Kennisgeving Voorbereidingsbesluit voor het Net op zee Ten noorden van de Waddeneilanden, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 15 januari 2021 tot en met donderdag 25 februari 2021 ligt het voorbereidingsbesluit ter inzage voor het Net op zee Ten noorden van de Waddeneilanden.

Wat gaat er gebeuren?

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de landelijk beheerder van het hoogspanningsnet TenneT TSO B.V. (TenneT) werken samen aan het project ‘Net op zee Ten noorden van de Waddeneilanden’. Dit is een ondergrondse hoog­spanningsverbinding voor het transport van de elektriciteit vanaf het windenergiegebied Ten noorden van de Waddeneilanden naar een nieuw transformatorstation in Eems­haven.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bereiden een (rijks)inpassingsplan voor waarin het tracé van het Net op zee Ten noorden van de Waddeneilanden wordt vastgelegd. In een inpassingsplan legt het Rijk de bestemming van grond vast en de regels voor het gebruik ervan. De ministers hebben op 2 december 2020 voor het Net op zee Ten noorden van de Waddeneilanden een voorbereidings­besluit genomen. Dit betekent dat is bepaald voor welk gebied het inpassingsplan wordt voorbereid. Het gaat om een zone waar­binnen het tracé van de verbinding zal worden bestemd.

Waarom is dit project nodig?

Door het gebruik van olie, aardgas en kolen warmt de aarde op en verandert ons klimaat. Om dit tegen te gaan, stapt Nederland over op schone energie uit wind, zon en aard­warmte. In de routekaart windenergie op zee 2030 heeft het kabinet vastgelegd dat in 2030 verschillende windparken op zee zijn gebouwd en op land zijn aangesloten. Het project Net op zee Ten noorden van de Waddeneilanden maakt hier deel van uit.

Wat houdt het voorbereidingsbesluit in?

Als gemeenten een aanvraag ontvangen voor een omgevingsvergunning voor het bouwen of voor het uitvoeren van overige werken en werkzaamheden in dit gebied, dan moet rekening worden gehouden met dit voorbereidingsbesluit. Dat kan betekenen dat de aanvraag wordt aangehouden. Om te voorkomen dat het gebied minder geschikt wordt voor het Net op zee Ten noorden van de Waddeneilanden, kunnen nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen bovendien alleen nog maar plaatsvinden als hiervoor een specifieke omgevingsvergunning is verleend. Het gebied waarvoor deze beperking geldt, is aangegeven op de kaart bij het voorbereidingsbesluit. Het voorbereidingsbesluit is op donderdag 14 januari 2020 in werking getreden.

Waar kunt u het voorbereidingsbesluit inzien?

Het voorbereidingsbesluit is gepubliceerd op www.ruimtelijkeplannen.nl en op https://www.rvo.nl/ten-noorden-van-de-waddeneilanden. Op papier kunt u het voorbereidingsbesluit tijdens de reguliere openingstijden van vrijdag 15 januari 2021 tot en met donderdag 25 februari 2021 bekijken op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC Den Haag. Hiervoor kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 070 379 89 79. U kunt op vertoon van uw legitimatiebewijs de stukken inzien.

Neem contact op met het Bureau Energieprojecten als u de documenten niet digitaal kunt lezen en niet naar het ministerie kunt komen. Dan wordt in overleg gezocht naar een maatwerkoplossing.

Het is niet mogelijk om tegen het voorbereidingsbesluit bezwaar te maken of beroep in te stellen. Dit volgt uit artikel 8:5, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, in samenhang met artikel 7:1, eerste lid, en artikel 1 van bijlage 2 van de Algemene wet bestuursrecht.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over het Net op zee Ten noorden van de Waddeneilanden en alle bij­behorende stukken vindt u op https://www.rvo.nl/ten-noorden-van-de-waddeneilanden. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen via telefoonnummer 070 379 89 79.

Naar boven