Gemeente Leiden - Omgevingsvisie Leiden 2040 1.0-versie

Logo Leiden

 

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 23 maart 2021 besloten de Omgevingsvisie Leiden 2040 1.1-versie (NL.IMRO.0546.OGV0002-0201) vrij te geven voor inspraak.

Toelichting

De Omgevingsvisie Leiden 2040 beschrijft op hoofdlijnen hoe Leiden omgaat met belangrijke onderwerpen zoals woningen, bereikbaarheid, klimaatverandering, economie en (maatschappelijke) voorzieningen. De visie schetst een samenhangend toekomstbeeld waar we met onze stad heen willen Deze omgevingsvisie bouwt voort op de omgevingsvisie 1.0-versie uit 2019. We benutten de inzichten, de waarden en verhaallijnen uit de omgevingsvisie 1.0 die in samenspraak met vele mensen in de stad zijn opgesteld. In deze Omgevingsvisie 1.1 is gekeken hoe de ambities en ideeën uit de verhaallijnen zich laten vertalen naar gebieden in de stad en welke keuzes dat vraagt vanwege de beperkte ruimte. Dit is gecombineerd met de andere bouwstenen zoals de trends en ontwikkelingen, de ambities en de richtinggevende hoofdlijnen van nieuw beleid. Zo zijn er nieuwe inzichten en eerder ontbrekende onderwerpen toegevoegd, zoals duurzame bereikbaarheid, ondergrond, biodiversiteit, energie en omgevingsveiligheid.

In aanloop naar 2040 investeren we flink in (internationale) kennis, (historische) cultuur en realiseren we een duurzame, leefbare, innovatieve stad waar plek is voor iedereen. De omgevingsvisie bestaat uit veel verschillende onderwerpen. Daarom is de uitwerking opgedeeld in vier thema’s met bijbehorende stadskeuzes; groen-blauw raamwerk, aantrekkelijk vestigingsklimaat, duurzame mobiliteit en bodem als fundament. De stadskeuzes binnen de thema’s geven richting aan toekomstige ontwikkelingen in Leiden.

Inspraaktermijn

De Omgevingsvisie Leiden 2040 en bijbehorende stukken liggen van 2 april tot en met 15 mei 2021 ter inzage. De stukken zijn digitaal raadpleegbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Inspraakreacties

Gedurende de inzagetermijn kan eenieder zijn of haar inspraakreactie op de ontwerp Omgevingsvisie Leiden 2040 indienen bij het college van B&W van de gemeente Leiden (ter attentie van het Cluster Stedelijke Ontwikkeling, Team Ruimtelijke Ontwikkeling, Postbus 9100, 2300 PC Leiden, o.v.v. ‘inspraakreactie ontwerp Omgevingsvisie Leiden 2040’). Digitaal indienen is mogelijk via www.leiden.nl/inspraak. Het zaaknummer dat u bij uw reactie moet vermelden is: Z/20/3203000.

Informatie

Nadere informatie bij het secretariaat Ruimtelijke Ontwikkeling, Stationsplein 107 via www.leiden.nl/contact of tel. 14 071 (Leiden, keuze 4 - ma t/m vr 8.30-17.00 uur).

 

Naar boven