Ontwerpbestemmingsplan ‘Verkabeling 380kV Krabbendijke’, Reimerswaal

Logo Reimerswaal

Algemeen

Op grond van artikel 3.8, lid 1, van de Wet ruimtelijke ordening maken burgemeester en wethouders bekend dat vanaf 25 maart 2021 tot en met 5 mei 2021 het ontwerpbestemmingsplan ‘Verkabeling 380kV Krabbendijke’ met planidentificatienummer NL.IMRO.0703.380kVKrabbendijke-on01 voor iedereen ter inzage ligt.

Het plan is te raadplegen op www.reimerswaal.nl/bestemmingsplannen. Vervolgens vindt u de stukken door op de plannen van Krabbendijke te klikken. Ook kunt u het ontwerpbestemmingsplan inzien bij de balie in het gemeentehuis.

Beschrijving plangebied en omschrijving doel en inhoud bestemmingsplan

 

Achtergrond

In de zomer van 2016 heeft de toenmalig Minister van Economische Zaken en Klimaat de regio toegezegd dat een gedeelte van de bestaande 380kV-verbinding nabij Krabbendijke ondergronds zal worden gebracht (verkabeld), nadat de nieuwe 380kV-verbinding tussen Rilland en Tilburg gereed is. Deze toezegging is een reactie op de vele zienswijzen, die zowel vanuit de inwoners als vanuit de betrokken overheden zijn ingediend tegen het Rijksinpassingsplan voor de nieuwe 380kV-verbinding tussen Borssele en Rilland. Op langere termijn zal er ten noorden van Krabbendijke dus slechts één (nieuwe) bovengrondse hoogspanningsverbinding overblijven. In mei 2017 is door de gemeente Reimerswaal een projectgroep gestart om dit proces vorm te geven. Daarna zijn er door een externe deskundige de heer J.J. Meeuwsen meerdere gesprekken gevoerd met grondeigenaren en gebruikers en is er een inloopbijeenkomst georganiseerd op 12 november 2018 om de omgeving te informeren over het proces en de 3 mogelijke tracévarianten (Noord, Midden, Zuid).

 

Voorkeur tracévariant Noord

De beoordeling van de 3 varianten (Noord, Midden, Zuid) laat op basis van het afwegingskader op een groot aantal aspecten geen wezenlijk verschil zien. Op de aspecten maatschappelijk draagvlak en kosten is er echter een substantieel positievere beoordeling van variant Noord. Met name grondeigenaren en gebruikers hebben zich nadrukkelijk uitgesproken voor het bundelen en combineren van infrastructuur ten noorden van de kern Krabbendijke en hebben dus een voorkeur voor variant Noord.

Door ons college is op 29 mei 2019 besloten om de noordelijke variant uit te laten werken in een basisontwerp. De gemeenteraad heeft dit unaniem onderschreven in zijn vergadering van

11 juni 2019.

 

Definitief tracé Noord

De noordelijke variant is afgelopen jaar in overleg met de grondeigenaren verder geoptimaliseerd. De heer Meeuwsen heeft deze gesprekken voor ons gevoerd. Inmiddels hebben we een definitief tracé Noord uitgewerkt in een basisontwerp. Op basis van het basisontwerp is de noodzakelijke bestemmingsplanprocedure gestart. Op 24 september 2020 is een inloopbijeenkomst georganiseerd om de omgeving te informeren over het definitieve tracé en de verdere (planologische) procedure en het proces. Meer informatie kunt u vinden op www.reimerswaal.nl/verkabelen.

 

Realisatie en ingebruikname

De realisatie en ingebruikname van het kabeltracé is afhankelijk van de ingebruikname van de nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding vanaf hoogspanningsstation Rilland naar Tilburg (deelgebied Zuid-West 380 kV oost). Dit zal naar verwachting pas in 2029 zijn.

De intentie is om in 2027 te kunnen starten met de uitvoering van de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de kabel. In 2029 wordt de kabel dan in gebruik genomen en wordt de bestaande bovengrondse 380 kV-verbinding verwijderd.

Ten opzichte van het voorontwerpbestemmingsplan zijn in het ontwerpbestemmingsplan naar aanleiding van inspraak- en vooroverlegreacties en voortschrijdend inzicht enkele (tekstuele) aanpassingen doorgevoerd in de toelichting en bijlagen bij het bestemmingsplan.

 

Zienswijzen

Gedurende de termijn waarin het ontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt kan iedereen digitale, schriftelijke of mondelinge zienswijzen omtrent het ontwerpbestemmingsplan kenbaar maken.

Digitaal kunt u uw zienswijze indienen op de bovengenoemde locatie op onze website. Schriftelijke zienswijzen dienen te worden gericht aan het college, Postbus 70, 4416 ZH Kruiningen. Indien u mondeling een zienswijze wilt indienen, kunt u hiervoor een afspraak maken met mevrouwVan den Dikkenberg. Het indienen van zienswijzen via e-mail is niet mogelijk.

De gemeenteraad stelt degenen die tijdig een zienswijze kenbaar hebben gemaakt in de gelegenheid tot het geven van een nadere mondelinge toelichting tijdens een vergadering van de opinieraad.

 

Contactpersoon

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouwVan den Dikkenberg van de afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling. Zij is bereikbaar via ons centrale telefoonnummer 14 0113 of via ons e-mailadres gemeente@reimerswaal.nl.

Kruiningen, 24 maart 2021

Namens burgemeester en wethouders van Reimerswaal

ir. J. Gideonse

Hoofd afdeling Ruimtetelijke en Economische Ontwikkeling

Naar boven