Kennisgeving ontwerpinstemmingsbesluit winningsplan Vierpolders voor de winning van aardwarmte, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft van Hydreco Geomec B.V. een verzoek ontvangen voor het winnen van aardwarmte (geothermie) in de omgeving van Vierpolders. In deze kennisgeving leest u wat het winningsplan inhoudt en hoe u kunt reageren op het ontwerpinstemmingsbesluit.

Het winningsplan Vierpolders

Hydreco Geomec B.V. (hierna Hydreco) heeft een verzoek tot instemming met het winningsplan Vierpolders ingediend bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Het winningsplan Vierpolders beschrijft een aardwarmtesysteem, gelegen aan de Moersaatsenweg in Vierpolders en binnen het gebied van de winningsvergunning Vierpolders. Geografisch gezien ligt het aardwarmtesysteem in de provincie Zuid-Holland, in de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne en in het verzorgingsgebied van het Waterschap Hollandse Delta.

De aardwarmte wordt gewonnen uit geproduceerd formatiewater (uit de diepe ondergrond) door middel van de aardwarmteputten BRI-GT-01 en BRI-GT-02 die in 2015 zijn geboord. Sinds 2016 wint het aardwarmtesysteem aardwarmte. Met dit systeem voorziet Hydreco in de warmtevraag van de kassen bij Vierpolders. De verwachting is voor een termijn van ten minste 35 jaar aardwarmte te kunnen winnen.

Voorgeschiedenis van de huidige situatie

In Nederland is er een twintigtal aardwarmtesystemen waarmee aardwarmte gewonnen wordt en waarvoor in het verleden een winningsvergunning en een omgevingsvergunning zijn afgegeven. Bij deze winningen heeft Staatstoezicht op de Mijnen toezicht gehouden vanuit het oogpunt van veiligheid, schade en milieu. Een groot deel van de vergunninghouders wint al langere tijd aardwarmte zonder dat er een instemmingsbesluit is afgegeven en zonder dat er een winningsplan is opgesteld. Dit was ook in Vierpolders het geval. Dit komt doordat de voorwaarden waaraan een winningsplan moet voldoen nog waren opgenomen in de Mijnbouwwet en -regelgeving. Inmiddels zijn de voorwaarden in de wet vastgelegd (kenmerk: DGKE-W/19086831). De vergunninghouders hebben daarom een verzoek ontvangen om een winningsplan aan te leveren bij het ministerie zodat er een ontwerpinstemmingsbesluit kan worden opgesteld. Met het opstellen van het ontwerpinstemmingsbesluit voor Winningsplan Vierpolders komt er een einde aan de tijdelijke situatie waarbij de aardwarmte werd gewonnen zonder winningsplan.

Waarom is het winnen van aardwarmte nodig?

Voor de afbouw van de vraag naar aardgas moeten kansrijke duurzame alternatieven, zoals aardwarmte, ontwikkeld worden. Aardwarmte heeft de potentie om een belangrijke rol te spelen in de verduurzaming van de warmtevoorziening en daarmee in de transitie naar een CO2-arme energievoorziening. Aardwarmte in Nederland is een relatief jonge sector, die snel aan het professionaliseren is. Aardwarmte is het winnen van warmte uit water dat in de diepe ondergrond is opgeslagen. Bij de winning van aardwarmte gaat het momenteel in Nederland meestal om water dat op 1,5 tot 3 km diepte te vinden is. Uit het opgepompte water wordt de warmte onttrokken waarna het afgekoelde water direct wordt teruggepompt in de andere put. Aardwarmte wordt gewonnen op plekken waar de warmte bovengronds direct gebruikt kan worden.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van 14 januari 2021 tot en met 24 februari 2021 het ontwerpinstemmingsbesluit en de onderliggende stukken inzien op www.mijnbouwvergunningen.nl/vierpolders en www.nlog.nl/opslag-en-winningsplannen-ter-inzage. Vanwege de coronamaatregelen is het alleen mogelijk om op afspraak het dossier fysiek in te zien op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Voor meer informatie over de terinzagelegging kunt u contact opnemen met medewerkers van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Contactgegevens staan onder aan deze kennisgeving.

Informatiebijeenkomst

Tijdens de periode van terinzagelegging organiseert het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat een digitale informatiebijeenkomst. U bent van harte welkom om u te laten informeren over het ontwerpinstemmingsbesluit en het winningsplan. Het aanmeldformulier voor de bijeenkomst en verdere informatie kunt u vinden op de website: www.mijnbouwvergunningen.nl/vierpolders.

Hoe kunt u reageren?

Vindt u dat er onjuistheden in het ontwerpinstemmingsbesluit staan of dat uw belangen onvoldoende zijn meegewogen? Dan kunt u van 14 januari 2021 tot en met 24 februari 2021 een zienswijze indienen op het ontwerpinstemmingsbesluit Vierpolders. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in het ontwerpinstemmingsbesluit?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dit toelichten?

Geef in uw zienswijze duidelijk aan op welk onderdeel van het ontwerpinstemmings­besluit u reageert. Onderbouw uw zienswijze met argumenten. Alleen personen of instanties die op een ontwerpinstemmingsbesluit een zienswijze hebben ingebracht en belanghebbende in de zin van de wet zijn, kunnen later tegen het instemmingsbesluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

U kunt uw zienswijze schriftelijk indienen door een brief te sturen naar:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Inspraakpunt winningsplan Vierpolders

Postbus 142

2270 AC Voorburg

Uw brief kan alleen als zienswijze in behandeling worden genomen als u ondertekent met uw naam en adres. Dit geldt ook voor eventuele medeondertekenaars. Zienswijzen per e-mail worden in deze procedure niet geaccepteerd.

Wat zijn de vervolgstappen?

Alle zienswijzen en reacties worden betrokken bij het definitieve besluit. In een Nota van Antwoord wordt opgenomen of en op welke wijze de zienswijzen en reacties in het definitieve besluit zijn verwerkt. Hierop staat beroep open. De publicatie van het definitieve besluit wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant en in huis-aan-huisbladen. Ook krijgen alle indieners van een geldige zienswijze persoonlijk een brief van het ministerie ter kennisgeving van de publicatie van het definitieve besluit.

Wilt u meer weten?

Kijk op www.allesoveraardwarmte.nl, www.hoewerktaardwarmte.nl, www.geothermie.nl, www.mijnbouwvergunningen.nl/vierpolders, en op www.nlog.nl voor meer informatie over aardwarmte in Nederland en over het winningsplan Vierpolders. Voor nadere informatie over het winningsplan Vierpolders en mondeling inspreken over een onderdeel van het ontwerpinstemmingsbesluit kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de heer M.E. Kuiper, telefoon 070 378 68 14.

Naar boven