Mededeling van de Minister voor Medische Zorg van 5 maart 2021, kenmerk 1832571-218823-WJZ, inzake de implementatie van Richtlijn (EU) 2020/2088

De Minister voor Medische Zorg,

deelt, overeenkomstig aanwijzing 9.13 van de Aanwijzingen voor de regelgeving, mede dat Richtlijn (EU) 2020/2088 van de Commissie van 11 december 2020 tot wijziging van bijlage II bij Richtlijn 2009/48/EG van het Europees Parlement en de Raad wat betreft etikettering van allergene geurstoffen in speelgoed (PbEU 2020, L 423) zonder dat daarvoor nieuwe regelgeving nodig is, wordt geïmplementeerd op de wijze die is aangegeven in de in deze mededeling opgenomen transponeringstabel.

De wijziging van Richtlijn 2009/48/EG gaat gelden met ingang van het verstrijken van de implementatiedatum op 5 juli 2022.

Deze bekendmaking zal in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, namens deze, de Directeur Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie, C.G.A. Wijnker

TOELICHTING

Richtlijn 2009/48/EG1 bevat een algemene verplichting om op speelgoed, op een aangehecht etiket, op de verpakking of in een bijsluiter de namen van verschillende allergene geurstoffen te vermelden als zij als zodanig aan speelgoed zijn toegevoegd in een concentratie van meer dan 100 mg/kg. Die allergene geurstoffen zijn vermeld in de tabel in bijlage II, deel III, bij de richtlijn. Het Wetenschappelijk Comité voor consumentenveiligheid (WCCV) heeft de Europese Commissie erop gewezen dat het in de afgelopen jaren een trend is geworden om chemische geurstoffen toe te voegen aan vele soorten consumentenproducten, waaronder kinderspeelgoed, wat aanzienlijk kan bijdragen aan de blootstelling van consumenten aan geurstoffen via de huid. Dit kan leiden tot allergische reacties. Naar aanleiding van het advies van het WCCV heeft de Europese Commissie, bij Uitvoeringsrichtlijn (EU) 2020/20882 (hierna: de wijzigingsrichtlijn), verschillende allergene geurstoffen aan Bijlage II, deel III, punt 11, bij Richtlijn 2009/48/EG toegevoegd zodat bij het gebruik van deze allergene geurstoffen in speelgoed of onderdelen van speelgoed deze op het etiket, de verpakking of in de bijsluiter vermeld moeten worden.

Voor implementatie van de wijzigingsrichtlijn hoeft in Nederland geen nieuwe regelgeving te worden vastgesteld. Voor zover voor de implementatie van de wijzigingsrichtlijn wettelijke bepalingen nodig zijn, voorziet de geldende regelgeving hier in. Volgens de Aanwijzingen voor de regelgeving doet in een dergelijk geval de verantwoordelijke bewindspersoon hiervan mededeling in de Staatscourant. Bij deze mededeling wordt tevens een transponeringstabel gevoegd, waarin is aangegeven op welke wijze Nederland de wijzigingsrichtlijn heeft geïmplementeerd.

Transponeringstabel

Bepaling van wijzigingsrichtlijn

Bepaling van richtlijn (na wijziging)

Beschrijving inhoud bepaling van wijzigingsrichtlijn

Waar wordt bepaling van wijzigingsrichtlijn geïmplementeerd?

Artikel 1

Bijlage II, deel III, punt 11, derde alinea, bij Richtlijn 2009/48/EG

Toevoeging van allergene geurstoffen aan de lijst van allergene geurstoffen die bij gebruik in speelgoed of onderdelen daarvan op het etiket, de verpakking of in de bijsluiter vermeld moeten worden

Implementatie met bestaand recht.

Artikel 3, eerste lid, onderdelen a, c en h, artikel 5, eerste lid, onderdeel a, en artikel 6, onderdeel a, Warenwetbesluit speelgoed 2011

Artikel 2

n.v.t.

Omzetting van de wijzigingsrichtlijn door de lidstaten

Behoeft naar zijn aard geen implementatie

Artikel 3

n.v.t.

Inwerkingtreding van de wijzigingsrichtlijn

Behoeft naar zijn aard geen implementatie

Artikel 4

n.v.t.

Adressaten van de wijzigingsrichtlijn

Behoeft naar zijn aard geen implementatie

De Minister voor Medische Zorg, namens deze, de Directeur Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie, C.G.A. Wijnker


X Noot
1

Richtlijn 2009/48/EG van het Europees Parlement en de Raad van 18 juni 2009 betreffende de veiligheid van speelgoed (PbEU 2009, L 170).

X Noot
2

Richtlijn (EU) 2020/2088 van de Commissie van 11 december 2020 tot wijziging van bijlage II bij Richtlijn 2009/48/EG van het Europees Parlement en de Raad wat betreft etikettering van allergene geurstoffen in speelgoed (PbEU 2020, L 423).

Naar boven