Vestiging voorlopig voorkeursrecht ex artikel 6 Wet voorkeursrecht gemeenten op gronden in Sint Anthonis

Logo Sint Anthonis

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Sint Anthonis maakt op grond van artikel 7, lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat het bij besluit van 9 maart 2021 op grond van artikel 6 Wet voorkeursrecht gemeenten percelen voorlopig heeft aangewezen als percelen waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing zijn. Het betreft de percelen Henri Dunantstraat 1, Breestraat 13, Breestraat 15 en Breestraat 16 te Sint Anthonis.

De aangewezen percelen zijn nader aangegeven op de bij het besluit behorende kadastrale tekening en op de perceellijst met voorlopig aangewezen gronden, één en ander naar de stand van de openbare registers per 8 maart 2021. Deze percelen zijn thans conform de geldende bestemming in gebruik.

Gelet op de gewenste transformatie van het centrum van Sint Anthonis zijn deze panden bestemd voor herbestemming tot wonen.

Het besluit van het college van burgemeester en wethouders treedt in werking één dag na publicatie in de Staatscourant en geldt voor een termijn van drie maanden (publicatie Staatscourant: 10 maart 2021).

Gevolgen

Het besluit van burgemeester en wethouders heeft onder andere tot gevolg dat de aanbiedingsplicht van artikel 10 Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing is verklaard. Dit houdt in dat de eigenaren van de aangewezen gronden en de rechthebbenden op de beperkte rechten, wanneer zij hun (recht op het) eigendom willen verkopen, dit eerst aan de gemeente Sint Anthonis te koop moeten aanbieden.

Het voorkeursrecht heeft dus pas gevolgen als de rechthebbenden op het perceel tot verkoop willen overgaan. De eigenaren en beperkt gerechtigden ontvangen één dezer dagen afzonderlijk bij aangetekende brief bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen hiervan.

Ter inzage

Het besluit van het college van burgemeester en wethouders ligt tezamen met de daarbij behorende bijlagen, bevattende de kadastrale tekening en een perceellijst met daarop de voorlopig aangewezen gronden, de namen van de gerechtigden en overige relevante gegevens, met ingang van 11 maart 2021 gedurende zes weken ter inzage. tijdens de reguliere openingstijden bij de publieksbalie van de gemeente Sint Anthonis. Voor het verkrijgen van inzage kan een afspraak worden gemaakt via telefoonnummer 0485 38 88 88. Tevens ligt hier gedurende voornoemde periode het ontwerpraadsvoorstel/-besluit ter inzage.

Zienswijzen

Binnen drie maanden na besluitvorming van het college van burgemeester en wethouders, dient de gemeenteraad een besluit tot aanwijzing te nemen ter bestendiging van de voorlopige aanwijzing door het college van burgemeester en wethouders. Gebeurt dit niet, dan is de voorlopige aanwijzing vervallen. Op grond van artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) worden belanghebbenden in de gelegenheid gesteld om gedurende een termijn van vier weken, ingaande op 11 maart 2021 en eindigende op 8 april 2021, hun zienswijze ten aanzien van het voorgenomen raadsbesluit schriftelijk, dan wel

mondeling, naar voren te brengen. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan de gemeenteraad van de gemeente Sint Anthonis, Postbus 40, 5845 ZG Sint Anthonis . Indien belanghebbenden mondeling hun zienswijzen bekend willen maken dan dienen zij hiervoor een afspraak te maken via de publieksbalie, bereikbaar op telefoonnummer 0485 38 88 88.

Bezwaar en beroep tegen de voorlopige aanwijzing

Naast de mogelijkheid om tegen het voorgenomen besluit van de gemeenteraad zienswijzen naar voren te brengen staat er tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders ook bezwaar (en eventueel beroep) open. Gedurende een termijn van zes weken, vanaf 11 maart 2021 kunnen belanghebbenden een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 40, 5845 ZG van de gemeente Sint Anthonis,

Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend en dient ten minste te bevatten:

  • 1.

    De naam en het adres van de indiener;

  • 2.

    De dagtekening;

  • 3.

    Een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • 4.

    De gronden van het bezwaar.

Voorlopige voorziening

Bezwaarden hebben de mogelijkheid om – wanneer zij een spoedeisend belang aanwezig achten – een voorlopige voorziening aan te vragen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank te (sector bestuursrecht, postbus).

Indien de gemeenteraad besluit tot bestendiging van het besluit van het college van burgemeester en wethouders, kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht eveneens bezwaar (en eventueel beroep) instellen tegen dit besluit van de gemeenteraad. Indien belanghebbenden er voor kiezen om reeds bezwaar te maken tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders, dan wordt dat bezwaarschrift op grond van artikel 6 lid 3 Wet voorkeursrecht gemeenten aangemerkt als tevens te zijn ingediend tegen het besluit van de gemeenteraad. Dit doet zich voor vanaf het moment dat dit besluit van de gemeenteraad in werking is getreden en hierdoor het besluit van het college van burgemeester en wethouders tot voorlopige aanwijzing van de gronden is komen te vervallen.

Nadere inlichtingen

Voor nadere inhoudelijke informatie kunt u zich op werkdagen richten de projectleider Centrumgebied van de gemeente Sint Anthonis via telefoonnummer 0485 38 88 88.

Naar boven