met de daarop betrekking hebbende stukken is digitaal te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363. T1802BPSTD-VG01.

Beroep

Een belanghebbende die tijdig een zienswijze naar voren heeft gebracht, kan met ingang van 16 april 2021 gedurende zes weken beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit hogere waarden Wet geluidhinder bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Gelijke bevoegdheid komt toe aan een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest om een zienswijze in te dienen. Ook kan door een belanghebbende beroep worden ingesteld tegen de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbesluit bestemmingsplan en het ontwerpbesluit hogere waarden.

Een belanghebbende kan met ingang van 16 april 2021 gedurende zes weken tevens beroep instellen tegen het besluit geen exploitatieplan vast te stellen.

Een beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Tegen de wijziging van de Welstandsnota is geen beroep mogelijk, omdat dit een beleidsregel is.

Crisis- en herstelwet

Op deze besluiten is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing.

Dit brengt onder andere met zich mee dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen. Het beroep wordt niet-ontvankelijk verklaard indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend. De beroepsgronden kunnen na afloop van de beroepstermijn niet meer worden aangevuld.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en het besluit hogere waarden Wet geluidhinder treden in werking de dag na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, ter attentie van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treden de besluiten niet in werking totdat op het verzoek is beslist.

Amsterdam, 14 april 2021

Peter Teesink

Gemeentesecretaris

Femke Halsema

Burgemeester

Naar boven