Regeling houdende wijziging van de Verkeersregeling Defensie

18 februari 2021

Nr.: BS2021002317

De Minister van Defensie,

Gelet op artikel 44 van de Grondwet en artikel 4, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994,

Besluit:

ARTIKEL I

De Verkeersregeling Defensie wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 36, vierde lid, wordt ‘militair’ vervangen door ‘civiel’.

B

In artikel 37, tweede lid, onderdeel b, wordt ‘rijinstructeur’ vervangen door ‘instructeur’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 18 februari 2021

De Minister van Defensie, A.Th.B. Bijleveld-Schouten

TOELICHTING

In het kader van het effectiever benutten van beschikbare rijopleidingscapaciteit en het implementeren van onderwijsvernieuwing bij het Opleidings- en Trainingscentrum Rijden (OTCRij) Defensie wordt de Verkeersregeling Defensie met deze wijzigingsregeling aangepast.

Artikel A

Onder de militaire rijbewijscategorie F vallen bijzondere voertuigen, zoals tanks en andere zware gepantserde voertuigen voor militaire inzet. Voor het rijexamen van deze categorie is het hebben van minimaal een rijbewijs categorie B een toelatingseis op grond van artikel 37, vierde lid, Verkeersregeling Defensie.

Het militair rijbewijs categorie B bestaat uit een theorie- en praktijkexamen, gelijk aan het theorie- en praktijkexamen voor een civiel rijbewijs categorie B, en een praktijkexamen in verband met militaire aanvullende eisen (zie ook aanvullende eisen van artikel 36, eerste lid). Onder de militaire aanvullende eisen vallen bijvoorbeeld het rijden op onverhard terrein en gidsen, het rijden met nachtzichtapparatuur en het voertuig onder alle omstandigheden inzetbaar houden.

De militaire aanvullende eisen maken onderdeel uit van alle militaire rijbewijzen; ook zijn deze dus onderdeel van het opleidingsprogramma voor het rijexamen voor het militair rijbewijs categorie F. De toelatingseis van het hebben van een militair rijbewijs categorie B wordt met deze wijziging omgezet naar het hebben van een civiel rijbewijs categorie B om een doublure inzake militaire aanvullende eisen in de rijopleidingen te voorkomen.

Artikel B

In artikel 37, tweede lid, Verkeersregeling Defensie is het bijbrengen, behouden en verbeteren van kennis en vaardigheden voor het besturen, bedienen of beheren van een defensievoertuig bewust in drie categorieën opgedeeld naar mate van de intensiteit daarvan.

  • Bijscholing is het door een rijinstructeur bijbrengen van aanvullende kennis en vaardigheden voor het besturen, het bedienen en of het beheren van een andere type motorrijtuig en of aanhangwagen uit dezelfde (militaire) rijbewijscategorie, dat leidt tot een aantekening op de bevoegdhedenkaart van het militaire rijbewijs en of een registratie in het personeelssysteem.

  • Het betreft scholing door een instructeur als het ziet op het verkrijgen van aanvullende vaardigheden voor eenzelfde type motorrijtuig uit dezelfde rijbewijscategorie, een bergingsmiddel of mobiel arbeidsmiddel.

  • Familiarisatie wordt verzorgd door een ter zake kundige collega-bestuurder en betreft uitleg over het rijden met een vergelijkbaar voertuig. Bijvoorbeeld bij een nieuwe model waar bepaalde schakelaars op een andere positie zitten.

Scholing wordt uitgevoerd door een instructeur. Per abuis staat hier ‘rijinstructeur’ in plaats van ‘instructeur’ door het overnemen van delen uit de Verkeersregeling 2015. Het gevolg van deze verschrijving is dat, als er een scholing wordt genoemd in interne regelgeving van Defensie inzake rijvaardigheid en rijbevoegdheid deze ook uitgevoerd moet worden door een rijinstructeur.

Deze regeling treedt na bekendmaking in werking. Dit is wenselijk in verband met een soepele uitvoering van de beoogde onderwijsvernieuwing. Met gebruikmaking van de uitzonderingsmogelijkheid die Aanwijzing 4.17, vijfde lid, onder a, van de Aanwijzingen voor de regelgeving daarvoor biedt, wordt afgeweken van het stelsel van vaste verandermomenten.

Deze wijziging heeft geen financiële of administratieve gevolgen.

De Minister van Defensie, A.Th.B. Bijleveld-Schouten

Naar boven