Omgevingsvisie Zuidplas

Logo Zuidplas

Omgevingsvisie Zuidplas

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 3 februari 2021 het ontwerp voor de omgevingsvisie Zuidplas vrijgegeven voor ter inzagelegging.

 

Ontwerp omgevingsvisie Zuidplas 2040 In de ontwerp-omgevingsvisie beschrijven we wat voor gemeente we in de toekomst graag willen zijn. De omgevingsvisie geeft de gewenste ontwikkeling weer van de omgeving waarin we wonen, werken en onze vrije tijd doorbrengen. Het ontwerp van de omgevingsvisie voor Zuidplas is de eerste stap van de invoering van de landelijke Omgevingswet, die naar alle waarschijnlijkheid in 2022 in werking treedt. Binnen de wetten die nu gelden vervangt de definitieve versie van de omgevingsvisie de Structuurvisie Zuidplas 2030.

De omgevingsvisie is gemaakt volgens de regels van de Omgevingswet. Het is een brede visie die zich richt op de hele fysieke leefomgeving en het totaal van de verschillende opgaven en ambities voor de gemeente. De Omgevingswet gaat, vooralsnog, in op 1 januari 2022. De omgevingsvisie van Zuidplas wordt in 2021 vastgesteld door de gemeenteraad. De omgevingsvisie is daarom juridisch gezien nog een structuurvisie volgens de huidige Wet ruimtelijke ordening.

Een structuurvisie en een omgevingsvisie doorlopen dezelfde procedure. Op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt, worden structuurvisies van rechtswege omgevingsvisies.

 

Inzien van de stukkenDe ontwerp omgevingsvisie met de daarbij behorende verbeelding en bijlagen ligt met ingang van donderdag 4 maart 2021 gedurende zes weken (tot en met 8 april 2021) ter inzage. De stukken zijn in deze periode digitaal te raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl (vul bij ID in: NL.IMRO.1892.SvOmvisieZuidplas-Ow01). Op de website van gemeente Zuidplas (www.zuidplas.nl/omgevingswet) is het plan tevens als pdf-bestand in te zien. Bovendien is de ontwerp omgevingsvisie tijdens openingstijden in te zien in het gemeentehuis van de gemeente Zuidplas, Raadhuisplein 1 te Nieuwerkerk aan den IJssel. Kijk daarvoor op www.zuidplas.nl/openingstijden-en-contact of bel 0180-330300.

 

InformatieavondOp 11 maart wordt in de avonduren een digitale bijeenkomst gehouden, waar aan de hand van een presentatie vragen gesteld kunnen worden via de chat. Aanmelden kan via www.zuidplas.nl/omgevingswet. Telefonisch vragen stellen kan ook. Neemt u dan contact op met gemeente Zuidplas, Programmamanager Erika Simonse via (0180) 330 300.

 

Reageren op de stukken Gedurende de inzagetermijn kunnen belanghebbenden schriftelijk of mondeling zienswijzen op de ontwerp omgevingsvisie naar voren brengen. Via omgevingswet@zuidplas.nl kunnen belanghebbenden digitaal een zienswijze indienen. Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zuidplas, Postbus 100, 2910 AC Nieuwerkerk aan den IJssel, onder vermelding van “zienswijze ontwerp Omgevingsvisie”.

 

Hoe gaat het nu verder? Reageert u op de omgevingsvisie? Dan ontvangt u later een nota waarin alle binnengekomen zienswijzen zijn samengevat en beantwoord. Deze Nota zienswijzen en de definitieve omgevingsvisie Zuidplas 2040 worden daarna, naar verwachting medio 2021, aan de gemeenteraad aangeboden ter vaststelling.

De wettelijke procedure eindigt na de vaststelling van de omgevingsvisie. Tegen een structuurvisie/omgevingsvisie staat geen beroep open.

 

Vragen? Hebt u vragen over de stukken? Of wilt u meer informatie over bijvoorbeeld de procedure? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer (0180) 330 300. U kunt ook altijd kijken op www.zuidplas.nl.

 

Naar boven