Gemeente Maastricht, bekendmaking van de tervisielegging van het vastgestelde bestemmingsplan ’Lourdesplein’

Logo Maastricht

Burgemeester en wethouders van Maastricht maken bekend dat het bestemmingsplan “Lourdesplein” is vastgesteld bij besluit van de raad der gemeente Maastricht d.d. 9 februari 2021. Ten opzichte van het ontwerp hebben wijzigingen plaatsgevonden. Er is geen exploitatieplan vastgesteld omdat het kostenverhaal anderszins is geregeld.

Over het bestemmingsplan

Het bestemmingsplan vormt het juridisch/planologisch kader ten behoeve van het realiseren van maximaal 31 grondgebonden en gestapelde woningen in het gebied van de voormalige jongensschool met gymzaal in de nabijheid van het Lourdesplein in de wijk Wittevrouwenveld/Maastricht-Oost. De voormalige school met gymzaal is een gemeentelijk monument en als onderdeel van dit plan zal dit gebouw worden geherstructureerd tot een woongebouw. Het plan bevat tevens een wijzigingsbevoegdheid waarmee enige flexibiliteit is ingebouwd voor het vervangen van twee woningen ten behoeve van een toekomstige dienstverlenende, kantoor- of maatschappelijke functie in het geval de markt of de omgeving daarom vraagt.

Essentie van de wijzigingen;

Het plan is ten opzichte van het ontwerp onder andere op de volgende punten gewijzigd:

  • 1.

    Het bouwvlak op de verbeelding is zodanig aangepast dat binnen de zone van 5 meter van de tunnelteen van de Koning Willem Alexander-tunnel de gebiedsaanduiding ‘vrijwaringszone - tunnel’ wordt opgenomen.

  • 2.

    De verbeelding is ook aangepast door het wegvallen van de liften bij de appartementengebouwen uit beide bouwvlakken waarvoor reguliere liften voor in de plaats komen met een uitloop van 3600 mm en een dakopbouw van 500 mm. En bij de hoekkavel aan de Burgemeester van Oppenstraat wordt de rooilijn van de achtergevel in een rechte lijn doorgezet naar de erfgrens.

  • 3.

    In de bestemming ‘wonen’ in de planregels is de voorwaardelijk verplichting opgenomen dat voor de bouw wordt voldaan aan de Nederlandse SBR-richtlijn “Meet- en beoordelingsrichtlijnen voor trillingen”, Deel B, Hinder voor personen in gebouwen en GWR-richtlijn (laagfrequent geluid).

  • 4.

    In de toelichting, paragraaf 5.9 ‘Overige milieuhinder’ onder ‘trillingshinder’ wordt nader ingegaan op het onderzoek dat verricht zal worden in het kader van de beoordeling van de omgevingsvergunningen en de relatie met de voorwaardelijke verplichting.

Voor een compleet overzicht verwijzen wij u naar de lijst van wijzigingen behorende bij het raadsvoorstel- en besluit d.d. 9 februari 2021.

Over het besluit Hogere Waarde(n) Wet Geluidhinder

Het plan is getoetst aan de uitgangspunten en normstelling uit de Wgh omdat het plangebied binnen de geluidzone van de Parklaan (Groene Loper) ligt. Ten behoeve van de bouw van 10 woningen (8 appartementen en 2 grondgebonden woningen) aan de Parklaan te Maastricht, zijn op 19 oktober 2020 hogere waarden ingevolge de Wet geluidhinder vastgesteld. Het besluit is bekend met referentienummer besluit 2020-18199. De vaststelling van de hogere waarde is bekendgemaakt in het Gemeenteblad op 28 oktober 2020, publicatienummer 279880 en als volgt op te vragen: https://www.officielebekendmakingen.nl/

Inzien:

Met ingang van donderdag 4 maart 2021 tot en met donderdag 15 april 2021 liggen het vaststellingsbesluit met de bijbehorende stukken ter inzage aan het GemeenteLoket, Mosae Forum 10, Maastricht.

Het digitale plan is te raadplegen op de landelijke website:

www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0935.bpLourdesplein-vg01

Vanwege Corona-maatregelen is het GemeenteLoket beperkt toegankelijk. Wij adviseren u daarom de stukken online in te zien. Kom alleen naar het GemeenteLoket als online inzien van de stukken voor u niet mogelijk is. Maak dan wel eerst een afspraak. Dat kan digitaal via https://gemeentemaastricht.nl/bouwen-en-verbouwen/inzage-bestemmingsplan of telefonisch via 14 043.

Beroepsmogelijkheid

Binnen zes weken na de dag waarop het besluit ter inzage is gelegd – van vrijdag 5 maart tot en met donderdag 15 april- kunnen uitsluitend belanghebbenden beroep instellen die:

  • 1.

    tijdig hun zienswijzen bij de gemeenteraad hebben kenbaar gemaakt;

  • 2.

    redelijkerwijs niet kunnen worden verweten dat zij niet tijdig hun zienswijze bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht;

  • 3.

    bedenkingen hebben tegen de wijzigingen, welke bij de vaststelling van het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerp zijn aangebracht.

U kunt uw beroepschrift voorzien van naam en adres van de indiener, de dagtekening, ondertekening en een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep, indienen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State op een van de volgende wijzen:

Meer informatie over het indienen van beroep of voorlopige voorziening treft u aan op de volgende website: https://www.raadvanstate.nl/bestuursrechtspraak/hoger-beroep/

Inwerkingtreding

De dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, treedt het bestemmingsplan in werking, tenzij binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend. Dan treedt het besluit niet in werking totdat op dat verzoek is beslist.

Maastricht, 3 maart 2021

Burgemeester en wethouders van Maastricht,

Namens deze:

De secreatris, R.E.C. Kleijnen

De Burgemeester, J.M. Penn-te Strake

Naar boven