Verkeersbesluit pilot afsluiten De Meije en de Oude Meije voor motoren in weekenden en op feestdagen

Logo Woerden

Nummer:

Z/21/012471

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Woerden,

 

Bevoegdheid

Artikel 18, lid 1 onder d van de Wegeverkeerswet 1994 (hierna: Wvw 1994), waarin het college van burgemeester en wethouders het bevoegd gezag is voor het nemen van dit verkeersbesluit;

 

Vereiste van het besluit

Gelet op:

artikel 15 lid 1 van de Wvw 1994, op grond waarvan de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (hierna: BABW) opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, krachtens een verkeersbesluit geschiedt;

artikel 12 BABW, op grond waarvan het plaatsen of verwijderen van de in dit artikel genoemde verkeerstekens krachtens een verkeersbesluit geschiedt;

artikel 24 BABW, op grond waarvan verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de korpschef van politie of diens gemandateerde.

 

Motivering en doel

Door bewoners aan De Meije en de Oude Meije is meerdere malen geklaagd over overlast van motorverkeer. De ervaren overlast betreft voornamelijk geluidsoverlast van motoren, het aantal motoren, snelheid van motoren en gevaarlijke verkeerssituaties met motoren. Deze overlast wordt met name ervaren in weekenden en op feestdagen, omdat het dan het drukst is op De Meije en de Oude Meije. Om deze reden is gezamenlijk met de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk en Nieuwkoop afgesproken om door middel van een pilot motoren te verbieden op de Kerkweg (Bodegraven), De Meije, de Oude Meije en de Bosweg, in de weekenden en op feestdagen voor de duur van 1 april 2021 tot en met 1 oktober 2021 door het plaatsen van C11 borden met de onderborden "1 april t/m 1 oktober op zaterdag, zondag en op feestdagen van 9 tot 20u” en “uitgezonderd bestemmingsverkeer”. De effecten van de proef worden in het najaar van 2021 geëvalueerd met de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Nieuwkoop en de politie. Naar aanleiding van deze evaluatie wordt besloten of er vanaf 2022 in de weekenden en op feestdagen een definitief verbod voor motoren wordt ingesteld.

 

Bij deze afweging spelen over het effect van de proef de volgende criteria een rol:

 

1. het aantal bij de gemeente gemelde klachten;

2. het aantal bij de politie geregistreerde ongevallen;

3. de hoeveelheid gemotoriseerd verkeer aan de hand van verkeerstellingen;

4. het aantal ongevallen met motoren, gemeld door de omwonenden;

5. de ervaringen van de omwonenden met betrekking tot de ondervonden overlast (toegenomen, afgenomen, gelijk gebleven).

 

Het nemen van dit besluit heeft als doel:

Artikel 2, lid 2, sub a Wegenverkeerswet 1994 (Wvw): het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer.

 

Artikel 2, lid 2, sub b Wegenverkeerswet 1994 (Wvw): het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

 

De Meije en de Oude Meije zijn gecategoriseerd als erftoegangsweg buiten de bebouwde kom. De hoeveelheid verkeer is beperkt, omdat het verkeer hoofdzakelijk afgewikkeld wordt op andere wegen in de directe omgeving, die in vergelijking met De Meije en de Oude Meije een directere verbinding hebben met de locaties in de omgeving. De Meije en de Oude Meije zijn landelijke wegen waarbij rust voor de omgeving (aanwonenden, natuur en gebruikers van de weg) een belangrijk streven is. Tevens heeft de weg een recreatieve functie. Met name in weekenden en op feestdagen wordt de weg veelvuldig gebruikt door wandelaars en fietsers. Het motorverkeer veroorzaakt hinder, overlast bij de omwonenden en de overige gebruikers van de weg. Ook doet het motorverkeer afbreuk aan de karaktereigenschappen/functie van de weg en het gebied waarin De Meije is gelegen. Door middel van een pilot wordt onderzocht of een verbod voor motoren in weekenden en op feestdagen, bijdraagt aan het verminderen van de overlast, hinder voor de gebruikers van weg en omwonenden. Met dit verkeersbesluit worden de karaktereigenschappen van de wegen en functie van de wegen en het gebied beschermd.

 

Daarom is het gewenst om:

een proef te houden tussen 1 april 2021 en 1 oktober 2021 op De Meije en de Oude Meije waarbij motoren in de weekenden en op feestdagen niet zijn toegestaan. Deze proef wordt gezamenlijk met de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk en Nieuwkoop genomen waarbij deze gemeenten tevens een verkeersbesluit nemen waarbij het verbod voor motoren op het gehele traject van de Kerkweg (Bodegraven), De Meije, Oude Meije en de Bosweg (Nieuwkoop) tijdelijk wordt ingevoerd in weekenden en op feestdagen.

 

Advies politie

overeenkomstig artikel 24 van het BABW heeft overleg met de politie plaatsgevonden. Deze adviseerde negatief op het voorgenomen besluit;

 

Besluiten

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten wij:

Tot instellen van een geslotenverklaring voor motoren op de Meije vanaf het kruispunt de Meije/Hazekade tot en met de Oude Meije van 1 april tot 1 oktober 2021 op zaterdag, zondag en op feestdagen van 9u t/m 20u. Het besluit zal worden bekrachtigd met de plaatsing van de borden model C11 uit bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en de onderborden met de tekst ‘Van 1 april tot 1 oktober op zaterdag, zondag en feestdagen van 9u - 20u” en “uitgezonderd bestemmingsverkeer”, een en ander volgens bijgevoegde situatietekening.

 

Woerden, 08-04-2021

Namens het college van burgemeester en wethouders van Woerden,

K. Ten Hove

Beleidsadviseur Verkeer

Team Realisatie en beheer

Bezwaar

Tegen dit besluit kan iedere belanghebbende op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na de dag van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 45, 3440 AA te Woerden. Tevens kan de indiener van een bezwaarschrift gedurende dezelfde termijn de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland, Afdeling Bestuursrecht, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht verzoeken om een voorlopige voorziening.

 

Bijlage

Tekening traject motorverbod

 

 

Naar boven