Kennisgeving Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha) ontwerpbesluit fase 3: werkplan, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 19 maart 2021 tot en met donderdag 29 april 2021 liggen voor het project ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’ het ontwerpbesluit en de onderliggende stukken voor een werkplan ter inzage. Iedereen kan gedurende deze termijn op het ontwerpbesluit reageren door het indienen van een zienswijze.

Wat gaat er gebeuren?

TenneT TSO B.V. is bezig met de aanleg van een ondergrondse hoogspanningsverbinding vanaf de windenergiegebieden Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) op zee naar het bestaande 380 kV-hoogspanningsstation Beverwijk, inclusief de bouw van een nieuw transformatorstation aan de Zeestraat in Beverwijk. Dit project wordt hierna aangeduid als ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’. Het project wordt in de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen gerealiseerd.

Waarom is dit project nodig?

Door het gebruik van olie, kolen en aardgas warmt de aarde op en verandert ons klimaat. Om dit tegen te gaan, stapt Nederland over op schone energie uit wind, zon en aardwarmte. Voor deze overstap zijn aanpassingen aan ons elektriciteitsnet nodig. Daarom legt overheidsbedrijf TenneT een hoogspanningsverbinding aan tussen wind­parken op de Noordzee en de kust van Noord-Holland. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat bepaalt waar het tracé van dit net mag komen en waar het net op zee aansluit op het hoogspanningsnet op land.

Hoe gaat de besluitvorming?

Voor de besluitvorming over een net op zee moet een inpassingsplan worden gemaakt. Het inpassingsplan en een aantal andere besluiten die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure, de zogenoemde rijkscoördinatieregeling. De Minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert deze procedure. Gemeenten, provincie(s), omwonenden en andere belanghebbenden worden nauw betrokken bij de besluitvormingsprocedure.

Welke stappen zijn doorlopen?

Om dit project mogelijk te maken is op 14 april 2019 een inpassingsplan vastgesteld door de Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ook zijn onder de rijkscoördinatieregeling (in fase 1) verschillende vergunningen verleend: Omgevingsvergunningen, Watervergunningen, een vergunning en ontheffing Wet Natuurbescherming, een Spoorwegvergunning, een ontheffing Provinciale Verordening grondwaterbescherming en een ontheffing Provinciale Verordening aardkundige monumenten. Na de uitspraak van de Raad van State van 13 mei 2020 zijn het inpassingsplan en vergunningen onherroeppelijk geworden. Hiermee kan het project worden gerealiseerd.

In fase 2 zijn voor enkele vergunningen wijzigingen doorgevoerd.

Wat gebeurt er in fase 3?

In de verleende Watervergunning van Net op Zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha) zijn voorschriften opgenomen waarin staat dat voor een aantal onderwerpen nog werkplannen ingediend moeten worden die de goedkeuring van de waterbeheerder behoeven. Deze kennisgeving betreft één ontwerpbesluit, waaraan een bij de waterbeheerder ingediend werkplan ‘primaire duinwaterkering 1.0’ met betrekking tot de vier onderzeese 220 kV-elektriciteitskabels naar de kust alsmede de 66 kV-interlink kabel tussen de twee platforms op zee ten grondslag ligt.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het ontwerpbesluit en de andere onderliggende stukken van 19 maart 2021 tot en met 29 april 2021 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken op locatie:

  • Gemeente Beverwijk, Stationsplein 48, 1948 LC Beverwijk.

  • Informatiecentrum TenneT, Zeestraat 250, 1949 AG Beverwijk.

U kunt alleen de stukken inzien als u van tevoren telefonisch een afspraak heeft gemaakt.

(Digitale) informatiebijeenkomst

Heeft u vragen over het ontwerpbesluit, het werkplan of aandachtspunten voor de uitwerking daarvan? Er wordt door TenneT TSO B.V. op dinsdagavond 30 maart 2021 en woensdagavond 31 maart 2021 een algemene informatiebijeenkomst over het werkplan georganiseerd. Tijdens deze (digitale) informatiebijeenkomsten wordt een korte presentatie gegeven en u kunt vragen stellen. U kunt zich aanmelden via infocentrumwijkaanzee@tennet.eu. Wij stellen het op prijs als u uw vragen van tevoren doorgeeft.

Bewoners, betrokkenen en andere geïnteresseerden worden over deze informatiebijeenkomsten ook via andere berichtgeving op de hoogte gesteld en in de mogelijkheid gesteld zich aan te melden.

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. In een zienswijze laat u weten wat u vindt van het ontwerpbesluit. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in het ontwerpbesluit?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u aangeven hoe?

  • Zijn er andere zaken die u naar voren wilt brengen?

We stellen het op prijs als u aangeeft op welk deel van het ontwerpbesluit of de onderliggende stukken u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

Voor belanghebbenden kan het indienen van een zienswijze belangrijk zijn voor mogelijke vervolgstappen: alleen als u een zienswijze op het ontwerp van een besluit heeft ingediend, kunt u later tegen dat besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

U kunt een zienswijze indienen van 19 maart 2021 tot en met 29 april 2021. Dat kan op verschillende manieren:

Bij voorkeur digitaal via het reactieformulier op www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en (west Alpha)’. U krijgt dan een brief ter ontvangstbevestiging. U kunt niet reageren per e-mail.

Per post door een brief te sturen naar:

Bureau Energieprojecten

Inspraakpunt NOZ HKN/HKWA fase 3

Postbus 142

2270 AC Voorburg

Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

Voor het opnemen van mondelinge zienswijzen kunt u ook op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur bellen met Bureau Energieprojecten via telefoonnummer 070 379 89 79.

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens en gebruiken deze alleen voor het doel waarvoor u ze heeft achtergelaten. Ook bewaren wij uw gegevens niet langer dan nodig is. U vindt meer informatie over het privacybeleid op www.bureau-energieprojecten.nl.

Wat is de verdere procedure?

De ontvangen zienswijzen, reacties en adviezen worden betrokken bij het vaststellen van het definitieve besluit.

Het definitieve werkplan en het definitieve besluit worden vervolgens ter inzage gelegd. Dit wordt aangekondigd in onder andere de Staatscourant, in huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl. Op dat moment start de beroepstermijn.

Voorbereiding Net op zee Hollandse Kust (west Beta)

Voor het project Net op zee Hollandse Kust (west Beta) worden het ontwerpinpassingsplan en de ontwerpbesluiten naar verwachting eind mei ter inzage gelegd. Dat project betreft de ondergrondse hoogspanningsverbinding vanaf het windenergiegebied Hollandse Kust (west Beta) op zee naar het nieuw te bouwen transformatorstation aan de Zeestraat in Beverwijk. Voor de terinzagelegging van de ontwerpbesluiten zal een aparte kennisgeving worden gepubliceerd.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’ en alle bijbehorende stukken vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen via telefoonnummer 070 379 89 79.

Naar boven