Verkeersbesluit aanleg zebrapaden Oostrikkerstraat en veranderen voorrang versmalling ter hoogte van Langstraat 4 in Leende

Logo Heeze-Leende

 

Besluit

Burgemeester en wethouders besluiten gelet op artikel 18 lid 1d Wegenverkeerswet 1994 en artikel 15 lid 1 Wegenverkeerswet 1994, tot:

de aanleg van een voetgangersoversteek door middel van een zebrapad op de Oostrikkerstraat ter hoogte van huisnummer 24 en 26, Oostrikkerstraat ter hoogte van huisnummer 34 in Leende en de plaatsing van de borden L02f met bijbehorende markering van Bijlage 1 van het RVV 1990. De borden en markering L02f worden geplaatst zoals aangegeven op bijgevoegde situatietekening 1.

het instellen van een verbod voor bestuurders om door te gaan bij nadering van verkeer

uit tegengestelde richting bij een versmalling ter hoogte van Langstraat 4 door middel van de (ver)plaatsing van de borden F05 en F06 van Bijlage 1 van het RVV 1990. De borden F05 en F06 worden geplaatst zoals aangegeven in bijgevoegde situatietekening 2.

 

De betreffende wegen zijn in beheer van de gemeente Heeze-Leende. De politie adviseert positief over dit verkeersbesluit.

 

Overwegingen en motivatie

Volgens artikel 2 van de Wegenverkeerswet zijn de belangrijkste uitgangspunten voor het instellen van de maatregelen:

  • het verzekeren van de verkeersveiligheid;

  • het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

Huidige situatie

Tegelijkertijd met de uitvoeringswerkzaamheden van de rioolvervanging onder de wegen Oostrikkerstraat en Langstraat in Leende vindt een herinrichting plaats. Met bewoners zijn verschillende inloop avonden georganiseerd. Tijdens deze avonden is de wens naar voren gebracht om zebrapaden aan te leggen. Op de Oostrikkerstraat, nabij het zwembad Oostrik en ter hoogte van de bakker.

Daarnaast is de wens geuit om de huidige voorrangsregeling ter hoogte van de versmalling nabij Langstraat 4 om te draaien. Hier moet verkeer vanuit Leende nu voorrang verlenen aan verkeer komend uit Heeze. Dit heeft in de huidige situatie een nadelig gevolg voor zowel de in- als uitkomende fietser. Voor de inkomende fietser omdat de snelheid van het verkeer niet wordt verlaagd en voor de uitkomende fietser omdat het wachtende verkeer het fietspad blokkeert. Voor de veiligheid van de fietser is het daarom gewenst dat verkeer vanuit Leende voorrang heeft ten opzichte van verkeer vanuit Heeze.

Motivatie:

Voetgangersoversteek door middel van een zebrapad op de Oostrikkerstraat

Met het oog op snelheidsremming en attentieverhoging worden op de Oostrikkerstraat in Leende voetgangersoversteken aangelegd door middel van zebrapaden. Hiermee bieden we de voetganger een veilige oversteekmogelijkheid aan. De zebrapaden worden aangelegd op

Oostrikkerstraat ter hoogte van huisnummer 24 en 26 en Oostrikkerstraat ter hoogte van huisnummer 34 in Leende door middel van de plaatsing van de borden L02f met bijbehorende markering van Bijlage 1 van het RVV 1990.

Voorrangsregeling Langstraat 4

Door het omdraaien van de voorrangsregeling ter hoogte van de versmalling nabij Langstraat 4 wordt bereikt dat de doorstroming en veiligheid voor zowel auto- als fietsverkeer wordt verbeterd. Een bijkomend effect is dat het mogelijk een groter snelheid remmend effect van autoverkeer creëert. Dit is zowel voor de in- en uitkomende fietsers van belang. Voor de inkomende fietser is het van belang dat autoverkeer een minder hoge snelheid heeft omdat de fietser na de versmalling moet invoegen op de rijbaan. Voor de uitgaande fietser is het van belang dat autoverkeer een betere doorstroming heeft uit de kern zodat hier het fietspad niet wordt geblokkeerd door wachtende auto’s.

De voorrang wordt ingesteld door middel van het plaatsen van de borden F05 en F06 van Bijlage 1 van het RVV 1990. Met het instellen van de verkeersmaatregelen wordt voldaan aan de doelen van artikel 2 van de Wegenverkeerswet.

 

30 januari 2020

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN HEEZE-LEENDE,

namens dezen

J.W.A van der Heijden

Afdelingsmanager Ruimtelijk Domein

Bezwaarclausule

Ingevolge artikel 6:7 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van verzending van deze beschikking bezwaar indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar.

Na het indienen van een bezwaarschrift kunt u, indien - gelet op de betrokken belangen - onverwijlde spoed dat vereist, een voorlopige voorziening aanvragen bij de voorzieningenrechter van Rechtbank Oost-Brabant, sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

U kunt ook digitaal het verzoek om voorlopige voorziening indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Voor de behandeling van een voorlopige voorziening wordt griffierecht in rekening gebracht.

Naar boven