Reageren op besluit voor vaststellen bestemmingsplan ’Ter Borchlaan 1’

Logo Groningen

Een bestemmingsplan regelt wat er mag op het gebied van bouwen en gebruiken van grond en water. De gemeenteraad heeft op 3 maart 2021 onder nummer 4d een positief besluit genomen over het bestemmingsplan Ter Borchlaan 1 te Groningen. Nu de gemeenteraad akkoord is, heet het een vastgesteld bestemmingsplan. Het vastgestelde bestemmingsplan is niet veranderd ten opzichte van de ontwerpversie van dit bestemmingsplan. Dit heet ongewijzigd vastgesteld.

Hieronder leest u waar en wanneer u het bestemmingsplan kunt bekijken en in welke gevallen u kunt reageren.

Waar gaat het bestemmingplan over?

Het bestemmingsplan maakt het bouwen van 2 gebouwen mogelijk op het perceel Ter Borchlaan 1in Groningen. Deze 2 gebouwen vervangen het bestaande gebouw dat vroeger een boerderij was. De woning die bij de boerderij hoorde blijft staan. Deze wordt in het bouwplan opgenomen. In de 2 gebouwen zullen in totaal 13 woningen worden gebouwd (12 appartementen en het bestaande voorhuis).

Waar en wanneer kunt u het bestemmingsplan bekijken?

Met ingang van 25 maart 2021 tot en met 6 mei 2021 kunt u het bestemmingsplan Ter Borchlaan 1 en de stukken die daarbij horen, bekijken. Dat kan op deze plekken:

  • 1.

    Op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl; u kunt zoeken op de naam of de code van het bestemmingsplan: NL.IMRO.0014.BP614TerBorchlaan1-vg01.

  • 2.

    Op de gemeentelijke website gemeente.groningen.nl/actuele-bestemmingsplannen.

  • 3.

    Bij het Loket Bouwen en Wonen, Harm Buiterplein 1. Dit kan op werkdagen van 9.00 uur tot 13.00 uur. In verband met corona kan dat alleen op afspraak via: gemeente.groningen.nl/bezoekadressen-en-openingstijden.

Hoe en wanneer kunt u een reactie geven?

U kunt met ingang van 25 maart tot en met 6 mei 2021 een reactie schrijven tegen het besluit voor het vaststellen van het bestemmingsplan Ter Borchlaan 1. Deze periode heet de ‘beroepstermijn’. Uw reactie moet binnen de beroepstermijn verstuurd zijn. Uw schriftelijke reactie heet een beroepschrift. Een beroepschrift schrijven kan alleen als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

- U heeft in de periode van 20 augustus t/m 30 september 2020 een reactie (‘zienswijze’) bij de gemeenteraad ingediend over het ontwerpbestemmingsplan.

- U kunt aantonen dat u buiten uw schuld om (dat heet ‘redelijkerwijs’) niet in staat was om in de periode van 20 augustus t/m 30 september 2020 een zienswijze in te dienen bij de gemeenteraad.

Wilt u uitstel van de werking van het bestemmingsplan?

De dag na de beroepstermijn gaat het bestemmingsplan ‘Ter Borchlaan 1’ meteen gelden (dat heet ‘in werking treden’). Wilt u dit niet, dan moet u moet naast uw beroepschrift nog een brief sturen waarin u vraagt om een ‘voorlopige voorziening’. Want hiermee gaat het bestemmingsplan Ter Borchlaan 1 niet eerder gelden dan nadat de rechter een uitspraak heeft gedaan over uw vraag om voorlopige voorziening. Deze brief moet net als het beroepschrift binnen de beroepstermijn verstuurd zijn.

Waar moet u om denken in het beroepschrift?

De Crisis- en herstelwet geldt voor dit bestemmingsplan. Dat heeft gevolgen voor het beroepschrift.

In het beroepschrift moeten de bezwaren (dit heet ‘beroepsgronden’) staan. Het beroep wordt ongeldig (dit heet ‘niet-ontvankelijk’) verklaard, als binnen de beroepstermijn geen beroepsgronden zijn ingediend. De beroepsgronden kunnen na afloop van de beroepstermijn niet meer worden aangevuld.

Naar welk adres kunt u schrijven?

U kunt uw beroepschrift sturen naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, Den Haag. De vraag om een voorlopige voorziening stuurt u naar de voorzitter van deze Afdeling, op hetzelfde adres.

Gemeente Groningen, 24 maart 2021

Naar boven