Ontwerp ‘Omgevingsvisie Nuenen’ gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten

Logo Nuenen, Gerwen en Nederwetten

Ontwerp Omgevingsvisie Nuenen

Op 1 januari 2022 treedt (naar verwachting) de Omgevingswet in werking. De Omgevingswet verplicht gemeenten om een omgevingsvisie op te stellen voor de hele fysieke leefomgeving en haar grondgebied. In de omgevingsvisie voor Nuenen vormen het bestaande beleid voor de fysieke leefomgeving én de gewijzigde en nieuwe ambities samen één integrale visie voor de lange termijn. Gezondheid is daarbij de verbindende factor.

De omgevingsvisie is gebaseerd op onze kernkwaliteiten dorps, gezellig, groen en rustig, op de wensen vanuit de gemeenschap en op alle trends en ontwikkelingen. De Nuenense gemeenschap gaf een duidelijke boodschap mee: “Houd Nuenen zoals het is”. Dat is een pittige opgave gezien trends en ontwikkelingen als duurzaamheid, gezondheid en klimaat, woningbouw en mobiliteit, individualisering en vereenzaming. Deze staan soms op gespannen voet met onze kernkwaliteiten, met elkaar of met de wensen vanuit de gemeenschap. In de omgevingsvisie zochten en vonden we toch de juiste balans.

De omgevingsvisie heeft een hoog abstractieniveau. Dat hoort bij een visie. Toch is er een duidelijke richting. De visie geeft een duidelijke beschrijving van de kernkwaliteiten die Nuenen definiëren. Met die kwaliteiten moeten we rekening houden bij alles wat we ondernemen in de fysieke leefomgeving. De omgevingsvisie bevat op hoofdlijnen de beleidsdoelen voor de fysieke leefomgeving en geeft inzicht in hoe deze met elkaar samenhangen. Deze zijn onderverdeeld in vier hoofdopgaven: 

  • 1.

    hoogwaardige woon- en leefomgeving

  • 2.

    vitale samenleving

  • 3.

    robuust landschap

  • 4.

    Nuenen in Brainport.

De Omgevingswet gaat ervan uit dat we samen met de gemeenschap verantwoordelijk worden voor de fysieke leefomgeving. Samen met onze inwoners, ondernemers, verenigingen, belangengroepen, experts en partners komen we tot een betere visie. Zij kunnen immers, als ervaringsdeskundigen in hun woon-, leef- en werkomgeving, het beste hun wensen en belangen verwoorden en behartigen. De input die we in elke fase kregen, vormt een belangrijke basis voor de omgevingsvisie. De opgehaalde kwaliteiten staan centraal en de wensen komen terug in de opgaven. Participatie had dus écht een meerwaarde in onze omgevingsvisie. Het verslag van het participatietraject is toegevoegd aan de omgevingsvisie. Zo kan iedereen zien met welke input we tot de visie zijn gekomen.

 

Ter inzage

De ontwerp ‘Omgevingsvisie Nuenen’ en alle bijbehorende stukken liggen van 5 maart tot met 15 april 2021 gedurende zes weken voor iedereen ter inzage.

U kunt de ontwerp omgevingsvisie inzien bij de receptie tijdens openingstijden van het gemeentehuis, Jan van Schijnveltlaan 2 te Nuenen.

De omgevingsvisie is in te zien via de volgende link:

https://omgevingsvisie-nuenen.ireporting.nl

Het plan is ook raadpleegbaar via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Klik daarvoor op ‘Plannen zoeken’ en zoek vervolgens op ‘Plannaam of –nummer’. Vul daar de naam van de ontwerp omgevingsvisie in of zoek op plancode: NL.IMRO.0820.SVGgoviNuenen21-C001. De visie kan ook rechtstreeks worden geraadpleegd via de volgende link: https://www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0820.SVGgoviNuenen21-C001

https://www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0820.SVGgoviNuenen21-C001

 

Indienen zienswijze

Binnen de termijn van terinzagelegging kan iedereen een zienswijze indienen op de ontwerp omgevingsvisie. Een schriftelijke zienswijze richt u aan de gemeenteraad van Nuenen, postbus 10.000, 5670 GA Nuenen. U kunt een brief per post of online naar ons sturen. U kunt dat doen via de website https://eloket.nuenen.nl/#/f/2687. Een elektronische brief wordt als een officiële brief in behandeling genomen. Een zienswijze kan ook mondeling kenbaar worden gemaakt. Hiervoor kunt u een afspraak maken met mevrouw J. de Vrees van de afdeling Ontwikkeling en Handhaving (telefoonnummer 040-2631631).

 

Ter informatie

Houdt u er rekening mee dat uw zienswijze over het ontwerpbesluit in beginsel openbaar is. Het is niet mogelijk om een anonieme zienswijze of een zienswijze per e-mail in te dienen.

 

Nuenen, 4 maart 2021

Burgemeester en wethouders van Nuenen c.a.

Naar boven