Het instellen van een 30 km-zone in de Emile Durkheimweg e.o. in Oosterwold te Almere Hout.

Logo Almere

Verkeersbesluit

Gemeente Almere

Het instellen van een 30 km zone in de Emile Durkheimweg e.o. in Oosterwold te Almere Hout.

Steller: AE Workel

Afdeling: Stadsruimte

Nummer: 12295167 Datum: 11 februari 2020

 

Burgemeester en wethouders van Almere,

 

 

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

 

Overwegende:

Oosterwold is een woongebied in wording in het staddeel Almere Hout. De bewoners zelf gaan er over de aanleg en het beheer van wegen, paden, groen, water en de openbare ruimte.

De woonstraten in Oosterwold (kavelwegen) zijn in particulier eigendom van zogenaamde Kavelwegverenigingen en te categoriseren als “erftoegangswegen” die openbaar toegankelijk zijn volgens de Wegenwet.

De kavelwegvereniging Tureluur Zuid (hierna genoemd VTZ) heeft ons verzocht tot het instellen van een maximum snelheid van 30 km/uur op de bij hen in eigendom zijnde kavelwegen. Dit omdat de leden van VTZ zich zorgen maken om de verkeersveiligheid.

De inrichting van de wegen, de gekozen profielen, het landschap en de kruispuntvormen geven de uitstraling van een verblijfsgebied 30-km/u. Een veel hogere snelheid ligt niet voor de hand en wordt niet toe uitgenodigd.

 

 

 

Besluitverplichting:

Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover dit betreft het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een waterschap.

 

Uit het oogpunt van:

de belangen genoemd in artikel 2, lid 1 alsmede artikel 2, lid 2 van de Wegenverkeerswet 1994.

 

Is het gewenst om:

Een 30 km/h zone in te stellen in de Emile Durkheimweg e.o. in Oosterwold te Almere Hout middels plaatsing van de juiste RVV-bebording.

 

Motivering:

In de huidige situatie bestaat er nog geen eenduidig officieel snelheidsregime. Dat komt de verkeersveiligheid niet ten goede. De inrichting van de Emile Durkheimweg e.o., de gekozen wegprofielen, het landschap en de kruispuntvormen heeft de uitstraling van een verblijfsgebied. Een 30 km zone past daar goed bij.

 

Gehoord

1.

Wijkregie en de wijkpolitie zijn inmiddels op de hoogte gebracht. De bewoners worden op de hoogte gebracht door middel van een bewonersbrief.

2. VTZ heeft als initiatiefnemer diverse overleggen bijgewoond met gemeente Almere.

3. Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg geweest met de Politie Midden Nederland.

 

Financiën

De maatregel wordt gefinancierd door VTZ.

Communicatie en bekendmaking

Van het besluit wordt een openbare bekendmaking geplaatst in de Staatscourant. Bewoners in het betreffende gebied worden via een brief op de hoogte gesteld.

 

BESLUITEN

 

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouder tot het instellen van een 30 km zone in de Emile Durkheimweg e.o. in Oosterwold te Almere Hout:

  • 1.

    plaatsing van de borden A01-30-ZB en A02-30-ZE van Bijlage I van het RVV 1990, ter hoogte van: aansluiting Tureluurweg-Emile Durkheimweg en aansluiting Hannah Arendtweg-Platoweg

  • 2.

    De volgende wegen vallen binnen de in te stellen 30 km zone:

  • Emile Durkheimweg

  • Baron van Keverbergweg

  • Arthur Tansleyweg

  • Buitenplaats Oosterwold

  • Eugene Odumhof

  • Emmanuel Levinaslaan

  • Rachel Carsonhof

  • Rumilaan

  • Max Webenweg

  • Ubuntulaan

  • Norbert Eliasweg

  • Hannah Arendtweg

  • Henri Bergsonweg

  •  

3. Deze borden aan te brengen conform de bij dit besluit behorende situatietekening

 

 

 

Almere,

 

burgemeester en wethouders,

namens hen,

teammanager Stedelijke Beheersystemen

van de afdeling Stadsruimte

 

 

 

 

G.J. Nabers

 

Bezwaar- of beroepsclausule

Tegen deze beslissing kunnen belanghebbenden, op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht, schriftelijk bezwaar maken. Zij moeten dan binnen zes weken na bekendmaking in de Staatscourant, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, t.a.v. de bezwaarschriftencommissie, postbus 200, 1300 AE Almere.

 

In het bezwaarschrift moet het volgende vermeld worden:

  • Naam en adres van de indiener;

  • Datum;

  • Omschrijving van het verkeersbesluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • Reden(en) waarom de indiener van het bezwaar het niet met het besluit eens is;

  • Handtekening van de indiener

Het is ook mogelijk om digitaal een bezwaarschrift in te dienen, middels het e-formulier op de website van de gemeente. Daarvoor moet de indiener wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD).

Na het indienen van een bezwaarschrift blijft de genomen beslissing gelden, in ieder geval totdat het college van burgemeester en wethouders op het bezwaarschrift heeft beslist.

Indien belanghebbenden de beslissing op het bezwaarschrift niet kunnen afwachten, kunnen zij om een tijdelijke voorziening vragen bij de voorzieningenrechter:

 

Rechtbank Midden-Nederland

Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen

Postbus 16005

3500 DA Utrecht

BIJLAGE: Situatietekening

 

Naar boven