Terinzagelegging Ontwerp Omgevingsvisie Alphen aan den Rijn ’Groene gemeente met lef!’ en bijbehorend PlanMER

Logo Alphen aan den Rijn

Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn maken bekend dat de Ontwerp Omgevingsvisie Alphen aan den Rijn ‘Groene gemeente met lef!’ en bijbehorend planMER van 4 maart tot en met 14 april ter inzage ligt.

Wat is de Omgevingsvisie ‘Groene gemeente met lef!’?

Een omgevingsvisie is een langetermijnvisie op de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving, die elke overheid opstelt in het kader van de Omgevingswet. Deze wet treedt naar verwachting op 1 januari 2022 in werking. Een omgevingsvisie is zelfbindend voor de overheid die hem opstelt. In dit geval betekent dat dat Gemeente Alphen aan den Rijn gehouden kan worden aan de intenties zoals deze zijn geformuleerd in de visie. Voor anderen biedt de visie aanknopingspunten om samen te werken, initiatief te nemen en iets bij te dragen aan de ontwikkeling en het beheer van de gemeente. Maar de visie brengt voor anderen geen verplichtingen met zich mee. De omgevingsvisie ‘Groene gemeente met lef!’ vormt voor het grondgebied van Gemeente Alphen aan den Rijn de leidraad voor de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving en gaat hiermee de nog bestaande structuurvisies in de gemeente vervangen.

Wat is het planMER?

Voor de Ontwerp Omgevingsvisie is een planMER (Milieueffectrapportage) opgesteld, met als doel om het milieubelang een volwaardige rol te geven in de besluitvorming. In het beoordelingskader dat in het planMER is opgenomen zijn met nadruk niet alleen milieuonderwerpen -zoals de naam van het instrument doet vermoeden- maar veel onderwerpen meegenomen die worden beïnvloed door keuzes in de fysieke leefomgeving. Het planMER geeft inzicht in hoe Alphen aan den Rijn er nu voorstaat, wat we kunnen verwachten bij ongewijzigd beleid en wat de effecten zijn van mogelijke nieuwe beleidskeuzes. Het planMER laat op veel punten positieve effecten zien van keuzes zoals voorgesteld in de Ontwerp Omgevingsvisie en geeft aandachtspunten en aanbevelingen (mitigerende maatregelen) voor de verdere uitwerking van deze keuzes om mogelijke risico’s te beperken.

Waar en wanneer kunt u de stukken bekijken?

De Ontwerp Omgevingsvisie en het planMER liggen vanaf donderdag 4 maart 2021 tot en met woensdag 14 april 2021 ter inzage. U kunt de stukken op de volgende manier bekijken:

  • Digitaal via www.alphenaandenrijn.nl/omgevingsvisie en op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl Het planidentificatienummer (ID) is: NL.IMRO.0484.omgevingsvisie-ON01.

  • Op papier bij de informatiebalie van het gemeentehuis, Stadhuisplein 1, Alphen aan den Rijn. Vanwege het coronavirus kunt u het gemeentehuis alleen op afspraak bezoeken. Neemt u hiervoor contact op via telefoonnummer 14 0172.

  • Op dit moment zijn de onderstaande locaties vanwege de coronamaatregelen nog gesloten. Mochten de locaties door aangepaste maatregelen weer geopend worden, dan kunt u ook daar de stukken op papier inzien:

    • -

      Het Dorpshuis van Aarlanderveen, Dorpsstraat 53;

    • -

      De Zwanenburcht in Zwammerdam, Buitendorpstraat 5;

    • -

      Het Oude Raadhuis in Boskoop, Raadhuisplein 1;

    • -

      De Ridderhof in Koudekerk aan den Rijn, Arie Hogenespad 1;

    • -

      De Meester in Hazerswoude Rijndijk Oost, Joseph Haydenlaan 5;

    • -

      Pleyn 68 in Hazerswoude Rijndijk West, Rijndijk 92;

    • -

      De Juffrouw in Hazerswoude Dorp, Dorpsstraat 250;

    • -

      De Tas in Benthuizen, De Dam 3.

Wilt u reageren op de stukken?

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan iedereen op de volgende manieren een zienswijze indienen over de Ontwerp Omgevingsvisie ‘Groene gemeente met lef!’ en het planMER :

  • Schriftelijke zienswijzen kunt u sturen naar de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn, postbus 13, 2400 AA, Alphen aan den Rijn. U kunt uw reactie ook mailen naar omgevingsvisie@alphenaandenrijn.nl.

  • Voor het indienen van een mondelingen zienswijze kunt u een afspraak maken met medewerkers van het projectteam omgevingsvisie via omgevingsvisie@alphenaandenrijn.nl.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Na de periode van terinzagelegging worden de ontvangen zienswijzen beantwoord in een Nota van beantwoording. De Nota van beantwoording wordt vervolgens betrokken bij de vaststelling van de omgevingsvisie ‘Groene gemeente met lef!’ en het bijbehorende planMER. De wettelijke procedure eindigt na de vaststelling van de omgevingsvisie door de gemeenteraad. Tegen een omgevingsvisie staat geen beroep open. Ook tegen het bijbehorende planMER staat geen beroep open.

Informatie- en contactmomenten tijdens de terinzagelegging

Tijdens de terinzagelegging zijn er verschillende momenten waarop u actief uw mening kunt geven of vragen kunt stellen. Kijk voor het hele programma in de bijdrage over de omgevingsvisie verderop in deze Week in Beeld of op www.alphenaandenrijn.nl/omgevingsvisie.

Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn, 3 maart 2021

Naar boven