Provincie Groningen - voorlopige aanwijzing ex artikel 9a jo. 6 Wet voorkeursrecht gemeenten - uitbreiding Eemshaven/ gebiedsontwikkeling Oostpolder in de gemeente Het Hogeland

Logo Groningen

Voorlopige aanwijzing op basis van artikel 6 van de Wet voorkeursrecht gemeenten

Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen maakt op grond van artikel 7 lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat, ten behoeve van de uitbreiding van de Eemshaven/ gebiedsontwikkeling Oostpolder, bij besluit op 6 april 2021 op grond van artikel 9a juncto 6 Wvg gronden voorlopig zijn aangewezen als gronden waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 Wvg van toepassing zijn.

De aangewezen gronden zijn gelegen ten zuiden van het bestaande havengebied van de Eemshaven en nader aangegeven op de bij het besluit behorende kadastraal overzicht en de perceelslijst. Aan de gronden wordt een niet-agrarische functie toegedacht en het gebruik van de gronden wijkt af van de toegedachte bestemming.

Gevolgen

Het besluit van Gedeputeerde Staten heeft onder andere tot gevolg dat de aanbiedingsplicht van artikel 10 Wvg van toepassing is. Dit houdt in dat de eigenaren van en de eventuele beperkt gerechtigden tot de aangewezen gronden, wanneer zij hun (recht op het) eigendom willen overdragen, dit eerst aan de provincie te koop moeten aanbieden. Het voorkeursrecht heeft dus pas gevolgen als de rechthebbenden op het perceel tot verkoop willen overgaan. De eigenaren en beperkt gerechtigden ontvangen afzonderlijk bij aangetekende brief bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen hiervan.

Ter inzagelegging

Het besluit van Gedeputeerde Staten tot voorlopige aanwijzing ligt tezamen met het kadastrale overzicht en de perceelslijst, waarop staan aangegeven de perceelsgegevens van de voorlopig aangewezen gronden en de namen van de eigenaren en beperkt gerechtigden, gedurende zes weken, ingaande op met ingang van 14 april 2021 en eindigend op 26 mei 2021 voor een ieder kosteloos ter inzage bij:

  • de gemeente Het Hogeland, na telefonische afspraak, op maandag t/m donderdag tussen 8.00 uur en 16.30 uur en op vrijdagochtend van 8.00 uur tot 12.00 uur, bij de publieksbalie te Winsum aan de Hoofdstraat W 70, alsmede op dinsdag en donderdag tussen 8.00 uur en 16.30 uur bij de publieksbalie te Uithuizen aan de Hoofdstraat-West 1. In verband met de COVID-19-maatregelen wordt u verzocht vooraf telefonisch een afspraak te maken via het telefoonnummer: 088 - 345 88 88;

  • de provincie, op het provinciehuis, Sint Jansstraat 4 te Groningen, kamer D319, van maandag tot en met donderdag tijdens kantooruren, en na telefonische afspraak, telefoon 050-3164604, de heer L. Kuipers.

Zienswijzen

Binnen drie maanden dienen Provinciale Staten een besluit tot aanwijzing te nemen ter bestendiging van het voorkeursrecht. De voorbereiding van dit besluit wordt daarom nu gelijktijdig gestart. Belanghebbenden worden op grond van artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) in de gelegenheid gesteld om gedurende een termijn van vier weken, ingaande op 14 april en eindigende op 12 mei 2021, hun zienswijzen ten aanzien van het voorgenomen besluit inzake het tijdelijke voorkeursrecht schriftelijk, dan wel mondeling, naar voren te brengen. Schriftelijke zienswijzen tegen het voorgenomen besluit kunnen worden gericht aan: Provinciale Staten, postbus 610, 9700 AP Groningen. Als belanghebbenden mondeling hun zienswijzen bekend willen maken kunnen zij hiervoor tijdens kantoortijden een afspraak maken met heer L. Kuipers via telefoonnummer 050-316 4604.

Bezwaar en beroep tegen de voorlopige aanwijzing

Naast de mogelijkheid om tegen het voorgenomen besluit van Provinciale Staten zienswijzen naar voren

te brengen, staat er tegen het besluit van Gedeputeerde Staten tot voorlopige aanwijzing bezwaar en beroep open. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie van het besluit een bezwaarschrift indienen bij: Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen, postbus 610, 9700 AP Groningen.

Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend en dient ten minste te bevatten:

a. de naam en het adres van de indiener;

b. de dagtekening;

c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

d. de gronden van het bezwaar.

Belanghebbenden die een bezwaarschrift hebben ingediend hebben de mogelijkheid om, wanneer zij een spoedeisend belang aanwezig achten, een voorlopige voorziening aan te vragen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Nederland.

Bezwaar en beroep tegen raadsbesluit

Indien Provinciale Staten besluiten tot aanwijzing van de gronden waardoor het voorkeursrecht wordt bestendigd, kunnen belanghebbenden ingevolge de Awb eveneens bezwaar en beroep instellen tegen dit besluit. Indien belanghebbenden ervoor kiezen om bezwaar te maken tegen het besluit van Gedeputeerde Staten, dan wordt dat bezwaarschrift ingevolge artikel 6, lid 3 Wvg aangemerkt als tevens te zijn gericht tegen het besluit van Provinciale Staten vanaf het moment dat dit besluit van de Provinciale Staten in werking is getreden. Met deze regeling wordt voorkomen dat een belanghebbende twee maal bezwaar dient te maken. Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet.

Inlichtingen

Voor nadere inhoudelijke informatie kunt u op werkdagen contact opnemen met heer L. Kuipers via het telefoonnummer 050-316 4604.

Naar boven