Besluit van 3 maart 2021, nr. 2021000352, tot wijziging van het Instellingsbesluit Adviescollege toetsing regeldruk in verband met verlenging van de termijn van het college

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 26 februari 2021, nr. 20315836 / WJZ, handelend in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad;

Gelet op artikel 5, eerste lid, van de Kaderwet Adviescolleges;

Hebben goedgevonden en verstaan:

ARTIKEL I

In artikel 8 van het Instellingsbesluit Adviescollege toetsing regeldruk wordt ‘1 juni 2021’ vervangen door ‘1 december 2022’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatscourant zal worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 3 maart 2021

Willem Alexander

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

NOTA VAN TOELICHTING

Het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) is per 1 juli 2017 ingesteld met als kerntaak de toetsing van voorgenomen regelgeving op regeldruk. Het ATR is in 2020 geëvalueerd. Uit de evaluatie blijkt dat het ATR aan de criteria van de evaluatie heeft voldaan ten aanzien van zijn kerntaak. Volgens de evaluatie is ‘brede consensus geconstateerd dat een onafhankelijk adviescollege bijdraagt aan een hogere kwaliteit van wetgevingsdossiers, voor wat betreft de regeldruk.’ Zonder ATR zou de kwaliteit van wetgevingsdossiers volgens de respondenten lager zijn voor wat betreft de regeldruk.

Als zodanig vormt ATR een belangrijk onderdeel van het regeldrukbeleid. Naast regeldruk is betere uitvoerbaarheid van wet- en regelgeving een hoofdthema in het kabinetsbeleid, wat ook blijkt uit het rapport Werk aan Uitvoering en de daarbij behorende werkagenda.

In het instellingsbesluit is bepaald dat de termijn van het ATR afloopt op 1 juni 2021. Aangezien dit tijdstip dichtbij de verkiezingen van 17 maart 2021 ligt, en het aan een volgend kabinet is om een taakopdracht goed af te wegen, wordt deze termijn verlengd met 1,5 jaar tot 1 december 2022.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

Naar boven