Instelling tijdelijk gebied met beperkingen Assen ten behoeve van valschermspringen

5 februari 2020

Nr. MLA/010/2020

De Minister van Defensie,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Infrastructuur en Waterstaat;

Gelezen het verzoek van de commandant van 11 Luchtmobiele Brigade van zondag 8 december 2019;

Gelet op artikel 9 van het Besluit luchtverkeer 2014;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Ten behoeve van militair valschermspringen voor de herdenking van de operatie ‘Amherst’ wordt als springgebied het tijdelijke gebied met beperkingen (TGB) Assen aangewezen, begrensd door de volgende coördinaten en hoogten:

    TGB Assen

    een cirkelvormig gebied met een straal van drie (3) nautische mijlen met als middelpunt coördinaat 53°01'53"N 006°30'11"E, van grondniveau tot 3000 voet AMSL (zie figuur).

  • 2. Het TGB Assen, genoemd in het eerste lid, wordt ingesteld op donderdag 9 april 2020 van 14:00 uur tot en met 15:00 uur lokale tijd.

    TGB Assen

    TGB Assen

Artikel 2

Voor het gebruik van het TGB Assen gelden de volgende regels:

  • a. het uitvoeren van andere vluchten dan de voor het valschermspringen betrokken vlucht in het TGB is niet toegestaan, met uitzondering van vluchten van de Landelijke eenheid, afdeling Luchtvaart, HEMS- en SAR-vluchten en gecoördineerde vluchten door luchtvaartuigen die vooraf toestemming hebben verkregen van de plaatselijke luchtverkeersleiding Eelde;

  • b. de aan het valschermspringen deelnemende gezagvoerder dient radiocontact te hebben met de plaatselijke luchtverkeersleiding Eelde voor het binnenvliegen van het TGB en dient te voldoen aan de voorwaarden, gesteld door de genoemde luchtverkeersleidingsinstantie;

  • c. tijdens het vliegen binnen het TGB dient de aan het valschermspringen deelnemende gezagvoerder gebruik te maken van een SSR-transponder met mode S of modes A en C;

  • d. de bij het valschermspringen betrokken vlucht wordt uitgevoerd conform instrumentvliegvoorschriften;

  • e. de daadwerkelijke activering en de-activering van het TGB worden gemeld bij de dienstdoende verkeersleider van de plaatselijke luchtverkeersleiding Eelde.

Artikel 3

Handelen in strijd met artikel 2, onderdeel a, van deze beschikking is een strafbaar feit.

Artikel 4

Deze beschikking treedt in werking met ingang van donderdag 9 april 2020 en vervalt met ingang van vrijdag 10 april 2020.

Deze beschikking zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en zal tevens bekend worden gemaakt door middel van een NOTAM.

De Minister van Defensie, voor deze: De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, J.P. Apon, Commodore

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, DienstenCentrum Juridische Dienstverlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht; de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

Op donderdag 9 april 2020 vinden militaire valschermsprongen plaats in het kader van de herdenking van de operatie ‘Amherst’. Ter bescherming van deze bijzondere activiteit in de lucht wordt in verband met de veiligheid in de lucht het tijdelijke gebied met beperkingen (TGB) Assen aangewezen gedurende bekendgemaakte tijdstippen.

Luchtvaartuigen in gebruik bij de Landelijke eenheid, afdeling Luchtvaart en luchtvaartuigen ten behoeve van HEMS- en SAR-vluchten mogen het tijdelijke gebied met beperkingen binnenvliegen na toestemming van de plaatselijke luchtverkeersleiding Eelde. Dit geldt tevens voor luchthavenluchtverkeer van en naar Groningen Airport Eelde.

Naar boven