Nadere voorschriften van 9 maart 2021 houdende regels tot wijziging van de Nadere voorschriften Permanente Educatie 2019

Het bestuur van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants;

Overwegende dat het wenselijk is de Nadere voorschriften Permanente Educatie 2019 zodanig aan te passen dat het bestuur een ruimere bevoegdheid tot het verlenen van ontheffing en vrijstelling krijgt.

Gelet op artikel 24 van de Verordening gedrags- en beroepsregels accountants;

Stelt de volgende nadere voorschriften vast:

ARTIKEL I

De Nadere voorschriften Permanente Educatie 2019 worden als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid, onderdeel a, wordt in het eerste subonderdeel ‘zijn werkzaamheden’ vervangen door ‘de werkzaamheden die leiden tot een leerdoel’;

2. In het tweede lid, onderdeel a, wordt na het eerste subonderdeel een subonderdeel ingevoegd, luidende: ‘– de resultaten die deze werkzaamheden moeten opleveren’;

B

Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, wordt de zinsnede ‘vrijstelling verlenen van het bepaalde in artikel 3’ wordt vervangen door ‘vrijstelling verlenen van het bepaalde in artikel 3, 4 en 6’;

2. In het tweede lid, wordt de zinsnede ‘ontheffing verlenen van het bepaalde in artikel 3’ wordt vervangen door ‘ontheffing verlenen van het bepaalde in artikel 3, 4 en 6’

ARTIKEL II

De op het tijdstip van inwerkingtreding van deze nadere voorschriften aanhangige aanvragen zijn aanhangig in de staat, waarin zij zich op dat moment bevinden en worden vanaf het tijdstip van inwerkingtreding van deze nadere voorschriften overeenkomstig het bepaalde bij deze nadere voorschriften behandeld.

ARTIKEL III

Deze nadere voorschriften treden in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij worden geplaatst.

De voorzitter M.J. van der Vegte

TOELICHTING

Algemeen

1. Achtergrond van deze nadere voorschriften

In de Nadere voorschriften Permanente Educatie 2019 (hierna: NVPE 2019) is een outputgerichte PE-systematiek ingevoerd waarbij de nadruk niet op de geleverde inspanning ligt (verplicht aantal studie-uren) maar op de uitkomst (het leerresultaat). In het nieuwe systeem zijn leden zelf verantwoordelijk voor hun PE-programma, met meer vrijheid in keuze van inhoud en leervorm. De nieuwe uitgangspunten hebben geleid tot minder regeldruk.

In zekere zin dwingen de NVPE 2019 een accountant tot een diepere beschouwing over de activiteiten die moeten worden verricht om de vakbekwaamheid op het vereiste niveau te houden dan onder de oude regeling. In zoverre is dus sprake van een verzwaring ten opzichte van de oude PE-regeling, al moet worden opgemerkt dat ook het oude PE-systeem impliciet wel om een dergelijke beschouwing vroeg. Anderzijds wordt een accountant veel meer ruimte geboden om zijn vakbekwaamheid op het vereiste niveau te houden en op dat punt is dan ook sprake van een verlichting die past bij een modernisering van de invulling van de vakbekwaamheidseis.

Voor zover het de vakbekwaamheid betreft, verlangt artikel 12 van de Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA) – waarop deze nadere voorschriften zijn gebaseerd – van een accountant dat hij deze op het niveau houdt dat is vereist om een professionele dienst op een adequate wijze te kunnen verlenen. Dit is een eis die ook aan de beoefenaars van andere wettelijk geregelde beroepen wordt gesteld en tot doel heeft om in het algemeen belang te waarborgen dat een accountant bij de uitvoering van een professionele dienst is toegerust op zijn taak.

2. Noodzakelijkheid van de wijziging van de NVPE 2019

In artikel 19, lid 4 van de Wet op het accountantsberoep is bepaald dat verordeningen en de daarop berustende nadere voorschriften geen verplichtingen of voorschriften bevatten die niet strikt noodzakelijk zijn voor verwezenlijking van het doel dat met de verordening wordt beoogd. In de memorie van toelichting heeft de wetgever op dit onderdeel toegelicht dat hiermee tot uiting wordt gebracht dat de bepalingen proportioneel moeten zijn met betrekking tot het doel. Verordeningen die accountants verplichten om aan zeer zware eisen te voldoen kunnen een te zware last vormen voor met name de accountants die werkzaam zijn in kleine kantoren, zo stelt de wetgever.

Deze nadere voorschriften geven het bestuur meer vrijheid om rekening te houden met de omstandigheden van individuele accountants. Naast de vrijstellings- en ontheffingsbevoegdheid met betrekking tot het PE-portfolio en het plan van aanpak kan het bestuur nu ook vrijstelling en ontheffing verlenen ten aanzien van het verplichte PE-onderwerp, de compliance verklaring en de bewaarplicht. De wijziging van de NVPE 2019 maakt het onder meer mogelijk om groepen accountants vrij te stellen van het verplichte onderwerp. Bijvoorbeeld als zij in het voorafgaande jaar al een cursus hebben gevolgd dat voldoet aan het vastgestelde curriculum. Anderzijds kunnen persoonlijke omstandigheden als vestiging/werkzaam zijn in het buitenland of langdurige ziekte in de overwegingen worden betrokken.

Uit de uitvoeringspraktijk is voorts het signaal gekomen dat een aantal voorwaarden waaraan het plan van aanpak moet voldoen verduidelijking behoeven. In deze nadere voorschriften worden de hiervoor bedoelde voorwaarden inhoudelijk verduidelijkt. Deze wijziging is erop gericht het niveau van de PE-portfolio’s te verhogen.

Artikelsgewijs

Artikel I

In dit artikel worden de NVPE 2019 gewijzigd.

Onderdeel A

In dit onderdeel wordt artikel 3 van de NVPE 2019 gewijzigd. In het tweede lid, onderdeel a, wordt in het eerste subonderdeel verduidelijkt dat een accountant geen beschrijving van al zijn werkzaamheden hoeft te geven, maar uitsluitend van de werkzaamheden die tot een leerdoel leiden.

Daarnaast is aan het tweede lid, onderdeel a een nieuw subonderdeel toegevoegd waarin wordt voorgeschreven dat accountants aangeven welke resultaten voorgenoemde werkzaamheden moeten opleveren.

Voor de noodzaak van deze wijziging wordt verwezen naar het algemene deel van deze toelichting onder ‘2. Noodzakelijkheid van de wijziging van de NVPE 2019’.

Onderdeel B

In dit onderdeel wordt artikel 8 van de NVPE 2019 gewijzigd. In het eerste lid wordt de bevoegdheid van het bestuur om vrijstelling te verlenen uitgebreid. Het bestuur kan naast artikel 3 vrijstelling verlenen met betrekking tot artikelen 4 en 6 van de NVPE 2019. Bij een vrijstellingsbesluit wordt een uitzondering op een bij verordening of nadere voorschriften geregelde verplichting gemaakt voor een categorie van gevallen.

In het tweede lid wordt de bevoegdheid van het bestuur om ontheffing te verlenen uitgebreid. Het bestuur kan naast artikel 3 ontheffing verlenen met betrekking tot artikelen 4 en 6 van de NVPE 2019. Bij een ontheffingsbesluit wordt een uitzondering op een bij verordening of nadere voorschriften geregelde verplichting gemaakt voor een individuele accountant.

Voor de noodzaak van deze wijziging wordt verwezen naar het algemene deel van deze toelichting onder ‘2. Noodzakelijkheid van de wijziging van de NVPE 2019’.

Artikel II

In dit artikel wordt het overgangsrecht geregeld. Deze nadere voorschriften hebben onmiddellijke werking. De gewijzigde voorwaarde en de nieuwe voorwaarde in artikel 3 van de NVPE 2019 zijn geen verzwaring maar een verduidelijking van de voorwaarden waaraan het plan van aanpak moet voldoen. In de uitvoeringspraktijk wordt artikel 3 van de NVPE 2019 al op een dergelijke wijze uitgelegd. Met onderhavige nadere voorschriften wordt deze uitleg gecodificeerd.

De wijziging van artikel 8, eerste en tweede lid, van de NVPE geven het bestuur de bevoegdheid om rekening te houden met de feiten en omstandigheden van de situatie waarin een individuele accountant of een groep accountants zich bevindt. Mocht ten tijde van de inwerkingtreding van deze nadere voorschriften een ontheffingsaanvraag aanhangig zijn die betrekking heeft op artikelen 4 of 6 van de NVPE 2019 dan wordt deze aanvraag op grond van deze nadere voorschriften in behandeling genomen.

Artikel III

In dit artikel wordt de inwerkingtreding van de nadere voorschriften tot wijziging van de Nadere voorschriften permanente educatie 2019 geregeld.

Naar boven