Bekendmaking ex artikel 52g Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015

Logo Leeuwarden

Corporatie WoonFriesland heeft het voornemen om het toewijzen en verhuren van 10 huurwoningen en aanhorigheden van Buurblok BV op zich te nemen. Dit soort werkzaamheden is op basis van artikel 45, zevende lid, onderdeel a, van de Woningwet toegestaan, mits dit voornemen via de gemeente is bekendgemaakt.

Voornemen

Stichting WoonFriesland (postbus 91 9000 AB Grou) is voornemens van Buurblok BV als onlosmakelijk geheel het volgende te huren:

  • tien woningen in Techum te Leeuwarden, van elk circa 100 m2;

  • niet later opgeleverd dan 31 december 2021

  • met een warmtevraag van minder dan 30 kWh per m2 per jaar

  • voorzien van zonnepanelen

  • geschikt voor EPV-heffing

  • aangesloten op een lokaal warmtenet maar met een eigen elektriciteitsaansluiting

  • aangesloten op een smart grid voor energiesturing en -opslag in de buurt.

De woningen worden behangklaar opgeleverd inclusief ingerichte keuken, badkamer en toilet.

De woningen etc. worden in operational lease aan WoonFriesland ter beschikking gesteld. Buurblok BV is eigenaar van de woningen van de tien woningen en voorziet in EPV monitoring, beheer en onderhoud van het geheel, zowel in uitvoering als financieel. Het leasebedrag dat WoonFriesland maximaal betaalt per woning aan eigenaar is beperkt tot een bedrag onder de tweede aftoppingsgrens van de huurtoeslag (€ 678,66 in 2021) vermeerderd met de EPV-inkomsten

Deze woningen worden door WoonFriesland verhuurd aan:

  • huishoudens waarvan het huishoudinkomen niet hoger is dan de inkomensgrens, bedoeld in artikel 1 van de Woningwet, en/ of

  • categorieën van personen als bedoeld in artikel 57 Woningwet, en

  • tegen een huurprijs van ten hoogste het in artikel 20, tweede lid sub b Wet op de huurtoeslag genoemde bedrag.

WoonFriesland verzorgt de diensten voor de bedrijfsvoering en administratie in het kader van deze verhuur.

Aanvang en looptijd van de opdracht

De werkzaamheden vangen aan bij oplevering van de woongelegenheid, gepland in oktober 2021, of zoveel eerder als mogelijk, maar niet later dan 31 december 2021. WoonFriesland gaat met Buurblok BV een overeenkomst aan voor minstens 10 jaar.

Afloop van de werkzaamheden

Na afloop van de overeenkomst van 10 jaar kan WoonFriesland de overeenkomst beëindigen en de woningen in verhuurde staat opleveren, waarbij de woningeigenaar zich committeert aan ‘goed verhuurderschap’ conform sociale huurnormen.

Reageren

Na 8 april 2021 geeft de gemeente een verklaring conform bijlage 11 Regeling toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015 af. Deze verklaring geeft Stichting WoonFriesland aan de Minister voordat er toestemming kan worden verleend. Deze bekendmaking is bedoeld om na te gaan of er anderen dan Stichting WoonFriesland de genoemde werkzaamheden ex artikel 52e, eerste lid sub 1, 2 en 3 wensen te verrichten. Zijn er anderen die dit willen, dan wordt dit in de verklaring van de gemeente opgenomen.

U kunt tot 8 april 2021 uw voornemen schriftelijk kenbaar maken. Stuur uw brief naar:

Gemeente Leeuwarden

T.a.v. College van B&W

Postbus 21000

8900 JA Leeuwarden

Reageren per mail kan ook naar gemeente@leeuwarden.nl Wilt u daarbij het Z233402-2021 noemen?

Wilt u mondeling reageren? Dan kunt u daarvoor een afspraak maken met het cluster wonen via telefoonnummer 14 058. Wij adviseren u om praktische redenen uiterlijk op 25 maart 2021 te bellen voor een afspraak, zodat u het risico op termijnoverschrijding voorkomt. Van mondelinge zienswijzen wordt een verslag gemaakt. Heeft u nog vragen? Neemt u dan gerust contact op met Remco Deelstra (058-233 8804) of stuur een mail naar wonen@leeuwarden.nl.

Naar boven