Besluit van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media van 5 februari 2020, houdende het instellen van een commissie die belast is met het adviseren van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media over de benoeming van de leden van de in te stellen raad van toezicht van de Ster (Instellingsbesluit benoemingsadviescommissie raad van toezicht Ster)

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

Gelet op artikel 2 van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies,

Besluit:

Artikel 1. Begripsbepalingen

In dit besluit wordt verstaan onder:

commissie:

commissie als bedoeld in artikel 2, eerste lid;

Minister:

Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media;

Ster:

Stichting Etherreclame.

Artikel 2. Instelling en taak

  • 1. Er is een Commissie Raad van Toezicht Ster.

  • 2. De commissie heeft tot taak de Minister te adviseren over de benoeming van de leden van de in te stellen Raad van Toezicht van de Ster.

Artikel 3. Samenstelling, benoeming en ontslag

  • 1. De commissie bestaat uit een voorzitter en twee leden.

  • 2. De voorzitter en de andere leden worden door de Minister benoemd.

  • 3. De benoeming geschiedt voor de duur van de commissie.

  • 4. Bij tussentijds vertrek van een lid kan de Minister een ander lid benoemen.

  • 5. De voorzitter en de andere leden kunnen door de Minister worden geschorst en ontslagen.

Artikel 4. Instellingsduur

De commissie wordt ingesteld tot 1 januari 2021.

Artikel 5. Leden

  • 1. Tot bezoldigd lid van de commissie worden benoemd:

    • a. A.P.M. van der Veer-Vergeer te Wassenaar, tevens voorzitter;

    • b. C. Gerwe te Zandvoort; en

    • c. A.J. Horden te Woerden.

  • 2. De leden ontvangen per vergadering een vergoeding. De vergoeding bedraagt 3% van het maximum van salarisschaal 18 zoals overeengekomen in de laatstelijk afgesloten collectieve arbeidsovereenkomst die is gesloten voor de ambtenaren die krachtens een arbeidsovereenkomst met de Staat werkzaam zijn.

  • 3. Aan de voorzitter wordt per vergadering een vergoeding toegekend van 130% van de vergoeding genoemd in lid 2.

Artikel 6 Kosten

De reis- en verblijfkosten van de commissie komen, voor zover goedgekeurd door de Minister, voor rekening van de Minister.

Artikel 7. Werkwijze

  • 1. De commissie stelt haar eigen werkwijze vast en voldoet daarbij aan de vereisten van de toepasselijke wet- en regelgeving betreffende de verwerking van persoonsgegevens.

  • 2. De commissie wordt ondersteund door een wervings- en selectiebureau.

  • 3. Het wervings- en selectiebureau is voor de inhoudelijke uitvoering van zijn taak uitsluitend verantwoording schuldig aan de voorzitter van de commissie.

Artikel 8. Informatieplicht

De commissie verstrekt aan de Minister desgevraagd de door hem gewenste inlichtingen. De Minister kan inzage vorderen van zakelijke gegevens en bescheiden, voor zover dat voor de vervulling van zijn taak redelijkerwijs nodig is.

Artikel 9. Rapportage en verantwoording

  • 1. De commissie brengt in ieder geval een advies uit vóór 1 juli 2020.

  • 2. De commissie kan uit eigen beweging of op verzoek van de Minister gedurende haar instellingstermijn een of meerdere tussenrapportages of adviezen uitbrengen.

Artikel 10. Openbaarmaking

Rapporten, notities, verslagen, adviezen en andere producten die door of namens de commissie worden vervaardigd of vergaard, worden niet door de commissie openbaar gemaakt, maar uitsluitend aan de Minister uitgebracht of overgedragen.

Artikel 11. Archiefbescheiden

De commissie draagt zo spoedig mogelijk na beëindiging van haar werkzaamheden of, zo de omstandigheden daartoe aanleiding geven, zoveel eerder, de bescheiden betreffende die werkzaamheden over aan het archief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Artikel 12. Inwerkingtreding en vervaldatum

  • 1. Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 31 januari 2020.

  • 2. Dit besluit vervalt met ingang van 1 januari 2021.

Artikel 13. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit benoemingsadviescommissie raad van toezicht Ster.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en in afschrift worden gezonden aan betrokkenen.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

TOELICHTING

Dit besluit regelt de instelling van een commissie die advies zal uitbrengen over de te benoemen kandidaten voor de nieuw in te stellen Raad van Toezicht van de Ster. In een Raad van Toezicht wordt voorzien door het wetsvoorstel tot wijziging van de Mediawet 2008 in verband met de aanscherping van de nieuwedienstenprocedure, modernisering van procedures voor de benoemen van raden van toezicht en besturen, modernisering van het bestuur en verduidelijking van de positie van de Ster, alsmede technische verbeteringen onder meer in verband met taken van het Commissariaat voor de Media (KS 35042). Een novelle op dit wetsvoorstel wordt momenteel voorbereid.

Het wetsvoorstel voorziet erin dat ik zorg draag voor de procedure rondom de benoeming van de eerste Raad van Toezicht van de Ster. De commissie wordt dan ook ingesteld ter voorbereiding op het aannemen van het wetsvoorstel door het parlement en de uiteindelijke inwerkingtreding. Op deze manier kunnen de leden van de nieuwe Raad van Toezicht zo snel mogelijk na de beoogde inwerkingtreding worden benoemd, om uitvoering te geven aan de modernisering van het bestuur van de Ster. Opvolgende leden van de Raad van Toezicht zullen door mij worden benoemd op eigen voordracht van de Raad van Toezicht, die daartoe een eigen procedure vaststelt.

De leden van de commissie, inclusief de voorzitter, worden met dit besluit benoemd. Aan hen wordt een vergoeding toegekend per vergadering, op grond van het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

Naar boven