Vaststelling ‘Paraplubestemmingsplan parkeren

Logo Gorinchem

Burgemeester en wethouders van Gorinchem maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat de gemeenteraad van Gorinchem in zijn vergadering van 28 november 2019 het ‘Paraplubestemmingsplan parkeren met het identificatienummer NL.IMRO.0512.BP2017177-4001 gewijzigd heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan evenals de daarop betrekking hebbende stukken liggen met ingang van woensdag 14 april 2021 tot en met dinsdag 25 mei 2021 voor een ieder ter inzage.

De publicatie van dit bestemmingsplan heeft langer op zich laten wachten dan gewenst. De reden hiervoor was een uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State over een bestemmingsplan van de gemeente Enschede (ECLI:NL:RVS:2020:217). Volgens de Afdeling leidt art. 3.39 lid 2 Wro ertoe dat een beheersverordening voor een gebied vervalt, op het moment dat voor dat gebied een bestemmingsplan in werking treedt.

Dit is echter niet de bedoeling van de gemeenteraad. Gelet op de ontstane onzekerheid omtrent de gevolgen van het paraplubestemmingsplan ‘Parkeren’, hebben en wij het besluit tot gewijzigde vaststelling van het paraplubestemmingsplan nog niet bekendgemaakt.

Op 28 oktober 2020 heeft de Afdeling deze eerdere uitspraak genuanceerd/gecorrigeerd (ECLI:NL:RVS:2020:2519). De geldende beheersverordeningen komen niet te vervallen door de inwerkingtreding van het ‘Paraplubestemmingsplan parkeren’. Hierdoor kan het paraplubestemmingsplan nu alsnog bekend worden gemaakt.

Plangebied bestemmingsplan

Het plangebied (4201, 4202, 4203, 4204, 4205, 4206, 4207, 4208 en 4213) van dit bestemmingsplan omvat alle gronden behorende tot de gemeente Gorinchem waar momenteel nog geen parkeerregeling juridisch-planologisch is vastgesteld. Voor de exacte begrenzing van het plangebied wordt verwezen naar de verbeelding van dit paraplubestemmingsplan.

Inhoud van het bestemmingsplan

Het bestemmingsplan is opgesteld om parkeerbeleid te verankeren in alle bestemmingsplannen. In diverse nieuwe bestemmingsplannen is dit al opgenomen, maar in de oudere plannen nog niet. In dit plan wordt voor alle gronden behorende tot de gemeente Gorinchem, waar momenteel nog geen parkeerregeling juridisch-planologisch is vastgesteld, een gelijkluidende regeling voorgesteld. Deze regeling verwijst naar het parkeerbeleid dat is vastgelegd in de nota “Parkeernormen Gorinchem, juni 2019”.

Met het bestemmingsplan “Paraplubestemmingsplan Parkeren” en het parkeerbeleid worden de parkeernormen die wij op basis van de Kencijfers parkeren en verkeersgeneratie’ van het CROW (publicatie 317) hanteerden op een nieuwe manier juridisch geborgd.

Ter inzage

Het bestemmingsplan is te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl.

Het bestemmingsplan kan tijdens de openingsuren worden ingezien, in de informatiehoek van het stadhuis, Stadhuisplein 1 te Gorinchem. Wilt u in verband met het coronavirus niet naar het stadhuis komen, maar wel het bestemmingsplan inzien? Stuur dan een mail naar gemeente@gorinchem.nl. Wij sturen het plan dan per mail in pdf naar u toe. Zo hoeft u niet naar het stadhuis te komen. 

Beroep

Gedurende de hierboven genoemde periode bestaat de mogelijkheid beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag door:

  • 1.

    belanghebbenden bij de ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan gewijzigd vastgestelde onderdelen van het bestemmingsplan;

  • 2.

    belanghebbenden die tijdig een zienswijze tegen het ontwerp bestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar hebben gemaakt;

  • 3.

    belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest tijdig een zienswijze tegen het ontwerp bestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar te maken.

Het beroepsschrift dient de volgende informatie te bevatten: naam en adres van de indiener, datum, redenen van het beroepsschrift en het plan waarop het beroepsschrift betrekking heeft.

Voorlopige voorziening

Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding van het bestemmingsplan niet. Het bestemmingsplan treedt in werking de dag na afloop van de beroepstermijn. Om de inwerkingtreding te schorsen dient er een verzoek om voorlopige voorziening bij de Raad van State te worden ingediend. Indien dit verzoek binnen de termijn van zes weken is ingediend, treedt het bestemmingsplan niet eerder in werking dan nadat op dat verzoek is beslist.

Informatie

Wilt u nadere informatie over het bestemmingsplan? Neemt u dan ook contact op met het team Stadsontwikkeling via telefoonnummer 140183.

 

Gorinchem, 13 april 2021

Naar boven