Kennisgeving bestemmingsplan ‘Carnisse Poort’

Logo Rotterdam

Burgemeester en wethouders van Rotterdam maken bekend dat de gemeenteraad bij besluit van 17 december 2020 het bestemmingsplan ‘Carnisse Poort’ (NL.IMRO.0599.BP2156CarnissePrt-va01) ongewijzigd heeft vastgesteld.

Voor het plan heeft het college van burgemeester en wethouders op 28 september 2020 een besluit hogere waarden Wet geluidhinder vastgesteld. Het college van burgemeester en wethouders heeft op 7 juli 2020 besloten dat voor dit bestemmingsplan geen milieueffectrapport wordt opgesteld.

 

Plangebied

De Carnisse Poort is onderdeel van de wijk Carnisse en is voorzien ter hoogte van de adressen Van Swietenlaan 27 t/m 39 en Goereesestraat 60 t/m 74. De hier aanwezige 52 portiekwoningen zullen worden gesloopt, zodat ruimte ontstaat om de beoogde verbinding te realiseren. Om hier een aantrekkelijke doorsteek te maken, is het wenselijk om langs de nieuwe verbinding nieuwe wanden met woningen en/of publieke functies met een transparante plint te creëren. In totaal zijn langs de doorsteek minimaal 52 en maximaal 57 nieuwe woningen voorzien. Het definitieve bouwplan is echter nog niet bekend. Dit bestemmingsplan legt enkel de kaders vast.

 

De gemeente maakt een bestemmingsplan voor dit gebied, om het gebied nog aantrekkelijker te maken om te gaan wonen te verblijven. Carnisse grenst aan de oostzijde aan het gebied Hart van Zuid, dat sinds 2016 aan een metamorfose is onderworpen met als doel om hier een bruisend stadscentrum van te maken. Zo zijn in het gebied een nieuw zwembad en een kunstenpand met bibliotheek (nagenoeg) gerealiseerd. Ook is het Ahoy‐complex uitgebreid en wordt het winkelcentrum Zuidplein onder handen genomen. Daarnaast krijgt het gebied een nieuw ingerichte openbare ruimte en ook wordt de bereikbaarheid van metro en bus verbeterd. Vanuit de wijk Carnisse zijn deze voorzieningen te voet minder goed bereikbaar, vanwege het ontbreken van een logische verbinding. Het maken van een nieuwe verbinding tussen Hart van Zuid en Carnisse zal gebeuren in de vorm van een doorbraak aan de Goereesestraatweg en de Van Swietenlaan, de zogenoemde Carnisse Poort. Deze doorbraak zal de lange wand van beide straten onderbreken en de ontbrekende schakel zijn in de verbinding die loopt van de Gruttostraat, via de Utenhagenstraat, het Amelandseplein en de Markerstraat richting het vernieuwde Hart van Zuid. De verbinding zal uitkomen op het Annie M.G. Schmidtplein, waar de ontmoeting plaats vindt tussen achterliggende wijken, het nieuwe kunstenpand, het zwembad, het winkelcentrum Zuidplein en het openbaar vervoer knooppunt. Het zal Carnisse en Oud‐Charlois niet alleen beter gaan verbinden met het Hart van Zuid, maar ook met de rest van de stad.

 

Het raadsbesluit en het vastgestelde bestemmingsplan met bijbehorende stukken alsmede het definitieve besluit hogere waarden Wet geluidhinder liggen met ingang van vrijdag 15 januari 2021 t/m vrijdag 26 februari 2021 voor een ieder ter inzage en zijn te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl.

 

Zolang de maatregelen in verband met het coronavirus duren, is het niet mogelijk om de stukken in te zien op een gemeentelijke locatie. U kunt op werkdagen contact opnemen met telefoonnummer 06 – 18 19 10 85 elke werkdag tussen 10.00 en 12.00 uur. Dan wordt in overleg met u gezocht naar een oplossing.

 

Tegen het vaststellingsbesluit en tegen het definitieve besluit hogere waarden kan van zaterdag 16 januari 2021 tot en met vrijdag 26 februari 2021 beroep worden ingesteld door:

- belanghebbenden die tijdig hun zienswijze over het ontwerp naar voren hebben gebracht;

- belanghebbenden die kunnen aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest;

- belanghebbenden die bezwaren hebben tegen wijzigingen die bij de vaststelling van het bestemmingsplan zijn aangebracht.

 

Het beroep moet schriftelijk worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Indien beroep wordt ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor zowel het beroepschrift als het verzoekschrift is griffierecht verschuldigd. Het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, tenzij binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend. Het besluit treedt dan niet in werking alvorens op het verzoek is beslist.

 

Op het besluit is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat u in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden u aanvoert tegen het besluit. Het beroep wordt niet-ontvankelijk verklaard indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

 

Rotterdam, 13 januari 2021

 

Burgemeester en wethouders voornoemd,

namens dezen,

 

Mevr. H.M. van Bockxmeer

Algemeen directeur cluster Stadsontwikkeling

 

Naar boven