Gewijzigde vaststelling bestemmingsplannen Fietsverbinding en watermaatregelen Heuvelland-Parkstad Voerendaal 1 en 2

Logo Voerendaal

Burgemeester en wethouders van Voerendaal maken op grond van het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad op 11 februari 2021 de bestemmingsplannen Fietsverbinding en watermaatregelen Heuvelland-Parkstad Voerendaal 1 en 2 gewijzigd heeft vastgesteld.

 

\ Wijzigingen

De vastgestelde bestemmingsplannen zijn ten opzichte van de ontwerpbestemmingsplannen op onderdelen gewijzigd. Deze wijzigingen hebben betrekking op de verbeelding, toelichting en regels ten gevolge van ingediende zienswijzen en ambtshalve wijzigingen om onvolkomenheden in het plan te corrigeren.

Daarnaast is in de toelichting een aanvullende onderbouwing op noodzaak, tracékeuze en ruimtebeslag opgenomen.

In het bestemmingsplan ‘Fietsverbinding en watermaatregelen Heuvelland-Parkstad Voerendaal 1’ maakt het in het ontwerp opgenomen struinpad naast de fietsverbinding tussen Ubachsberg en Wijlre geen deel meer uit van het ontwerp en wordt dus ook niet ingericht. Verder is de bestemming ‘Water’ voor de waterloop Lange Gracht veranderd in bestemming ‘Verkeer’, in combinatie met dubbel-bestemming ‘Waterstaat – beschermingszone water’.

Voor een compleet overzicht van alle aangebrachte wijzigingen wordt verwezen naar de nota van zienswijzen en ambtshalve wijzigingen, die als bijlage bij de toelichting van de bestemmingsplannen is opgenomen.

 

\ Fietsverbinding en watermaatregelen

De samenwerkende gemeenten Voerendaal, Gulpen-Wittem en Heerlen, het Waterschap Limburg en de provincie Limburg willen een veiligere, vrij liggende fietsverbinding realiseren vanuit het Heuvelland naar Parkstad (en vice versa) voor woon-werk, school-thuis én toeristisch-recreatief fietsverkeer. De aanleg van de fietsverbinding wordt gecombineerd met het klimaatbestendiger inrichten van de omgeving van de fietsverbinding, volgens het programma ‘Water in Balans’.

De daartoe noodzakelijke aanpassingen van de bestemmingsplannen zijn opgedeeld in separate bestemmingsplannen voor de 3 gemeenten.

 

In het buitengebied van de gemeente Voerendaal liggen twee tracés van het fietspad.

Het bestemmingsplan ‘Fietsverbinding en watermaatregelen Heuvelland-Parkstad Voerendaal 1’ heeft betrekking op het tracé langs de Vrakelbergerweg dat start bij de Ribbelheideweg tot aan de Mingersborgerweg (ten zuiden van Ubachsberg). Bij dit tracé wordt tevens een nieuwe waterbuffer aan de oostzijde van de Ribbelheideweg aangelegd.

 

Het bestemmingsplan ‘Fietsverbinding en watermaatregelen Heuvelland-Parkstad Voerendaal 2’ ziet op het fietspad dat wordt aangelegd ten oosten van de kern Ubachsberg langs de Daelsweg richting Heerlen en dat eindigt ten westen van de Rijksweg A76.

\ Ter inzage

De gewijzigd vastgestelde bestemmingsplannen en de daarbij behorende stukken liggen met ingang van 13 maart tot en met 23 april 2021 voor iedereen tijdens de openingstijden - enkel op afspraak - ter inzage bij het Klantcontactcentrum van de gemeente Voerendaal, Raadhuisplein 1. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen op werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur, behalve op vrijdagmiddag, naar telefoonnummer 045- 575 33 99.

 

De bestemmingsplannen zijn tevens elektronisch te raadplegen via de website www.ruimtelijkeplannen.nl.

Het bestemmingsplan Voerendaal 1 (Vrakelbergerweg) heeft identificatienummer:

NL.IMRO.0986.FietsverbVrakelbwg-VG01.

Het bestemmingsplan Voerendaal 2 (Daelsweg) heeft identificatienummer: NL.IMRO.0986.FietsverbDaelsweg-VG01.

 

De bestemmingsplannen voor het realiseren voor de andere delen van het tracé liggen bij respectievelijk de gemeente Gulpen-Wittem en gemeente Heerlen ter inzage.

\ Beroep

Tijdens de inzagetermijn kan beroep tegen de vastgestelde bestemmingsplannen worden ingediend bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State

 

  • 1.

    door belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpbestemmingsplan;

  • 2.

    door belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest hun zienswijzen bij de gemeenteraad in te dienen (art. 3.11 lid 1 sub d Wro);

  • 3.

    door belanghebbenden voor zover het beroep is gericht tegen wijzigingen die bij de vaststelling van de bestemmingsplannen zijn aangebracht ten aanzien van de ontwerpbestemmingsplannen.

Een beroepschrift moet binnen bovengenoemde termijn worden ingediend bij de Afdeling

bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

\ Inwerkingtreding bestemmingsplannen

De besluiten tot vaststelling van de bestemmingsplannen treden in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, tenzij binnen deze termijn - naast het indienen van beroep - een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de voorzieningenrechter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. 

Voerendaal, 12 maart 2021

Burgemeester en wethouders van de gemeente Voerendaal

Naar boven