Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan en exploitatieplan ‘Port of Urk – Binnendijks bedrijventerrein’, vastgesteld beeldkwaliteitsplan ‘Port of Urk – Binnendijks bedrijventerrein’

Logo Urk

Burgemeester en wethouders van Urk maken op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening (bestemmingsplan) en artikel 6.14 Wet ruimtelijke ordening (exploitatieplan) bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 18 februari 2021 het bestemmingsplan ‘Port of Urk – Binnendijks bedrijventerrein’ met bijbehorend planMER en het exploitatieplan ‘Port of Urk – Binnendijks bedrijventerrein’ gewijzigd heeft vastgesteld. Daarnaast is het beeldkwaliteitsplan ‘Port of Urk – Binnendijks bedrijventerrein’ vastgesteld.

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte ‘Port of Urk – Binnendijks bedrijventerrein’ maakt de realisatie mogelijk van een binnendijks bedrijventerrein. Het plangebied betreft een gebied dat zich ten zuiden van de Domineesweg bevindt, aan de westzijde wordt begrensd door de IJsselmeerdijk en aan de oostzijde door de Zuidermeerweg. De gemeente wil dit nieuwe binnendijks bedrijventerrein realiseren om de vraag naar geschikte bedrijfskavels te faciliteren. Met het plan wordt beoogd een aantrekkelijk en toekomstbestendig bedrijventerrein te realiseren. Enerzijds om ruimte te bieden aan de groei van het visserijcluster en de maritieme sector, Urk heeft hierin een hubfunctie en wil deze versterken. Anderzijds dient het bedrijventerrein te voorzien in de behoefte van Urker bedrijven welke als gevolg van autonome groei ontwikkel- en/of uitbreidingswensen hebben. Het bestemmingsplan inclusief planMER biedt een juridisch toetsingskader voor de ruimtelijke inrichting van het binnendijks bedrijventerrein.

De wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn zowel ambtelijk van aard als een gevolg van/reactie op een ingediend amendement en de ingediende zienswijzen. Voor een gedetailleerd overzicht van deze wijzigingen wordt verwezen naar het vaststellingsbesluit en de ‘Nota van zienswijzen en wijzigingen bestemmingsplan ‘Port of Urk – Binnendijks bedrijventerrein” welke onderdeel van het bestemmingsplan uitmaken en tevens ter inzage liggen.

Exploitatieplan

Het exploitatieplan heeft betrekking op nagenoeg het gehele gebied van het bestemmingsplan ‘Port of Urk – Binnendijks bedrijventerrein’ en ligt ingevolge artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening eveneens ter inzage. De wijzigingen ten opzichte van het ontwerp-exploitatieplan zijn uitsluitend ambtelijk van aard en zijn opgenomen in het vaststellingsbesluit welke onderdeel van het exploitatieplan uitmaakt en tevens ter inzage ligt.

Beeldkwaliteitsplan

Het beeldkwaliteitsplan omschrijft de beoogde visuele uitstraling van de gebouwen en de openbare ruimte van het gebied ‘Port of Urk – Binnendijks bedrijventerrein’. In het beeldkwaliteitsplan wordt een verband gelegd tussen de bestaande karakteristieken en kwaliteiten van een gebied en nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. De in het plan geformuleerde eisen en aanbevelingen worden gehanteerd als toetsingskader bij de omgevingsvergunningverlening van (toekomstige) bouwplannen in het gebied. Het beeldkwaliteitsplan is te raadplegen via https://www.urk.nl/vestigingsmogelijkheden 

Ter inzage

Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte ‘Port of Urk – Binnendijks bedrijventerrein’ met identificatienummer NL.IMRO.0184.BP2020BDBT-0301 (inclusief planMER) en het exploitatieplan ‘Port of Urk – Binnendijks bedrijventerrein’ met identificatienummer NL.IMRO.0184.EP2020BDBT-0301 liggen met ingang van 2 april 2021 t/m 17 mei 2021 voor eenieder ter inzage en kunnen gedurende de termijn van terinzagelegging in verband met de RIVM-maatregelen voor het coronavirus na telefonische afspraak worden ingezien bij de balie van het gemeentehuis, Singel 9 te Urk. Bel hiervoor met 0527-689868.

Daarnaast is het bestemmingsplan te raadplegen via

https://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0184.BP2020BDBT-0301

Het exploitatieplan is te raadplegen via

https://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0184.EP2020BDBT-0301

Beroep

Gedurende de hierboven genoemde termijn kan tegen het besluit van de gemeenteraad schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Beroep kan worden ingesteld door:

  • belanghebbenden die tijdig hun zienswijze omtrent het ontwerpbestemmingsplan c.q. ontwerp-exploitatieplan bij de gemeenteraad kenbaar hebben gemaakt;

  • belanghebbenden die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest tijdig een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan c.q. ontwerp-exploitatieplan bij de gemeenteraad kenbaar te maken (art. 6.13 Awb);

  • iedere belanghebbende, voor zover het beroep wordt ingesteld tegen wijzigingen die de gemeenteraad van Urk bij de vaststelling van het bestemmings- en/of exploitatieplan heeft aangebracht in het plan.

Indien beroep is ingesteld kan tevens een verzoek om een voorlopige voorziening worden gedaan bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak op het voornoemde adres. Voor zowel het indienen van een beroepsschrift als een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Tegen het beeldkwaliteitsplan kan geen beroep worden ingesteld.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en exploitatieplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist. Later ingediende verzoeken om een voorlopige voorziening hebben geen schorsende werking tot gevolg.

Naar boven