Reageren op besluit vaststellen uitwerkingsplan ‘De Zeilen fase 2’

Logo Groningen

Een uitwerkingsplan en bestemmingsplan regelen wat er wel en niet mag op het gebied van bouwen en gebruiken van grond of water. Dit uitwerkingsplan werkt de algemene regels, die in het bestemmingsplan ‘Meerstad-Midden West’ staan, uit tot precieze regels. Het college van B&W heeft op 16 maart 2021 een positief besluit genomen over het vaststellen van het uitwerkingsplan ‘De Zeilen fase 2’. Nu het college van B&W akkoord is, heet het een vastgesteld uitwerkingsplan. Hieronder leest u waar en wanneer u het uitwerkingsplan en de andere stukken kunt bekijken en in welke gevallen u kunt reageren.

Waar gaat het uitwerkingsplan over?

Het uitwerkingsplan gaat over de tweede fase voor het woongebied De Zeilen in Meerstad. De nieuwe woonwijk De Zeilen ligt ten oosten van Groenewei en Tersluis. En het ligt in de omgeving van de sluis naar het Woldmeer. In de hele woonwijk komen ongeveer 600 woningen. Voor de eerste fase maakten we uitwerkingsplan ‘De Zeilen fase 1’. Hierin regelden we 150 woningen. Dit uitwerkingsplan voor fase twee maakt het bouwen van in totaal 450 woningen en een tijdelijke school mogelijk.

Het uitwerkingsplan is gewijzigd vastgesteld

Het vastgestelde uitwerkingsplan is veranderd vergeleken met de ontwerpversie van dit uitwerkingsplan. Dit noemen we ‘gewijzigd’ vastgesteld. Op het ontwerpuitwerkingsplan kon u zes weken reageren van 3 december 2020 tot en met 13 januari 2021. De veranderingen gaan alleen om aanpassingen die wij nog nodig vonden. Dat noemen we ‘ambtelijke wijzigingen’. Het gaat om:

- De aanduiding ‘waterstaatkeringszone’ is aangepast op de kaart (‘verbeelding’) omdat het waterschap daar om vroeg.

- Op de verbeelding is in het noordwesten van het uitwerkingsplan een bestemmingsgrens tussen een woon- en groenbestemming aangepast.

- In de regels zijn binnen de bestemming Woongebied - 8 en Woongebied - Groen de regels over platte daken aangepast volgens het beeldkwaliteitsplan.

Meer informatie leest u in het collegevoorstel.

Waar en wanneer kunt u de stukken bekijken?

U kunt met ingang van 15 april tot en met 26 mei 2021 het vastgestelde uitwerkingsplan met de stukken die erbij horen, bekijken. Dat kan op deze plekken:

  • 1.

    Op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Dat kan op de naam van het plan of deze code: NL.IMRO.0014.UP010DeZeilenfase2-vg01.

  • 2.

    Op de gemeentelijke website gemeente.groningen.nl/uitwerkingsplan-de-zeilen-fase-2.

  • 3.

    Bij het gemeente Loket Bouwen en Wonen, Harm Buiterplein 1. Op werkdagen van 9.00 uur tot 13.00 uur. In verband met corona kan dat alleen op afspraak via https://afspraken.groningen.nl/date-and-time.

Hoe en wanneer kunt u een reactie geven?

U schrijft een reactie tegen het besluit van het vaststellen van het uitwerkingsplan. Dat kan met ingang van 15 april tot en met 26 mei 2021. Deze periode van zes weken om te reageren noemen we de ‘beroepstermijn’. Uw reactie moet u binnen de beroepstermijn versturen. De reactie die u geeft heet een ‘beroepschrift. U mag alleen een beroepschrift schrijven als u voldoet aan één of meer van de volgende voorwaarden:

- U stuurde een reactie (een ‘zienswijze’) naar het college van B&W over het ontwerpuitwerkingsplan in de periode van 3 december 2020 tot en met 13 januari 2021.

- U bewijst dat u buiten uw schuld om (dat heet ‘redelijkerwijs’) geen zienswijze kon indienen bij het college van B&W, in de periode van 3 december 2020 tot en met 13 januari 2021.

- U bent het niet eens met de veranderingen die zijn gemaakt in het vastgestelde uitwerkingsplan vergeleken met het ontwerpuitwerkingsplan.

Wilt u uitstel van de werking van het uitwerkingsplan?

De dag na de beroepstermijn gaat het uitwerkingsplan gelden (dat heet ‘in werking treden’). Wilt u dit niet, dan moet u nóg een brief sturen. U vraagt hierin om uitstel van in werking treden. Die brief noemen we een ‘voorlopige voorziening’. Hiermee geldt het uitwerkingsplan niet eerder dan dat de rechter een uitspraak heeft gedaan over uw vraag om voorlopige voorziening. Deze brief moet u binnen de beroepstermijn versturen, net als het beroepschrift.

Naar welk adres kunt u schrijven?

U stuurt uw beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, Den Haag. De vraag om een voorlopige voorziening stuurt u naar de voorzitter van deze Afdeling, op hetzelfde adres.

Gemeente Groningen, 14 april 2021

Naar boven