Besluit van de Staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst van 21 februari 2021, nr. 2021-0000031623, houdende instelling van de Commissie doorstroomvennootschappen

De Staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst en de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;

Gelet op artikel 6, eerste lid, van de Kaderwet adviescolleges, artikel 2, eerste lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies, en in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad;

Besluit:

Artikel 1 Begripsbepalingen

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. ministerie:

het Ministerie van Financiën;

b. Staatssecretaris:

de Staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst;

c. commissie:

de commissie, bedoeld in artikel 2.

Artikel 2 Instelling

Er is een Commissie doorstroomvennootschappen.

Artikel 3 Taak

  • 1. De commissie heeft tot taak om vanuit haar deskundigheid onderzoek te doen naar het fenomeen doorstroomvennootschappen in al zijn aspecten en te adviseren over beleidsopties naar aanleiding van dit onderzoek.

  • 2. Naar aanleiding van de bevindingen en conclusies is de commissie bevoegd aanbevelingen te doen.

  • 3. De commissie rapporteert over haar bevindingen (gepland de eerste helft van 2021).

Artikel 4 Werkwijze

De commissie verantwoordt haar werkwijze in het eindrapport.

Artikel 5 Secretariaat

De Staatssecretaris voorziet in het secretariaat van de commissie.

Artikel 6 Vergoeding

De leden van de commissie, voor zover niet vallend onder de uitzondering van artikel 2, derde lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies, dan wel werkzaam voor het Rijk, ontvangen een vaste vergoeding per maand, gebaseerd op salarisschaal 18, trede 10, van de CAO-Rijk. De arbeidsduurfactor is 4/36.

Artikel 7 Openbaarmaking commissie

Rapporten, notities, verslagen, adviezen en andere producten die door of namens de commissie worden vervaardigd of vergaard, worden niet door de commissie openbaar gemaakt, maar uitsluitend aan de Staatssecretaris uitgebracht of overgedragen.

Artikel 8 Archiefbescheiden

De commissie draagt zo spoedig mogelijk na afloop van haar werkzaamheden de bescheiden betreffende die werkzaamheden over aan het archief van het ministerie.

Artikel 9 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 12 februari 2021. Dit besluit vervalt met ingang van de dag na de datum waarop de commissie haar eindrapport heeft opgeleverd.

Artikel 10 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit Commissie doorstroomvennootschappen.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en in afschrift worden gezonden aan betrokkenen.

De Staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst, J.A. Vijlbrief

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops

TOELICHTING

Dit besluit heeft tot doel de instelling van de Commissie doorstroomvennootschappen. Aanleiding tot het instellen van deze commissie is het verzoek van de Tweede Kamerleden de heer Omtzigt (CDA) en de heer Van Weyenberg (D66) tijdens het plenaire debat over het – inmiddels tot wet verheven – wetsvoorstel Fiscale Verzamelwet 2020 op 8 september 20201 om als vervolg op de werkzaamheden van de Commissie Belastingheffing multinationals een onafhankelijke commissie in te stellen die zich gaat buigen over zogeheten doorstroomvennootschappen.

De commissie krijgt de opdracht om onderzoek te doen naar het fenomeen doorstroomvennootschappen in al zijn aspecten en te adviseren over beleidsopties naar aanleiding van dit onderzoek. Om deze adviesvraag te kunnen beantwoorden wordt aan de commissie een lijst met onderwerpen meegegeven die nader kunnen worden onderzocht:

  • Welke invulling van het begrip doorstroomvennootschap wordt gehanteerd?

  • Wat is de aard, oorzaak en omvang van het gebruik van doorstroomvennootschappen?

  • Wat is de invloed van doorstroomvennootschappen op de economie, waaronder op de werkgelegenheid?

  • Welke soort werkgelegenheid is hiermee gemoeid?

  • Hoeveel belasting dragen doorstroomvennootschappen in Nederland af en hoe staat dit in verhouding tot hun bijdrage aan de reële economie?

  • Wat is de rol van de fiscaliteit bij deze problematiek?

  • Wat is de impact van ons verdragennetwerk (niet zijnde belastingverdragen, maar bijvoorbeeld investeringsverdragen) op de afweging van bedrijven om gebruik te maken van een doorstroomvennootschap in Nederland?

  • Welke invloed zullen de bronbelasting op renten, royalty's en de aangekondigde bronbelasting op dividenden hebben op de doorstroomvennootschappen?

  • Wat is de rol van tussenpersonen (zoals trustkantoren en adviseurs)?

  • Welke invloed hebben de recente aanscherpingen van de Wet toezicht trustkantoren en de aangekondigde aanscherpingen van die wet op doorstroomvennootschappen? Zijn er nadere maatregelen nodig op het terrein van dienstverlening aan doorstroomvennootschappen (toezegging aan het lid Omtzigt (CDA)).2

  • Wat is de samenhang tussen witwassen en belastingontwijking (motie Snels/Groothuizen)?3

  • Waarom speelt het gebruik van doorstroomvennootschappen juist zo in Nederland? Hoe gaan andere landen met deze problematiek om?

  • Wat is de invloed van Europeesrechtelijke en internationale ontwikkelingen op het bestaan van doorstroomvennootschappen?

  • Is het gebruik van doorstroomvennootschappen (on)wenselijk?

  • Welke fiscale en niet-fiscale beleidsopties zijn er om ongewenst gebruik van doorstroomvennootschappen te bestrijden?

Beoogd is dat de commissie vóór het zomerreces met concrete voorstellen komt. De commissie zal alle betrokken stukken overdragen aan de Staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst. De Staatssecretaris zal met het oog op artikel 9 van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) zorgdragen voor het openbaar maken van het uitgebrachte advies binnen de daarvoor in artikel 9 Wob gestelde regels.

In lijn met de wens van de Tweede Kamer en gelet op de specifieke taakopdracht is bij de samenstelling van de commissie gezocht naar deskundigen uit verschillende beroepsgroepen die elk vanuit hun eigen expertise bij kunnen dragen aan het werk van de commissie.

Voor de vormgeving en de inrichting van de commissie is voor het overige aangesloten bij de Leidraad instellen externe commissies. De grondslag voor de vergoeding is de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies en het mede daarop gebaseerde instellingsbesluit voor de commissie.

De Staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst, J.A. Vijlbrief


X Noot
1

Kamerstukken II 2019/20, 35 437, nr. 98-25, blz. 10.

X Noot
2

Plenaire behandeling Pakket Belastingplan 2021, 11 november 2020, ongecorrigeerd stenogram, p. 50.

X Noot
3

Kamerstukken II 2019/20, 31 477, nr. 46.

Naar boven