Regeling van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media van 31 januari 2020, nr. 17951674, houdende wijziging van de Subsidieregeling doorstroomprogramma’s po-vo voor gelijke kansen in verband met het toevoegen van het subsidieplafond voor 2020, de toevoeging van een mogelijke inhoudelijke lijn voor een doorstroomprogramma, alsmede een verlenging van de regeling

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

Gelet op artikel 70 van de Wet op het primair onderwijs, artikel 67 van de Wet primair onderwijs BES, artikel 75a van de Wet op het voortgezet onderwijs, artikel 127e van de Wet voortgezet onderwijs BES en artikel 2.2.3, tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling doorstroomprogramma’s po-vo voor gelijke kansen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 4 wordt onder vernummering van het derde lid tot vierde lid een lid ingevoegd, luidende:

3. Voor subsidieverstrekking op grond van deze regeling is voor 2020 een bedrag van € 8.934.000 beschikbaar.

B

In artikel 5, tweede lid, wordt ‘artikel 3 van de Regeling vaststelling schoolvakanties 2016–2019’ vervangen door ‘artikel 3 van de Regeling vaststelling schoolvakanties 2019–2022’.

C

Artikel 6, eerste lid, onderdeel e, komt te luiden:

  • e. het bevat ten minste twee van de volgende inhoudelijke lijnen, waarvan lijn 4 in ieder geval aanwezig is:

    • 1°. het versterken van cognitieve vaardigheden,

    • 2°. het versterken van taal- en leesvaardigheden,

    • 3°. het versterken van metacognitieve vaardigheden,

    • 4°. het inzetten op omgevingsfactoren en de thuissituatie.

D

In artikel 14, tweede lid, wordt ‘1 januari 2023’ vervangen door ‘1 januari 2024’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

TOELICHTING

Deze regeling wijzigt de Subsidieregeling doorstroomprogramma’s po-vo voor gelijke kansen (hierna: de subsidieregeling). De regeling strekt tot (i) het toevoegen van een subsidieplafond voor 2020 aan de subsidieregeling, (ii) de toevoeging van een inhoudelijke lijn voor een doorstroomprogramma en (iii) een verlenging van de regeling. Daarbij is van de gelegenheid gebruik gemaakt om een verwijzing in de regeling te actualiseren. De verschillende wijzigingsonderdelen worden hieronder toegelicht.

Artikel I, onderdeel A, voegt het subsidieplafond voor 2020 toe aan artikel 4 van de subsidieregeling. Voor subsidieverstrekking is voor 2020 een totaalbedrag van € 8.934.000,– beschikbaar gesteld. Artikel I, onderdeel B, strekt tot actualisering van een verwijzing naar de Regeling vaststelling schoolvakanties 2016–2019, die met ingang van 1 januari 2020 is vervallen en vervangen door de Regeling vaststelling schoolvakanties 2019–2022. De verwijzing is dienovereenkomstig aangepast.

Artikel I, onderdeel C, voegt een inhoudelijke lijn toe aan de inhoudelijke lijnen die een doorstroomprogramma kan hebben. Vanwege het grote belang van een goede taal- en leesvaardigheid voor de ontwikkeling van leerlingen, en in het bijzonder bij het schoolsucces (in het voortgezet onderwijs), wordt het versterken van taal- en leesvaardigheden geëxpliciteerd als mogelijke inhoudelijke lijn van een doorstroomprogramma. De doorstroomprogramma’s kunnen zich hiermee kortom mede richten op het bevorderen van de taalontwikkeling en leesvaardigheid van leerlingen.

Artikel I, onderdeel D, verlengt de looptijd van de regeling met het oog op verantwoording en vaststelling van de subsidie. Voor projecten die doorlopen tot in 2022, volgt de verantwoording in juli 2023 en de vaststelling in januari 2024.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

Naar boven