Regeling van de Minister-President, Minister van Algemene Zaken, en de Minister van Defensie, tevens Minister voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, van 4 maart 2020, nr. 2020-90010, houdende wijziging van de Regeling naslag Wiv 2017 in verband met de mogelijkheid tot het verrichten van naslagen in het kader van het Nationaal Evenement Eurovisie Songfestival 2020

De Minister-President, Minister van Algemene Zaken, en de Minister van Defensie, tevens Minister voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst;

Gelet op artikel 8, tweede lid, onder f, van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017;

Besluiten:

ARTIKEL 1

In de Regeling naslag Wiv 2017 wordt onder vervanging van de punt aan het slot van artikel 2 door een puntkomma een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • k. met betrekking tot personen die voor het Eurovisie Songfestival 2020 worden geaccrediteerd voor de hoofdevenementenlocatie (Ahoy) en die toegang krijgen tot kritieke onderdelen van het evenement: de Minister van Justitie en Veiligheid, of namens deze de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

ARTIKEL 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en vervalt per 1 juni 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister-President, Minister van Algemene Zaken, M. Rutte

De Minister van Defensie, tevens Minister voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, A.Th.B. Bijleveld-Schouten

TOELICHTING

Het Eurovisie Songfestival 2020 (ESF) wordt georganiseerd door Nederland in Rotterdam en zal plaatsvinden op 12 (eerste halve finale), 14 (tweede halve finale) en 16 mei 2020 (finale) in evenementenlocatie Ahoy. Het ESF trekt jaarlijks ongeveer 185 miljoen kijkers en er komen grote aantallen bezoekers naar het evenement in Rotterdam. Het festival is door de Minister van Justitie en Veiligheid aangewezen als Nationaal Evenement. Hiermee wordt het proces van dreigingsinformatie delen, duiden en maatregelen nemen, gestroomlijnd en voorzien van duidelijke normen. Aan het evenement nemen ongeveer 40 landen deel. Naast de halve finales en finale, zullen er 3 repetitieshows plaatsvinden, waarvan 2 met publiek en daarnaast nog 3 shows voor de pers. In totaal 9 shows dus. Tijdens het evenement zullen er allerlei personen geaccrediteerd worden voor hun rol bij het evenement door de European Broadcast Union (EBU). Zo zullen leden van de pers geaccrediteerd worden, delegatieleden, stafleden die werkzaam zijn voor de beveiliging, organisatie, uitzending, catering, etc. van het evenement. Al deze groepen krijgen alleen toegang tot de hoofdevenementenlocatie (Ahoy) via accreditatie. Daarmee gaan deze personen een functie bekleden waarmee zij in een positie kunnen komen waarin zij de nationale veiligheid schade kunnen toebrengen.

Het ESF komt bij een groot internationaal publiek onder de aandacht. De omvang van het evenement en het verwachte aantal bezoekers maken het ESF vanuit het oogpunt van (nationale) veiligheid een belangrijk evenement. Het gaat daarbij om de veiligheid van de bezoekers, deelnemers, hoogwaardigheidsbekleders en andere aanwezigen, maar ook om een ongestoord verloop van het evenement en de live-uitzendingen.

Voor jihadistische personen en groepen vormen publieksevenementen in Nederland gerechtvaardigde doelwitten, omdat dergelijke doelwitten nauw verbonden zijn met wat door jihadisten wordt gezien als de ‘westerse levensstijl’ en ze vormen aantrekkelijke potentiële doelwitten vanwege de aanwezigheid van veel mensen. Deze groepen kunnen het verloop van het Eurovisie Songfestival verstoren door te dreigen met geweld.

Tevens is er de mogelijkheid dat een publieksevenement met een dusdanig bereik over de wereld waarbij diverse hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn wordt aangegrepen door allerlei groeperingen uit rechts-, links-extremistische hoek en of anti-overheidsextremisten om actie te voeren.

Dit leidt tot de noodzaak om de Regeling naslag Wiv 2017 tijdelijk aan te vullen met de mogelijkheid om personen die geaccrediteerd worden voor de hoofdevenementenlocatie (Ahoy) door de EBU en die toegang krijgen tot kritieke onderdelen van het evenement bij de AIVD na te slaan. Er zal geen naslag worden gedaan naar andere personen dan degenen die een accreditatie krijgen. De NCTV ontvangt van de EBU de lijst met personen die geaccrediteerd worden. Het verzoek om naslag wordt gedaan door de Minister van Justitie en Veiligheid of namens deze de NCTV aan de AIVD. Naslag is een zoekslag in de eigen bestanden van de AIVD op verzoek van een externe partij om na te gaan of er ten aanzien van een bepaalde persoon of instantie in de bestanden bij de AIVD relevante (geëvalueerde) gegevens beschikbaar zijn. Bij naslag worden alleen de eigen bestanden van de AIVD geraadpleegd. Naslag levert gegevens op als de AIVD in het verleden in het kader van de uitvoering van hun taken de betrokken persoon, die in casu voor accreditatie in aanmerking wordt gebracht, zijn ‘tegengekomen’ en over de betrokken persoon bij die gelegenheid informatie is vastgelegd. Indien informatie omtrent de nageslagen persoon aanwezig is, zal dit vervolgens aan de NCTV worden medegedeeld. Dit kan leiden tot een negatief advies van de NCTV aan de EBU voor het verlenen van accreditatie. De ten behoeve van de naslag door de NCTV verwerkte persoonsgegevens zullen na de finale op 16 mei worden vernietigd.

Op basis van de huidige gegevens wordt rekening gehouden met naslag van ongeveer 16.000 personen. De AIVD heeft ten behoeve daarvan de benodigde capaciteit beschikbaar.

De ontwerp-regeling is ter toetsing voorgelegd aan het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR). Het ATR deelt de analyse en conclusie dat er geen gevolgen voor de regeldruk zijn.

De Minister-President, Minister van Algemene Zaken, M. Rutte

De Minister van Defensie, tevens Minister voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, A.Th.B. Bijleveld-Schouten

Naar boven