Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 19 maart 2021, nr. WJZ/ 21067973, houdende wijziging van de Uitvoeringsregeling rechtstreekse betalingen GLB

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 15 en 19 van de Landbouwwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Uitvoeringsregeling rechtstreekse betalingen GLB wordt als volgt gewijzigd:

A

Bijlage 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. RBE 1.5 komt te luiden:

1.5

Artikel 4, leden 1 t/m 5 en 12 Besluit gebruik meststoffen

Gesloten periode

Het verbod op het gebruik van dierlijke mest in de, afhankelijk van de grondsoort, bepaalde periode.

2. RBE 1.9 komt te luiden:

1.9

Artikel 6 Besluit gebruik meststoffen

Gelijkmatige verspreiding en precisie

De verplichting om dierlijke meststoffen of stikstofkunstmest gelijkmatig over het perceel te verspreiden of zo precies mogelijk te plaatsen

B

Bijlage 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. RBE 1.5 komt te luiden:

1.5

Artikel 4, leden 1 t/m 5, 9, 10 en 12 Besluit gebruik meststoffen

Gesloten periode

Het verbod op het gebruik van dierlijke mest in de, afhankelijk van de grondsoort en het gewas, bepaalde periode.

C

Bijlage 6 wordt vervangen door de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking:

  • a. wat betreft de onderdelen A en C van artikel I met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst;

  • b. wat betreft onderdeel B van artikel I met ingang van 1 januari 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 19 maart 2021

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

BIJLAGE

Bijlage 6 bij artikel 2.3, vierde lid

Samenstellingsverklaring van de accountant <jaartal>

Aan: <naam landbouwer>

De ‘Opgave Actieve landbouwer’ van <naam landbouwer> is door ons samengesteld op basis van de informatie die we van u hebben gekregen. Uw bedrijf is met de volgende gegevens geregistreerd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl):

Relatienummer:

 
   

KvK-nummer:

 
   

Naam:

 
   

Adres:

 
   

Postcode en woonplaats:

 

Werkwijze samenstellingsopdracht

Deze samenstellingsopdracht is door ons uitgevoerd volgens Nederlands recht, waaronder de voor accountants geldende Standaard 4410 ‘Samenstellingsopdrachten’. Op grond van deze standaard wordt van ons verwacht dat wij u ondersteunen bij het opstellen en presenteren van de ‘Opgave Actieve landbouwer’ in overeenstemming met de (wijziging van de) Uitvoeringsregeling rechtstreekse betalingen GLB (van 14 december 2015, nr. WJZ/15153578). Wij hebben daarbij onze deskundigheid op het gebied van administratieve verwerking en financiële verslaggeving toegepast.

Bij een samenstellingsopdracht bent u ervoor verantwoordelijk dat de informatie klopt en dat u ons alle relevante informatie aanlevert. Wij hebben onze werkzaamheden, in overeenstemming met de daarvoor geldende regelgeving, dan ook uitgevoerd vanuit de veronderstelling dat u aan deze verantwoordelijkheid heeft voldaan. Als slotstuk van onze werkzaamheden zijn wij door het lezen van de ‘Opgave Actieve landbouwer’ globaal nagegaan dat het beeld van de opgave overeenkomt met onze kennis van <naam landbouwer>

Opgave actieve landbouwer

De ‘Opgave Actieve landbouwer’ is gebaseerd op de door u ingediende aangifte <inkomstenbelasting 201x / omzetbelasting 201x> of op het gemiddelde bedrag aan inkomsten over de drie meest recente belastingjaren. Dit jaar is het meest recente beschikbare belastingjaar. Volgens de door ons samengestelde ‘Opgave Actieve landbouwer’:

  • is het jaarlijkse bedrag aan directe betalingen vanuit het GLB ten minste 5% van de totale inkomsten uit niet-landbouw activiteiten, en/of

  • is van de totale inkomsten ten minste een derde deel afkomstig uit landbouwactiviteiten.

Bij het uitvoeren van deze opdracht hebben wij ons gehouden aan de voor ons geldende relevante ethische voorschriften in de Verordening Gedrags- en Beroepsregels Accountants (VGBA) en de Handleiding Actieve Landbouwer. U en andere gebruikers van deze ‘Opgave Actieve landbouwer’ mogen er dan ook vanuit gaan dat wij de opdracht professioneel, vakbekwaam en zorgvuldig, integer en objectief hebben uitgevoerd en dat wij vertrouwelijk omgaan met de door u verstrekte gegevens.

Beperking in gebruik en verspreidingskring

De ‘Opgave Actieve landbouwer’ is opgesteld voor RVO.nl met als doel <naam landbouwer> in staat te stellen te voldoen aan voorwaarden uit de Uitvoeringsregeling rechtstreekse betalingen GLB van 14 december 2015, nr. WJZ/15153578. Hierdoor is ‘Opgave Actieve landbouwer’ mogelijk niet geschikt voor andere doeleinden. Onze samenstellingsverklaring is daarom uitsluitend bestemd voor <naam landbouwer> en voor RVO.nl voor de bepaling van het toekennen van directe betalingen vanuit het GLB aan <naam landbouwer> en mag niet worden verspreid aan of worden gebruikt door anderen.

Plaats:

 
   

Datum:

 
   

Accountant-Administratieconsulent:

 
   

Adres:

 
   

KvK-nummer accountantskantoor:

 

Handtekening accountant

 
 

TOELICHTING

1. Inleiding

Per 1 januari 2015 is de Uitvoeringsregeling rechtstreekse betalingen GLB van kracht (hierna: de uitvoeringsregeling). De uitvoeringsregeling geeft uitvoering aan de Europese verordeningen inzake de rechtstreekse betalingen van het Europese landbouwbeleid. De uitvoeringsregeling wordt op enkele onderdelen om de volgende redenen gewijzigd.

2. Beheerseisen (bijlage 3)

In bijlage 3 zijn de beheerseisen (RBE) van de uitvoeringsregeling opgenomen, waarvan een overtreding een randvoorwaardenkorting tot gevolg heeft.

RBE 1.5 en RBE 1.9

In het zesde actieprogramma is aangekondigd dat per 1 januari 2021 enkele maatregelen worden doorgevoerd rondom de teelt van maïs op zand- en lössgronden waarbij het principe van precisiebemesting uitgangspunt is: de juiste mest wordt op de juiste plaats, op de juiste manier, op het juiste tijdstip en in de juiste hoeveelheid toegediend om zo precies mogelijk te voorzien in de behoefte van gewas en bodem en daarmee emissies zoveel mogelijk te beperken.

Om op een andere manier invulling te geven aan precisie bemesting is door het wijzigen van artikel 4 van het Besluit gebruik meststoffen (Bgm) de uitrijdperiode voorafgaand aan de teelt van maïs op zand- en lössgronden aangepast. Op bouwland, waarop geen gras als hoofdteelt staat, gelegen op zand- en lössgronden wijzigt de uitrijdperiode voorafgaand aan de teelt van maïs van 15 februari tot en met 15 september naar 15 maart tot en met 15 september.

De teelt van mais moet uiterlijk 15 februari gemeld worden bij RVO.

Deze melding is vanwege handhavingsdoeleinden verplicht en valt ook onder de randvoorwaarden. Als hier niet aan wordt voldaan, kan dit een randvoorwaardenkorting tot gevolg hebben, ook al wordt het verbod in de uitrijperiode gerespecteerd. Deze aanpassing van RBE 1.5 (onderdeel B) zal per 1 januari 2022 in werking treden, zodat landbouwers dit eerste jaar van ingaan van deze bepaling niet direct effect zouden kunnen ondervinden van een korting op de randvoorwaarden.

Een van de componenten van precisiebemesting is het toedienen van meststoffen op de juiste plaats. Door het wijzigen van artikel 6 van het Besluit gebruik meststoffen wordt precisiebemesting binnen een perceel mogelijk gemaakt waarmee beter geborgd kan worden dat deze stoffen niet emitteren naar oppervlakte- en grondwater. RBE 1.9 wordt hier op aangepast en deze toevoeging zal de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant in werking treden.

3. Samenstellingsverklaring van een accountant (bijlage 6)

Landbouwers voldoen aan de vereiste van actieve landbouwers, wanneer zij staan ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel met een code van de Standaard Bedrijfsindeling (SBI) waaruit blijkt dat het uitvoeren van een landbouwactiviteit de hoofdactiviteit van de onderneming is. Een landbouwer kan ook door middel van een accountantsverklaring aantonen dat de landbouwactiviteit niet een onaanzienlijk deel van zijn totale economische activiteiten uitmaakt. Het model van de accountantsverklaring is opgenomen in bijlage 6. In afstemming met de VLB is in dit bestaande model aanvullend de ondertekening van de accountant opgenomen.

4. Regeldruk

De gevolgen voor de regeldruk van de uitvoering van de rechtstreekse betalingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid zijn beschreven in de toelichting bij de uitvoeringsregeling. De onderhavige wijzigingsregeling brengt geen nieuwe of wijzigingen in informatieverplichtingen met zich.

5. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking voor de onderdelen A en C met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt gepubliceerd. Hiermee wordt niet aangesloten bij een vast verandermoment, zoals opgenomen in het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309). Het kabinetsbeleid biedt de mogelijkheid af te wijken van vaste verandermomenten indien spoedeisend belang voor de uitvoering of implementatie van Europese regelgeving dit vereist. Aangezien de wijzigingen van belang zijn voor de uitvoering van het GLB in 2021 is inwerkingtreding op korte termijn vereist.

Onderdeel B treedt in werking met ingang van 1 januari 2022, hetgeen een vast verandermoment is.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven