Verkeersbesluit voor het aanwijzen van twee parkeerplaatsen aan de Mispellaan ter hoogte van Iepenlaan 9 in Rouveen als parkeergelegenheid uitsluitend bestemd voor elektrische personenauto's met gebruik van laadpaal.

Logo Staphorst

 

 

 

Het college van burgemeester en wethouders van Staphorst besluit tot het aanwijzen van twee parkeerplaatsen als parkeergelegenheid uitsluitend bestemd voor elektrische personenauto's met gebruik van de laadpaal aan de Mispellaan ter hoogte van Iepenlaan 9 in Rouveen, volgens bijgevoegde tekening. De parkeerplaatsen worden aangegeven door middel van het plaatsen van het verkeersbord conform model E4 (parkeergelegenheid) van Bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 in combinatie met een onderbord voorzien van de tekst 'opladen van elektrische voertuigen' en tevens een onderbord voorzien van pijlen waarmee aangegeven wordt op welke parkeerplaatsen de aanwijzing betrekking heeft.

Aanleiding

Bij de gemeente is een aanvraag ingediend voor een publieke laadpaal op deze locatie.

Motivering en belangenafweging

- De gemeente Staphorst wil een veilige, duurzame, schone en gezonde woon-, werk-, en leefomgeving voor haar burgers en ondernemers realiseren en in stand houden.

- elektrisch rijden biedt voordelen voor het milieu ten opzichte van rijden met een verbrandingsmotor.

- elektrisch rijden is in opkomst. De verwachting is dat het aantal elektrische voertuigen in Nederland de komende jaren zal toenemen.

- er is een aanvraag ingediend door de concessiehouder die als professionele marktpartij voor eigen kosten een oplaadpaal wil plaatsen en exploiteren;

- er bestaat voldoende laadbehoefte; laden op eigen terrein of semi publiek terrein is niet mogelijk; er is geen openbare laadpaal aanwezig binnen de directe omgeving; het betreft geen verlengd private aansluiting met een kabel onder de grond;

- bij het laden van een elektrische auto wordt deze parkeerplaats gebruikt in plaats van een andere in de buurt gelegen parkeerplaats;

- de parkeerdruk neemt beperkt toe op momenten dat er niet wordt geladen;

- de parkeerplaatsen zijn tot heden openbare parkeerplaatsen en in beheer en onderhoud van de gemeente Staphorst;

- de gemeente Staphorst verleent medewerking door het nemen van een verkeersbesluit tot instellen van twee parkeerplaatsen uitsluitend voor het opladen van elektrische voertuigen met een bijbehorend verkeersbord;

- het verkeersbesluit wordt genomen teneinde de door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer, te voorkomen of te beperken; en voor het bevorderen van een doelmatig of zuinig energieverbruik;

- Overeenkomstig artikel 24 BABW heeft overleg met de gemandateerde verkeersadviseur van de politie in de eenheid Oost-Nederland. De politie heeft positief geadviseerd.   

Wettelijk kader

- Artikel 2, eerste lid, onder a. van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna WVW 1994) bevat de verkeersbelangen die in de afweging bij een verkeersbesluit betrokken kunnen worden.

- Artikel 2, tweede lid, onder a. WVW 1994 bevat het verkeersbelang dat door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer, voorkomen of beperkt kan worden.

- Artikel 15, eerste lid WVW 1994, waarin is bepaald dat voor de plaatsing en verwijdering van bepaalde verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit is vereist.Artikel 18, eerste lid, onder d. WVW 1994, waarin is bepaald dat burgemeester en wethouders een verkeersbesluit dat ziet op andere wegen nemen.

- Artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW), waarin is bepaald dat voor de plaatsing en verwijdering van bepaalde verkeerstekens een verkeersbesluit is vereist. 

Publicatie

Bekenmaking van het verkeersbesluit geschiedt digitaal door publicatie in de Staatscourant. 

Bezwaarclausule

Belanghebbenden kunnen, tot uiterlijk zes weken na publicatie van het besluit, schriftelijk bezwaar indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Staphorst, postbus 2, 7950 AA Staphorst. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat ten minste:

- uw naam en adres;

- de datum;

- het kenmerk van ons besluit;

- waarom u het niet eens bent met ons besluit.  

Voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Een belanghebbende die bezwaar gemaakt heeft en een spoedeisend belang heeft kan binnen dezelfde termijn een verzoek tot voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel, postbus 10067, 8000 GB Zwolle. Het verzoek om een voorlopige voorziening moet voldoen aan dezelfde eisen als een bezwaarschrift. Let op: er is griffierecht verschuldigd bij het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening.

 

Staphorst, 25 februari 2020

Burgemeester en wethouders van de gemeente Staphorst

G.J. Kok, burgemeester

D. van der Spek, secretaris

 

Naar boven